Poslovne veštine Znanja koja vode do uspeha.

Koliko puta ste čuli za nekog uspešnog biznismena da je bio loš učenik u školi? Primera ima poprilično. Ovo, naravno, nije pravilo i ne znači da će loši đaci automatski biti uspešni poslovni ljudi. Međutim, za uspeh u karijeri, ali i na drugim životnim poljima, potrebne su veštine koje ne učimo putem formalnog obrazovanja.

Mnogi poslovni ljudi poseduju talente koji se vrlo teško mogu naučiti. Oni koji su prirodno harizmatični, snalažljivi i, čini se, predodređeni za neki posao imaju određenu prednost u odnosu na ostale. Ipak, sirov talenat mora da se razvija i nadograđuje konkretnim znanjima koje čine poslovne veštine.

Poslovne veštine koje svaki profesionalac mora da zna

Poslovne veštine uključuju sve veštine koje su vam potrebne kako biste uspešno vodili bilo koji biznis. I ne samo to. U pitanju je skup prenosivih veština, što znači da ove veštine osiguravaju uspeh na gotovo svim životnim poljima. To su veštine koje će vam pomoći u ličnom razvoju, zatim veštine koje će vam omogućiti da na najbolji način predstavite svoj proizvod ili sebe. 

Poslovna komunikacija

Biznis komunikacija se odnosi na poseban način usmene i pismene komunikacije između klijenta i kompanije ili interno između zaposlenih u kompaniji. Iako nekad deluje neformalno (mnoge kompanije forsiraju obraćanje bez persiranja), reč je o komunikaciji sa dosta pravila. To se naročito može primetiti prilikom zvaničnog obraćanja putem imejla gde je formalno obraćanje odraz profesionalnosti. Postoje mnoga pravila koja čine poslovni bonton, a neka su specifična za određenu profesiju. Na ovaj način se ističe poštovanje sagovornika, ali i njegove pozicije. 

Liderske sposobnosti

Mnogi uspešni menadžeri deluju kao da su rođeni da budu lideri. Ipak, oni su pre svega odlično pripremljeni i školovani za snalaženje u vanrednim situacijama. Dobar lider nije onaj koji „trenira strogoću”, već onaj koji ume da od svojih podređenih izvuče maksimum motivisanjem i preuzimanjem odgovornosti (vođenje primerom). To se ostvaruje kombinacijom dobre organizacije, posvećenosti cilju i pravilne raspodele poslova i postavljanjem zaposlenih u situacije gde će ostvariti najbolje rezultate. 

Tehnička potkovanost

Svaki posao ima određene specifičnosti pa bez njihovog savladavanja nije moguće postići značajan uspeh. To može da bude poznavanje rada na računaru, metode prodaje, razumevanje osnova finansija ili razumevanje metoda upravljanja projektima. To su sve veštine koje čine osnovu mnogih profesija pa je njihovo savladavanje jedan od prioriteta svakog početinka. 

Pored navedenih, ništa manje važne nisu ni veštine kao što su:

  • Finansijska potkovanost – Ne postoji uspešan biznismen koji se ne razume u tokove novca.
  • Poznavanje domaće i strane pravne regulative – Svaki posao mora da funkcioniše u određenom pravnom okviru koji definišu domaći i međunarodni zakoni.
  • Osnove digitalnog marketinga – Oglašavanje je veoma važan deo svakog poslovanja, pa je razumevanje osnova internet marketinga važno za svakog profesionalca.
  • Veština prodaje – Komunikativnost je odličan preduslov za sticanje veština koje se odnose na metode uspešne trgovine (komunikacija sa klijentima, taktike pregovaranja).
  • Razumevanje specifičnosti određenog biznisa – Svaka profesija zahteva određeni pristup radu, od poštovanja bezbednosnih procedura, preko pravila ponašanja, do usvajanja znanja koja se traže na određenom poslu. 
  • Timski rad – Snalaženje sa kolegama se često podrazumeva, ali činjenica je da rad u kolektivu nije nimalo lak. Ipak, i to je moguće usavršiti putem raznih treninga na kojima se uče efikasno rešavanje konflikta i efikasna komunikacija u stresnim uslovima.  

Rad na usavršavanju poslovnih veština preporučuje se početnicima u nekom poslu, ali i iskusnim menadžerima. Jednostavnije rečeno, da bi neko bio uspešan, treba da bude spreman za celoživotno usavršavanje. Inovacije u poslovanju često mogu da dovedu do sasvim drugačijeg pogleda na rad. 

Zato budite uvek u toku sa najnovijim trendovima, pratite stručnu literaturu, često se konsultujte sa iskusnijim kolegama, ali i sa dokazanim ekspertima. To je najbolji način da odgovorite na sve vrste poslovnih izazova i osigurate sebi uspešnu karijeru.

Novi kursevi na sajtu

Uskoro počinju

16000 din Online provere znanja
za 1 dan
6000 din Partnerski odnosi
za 4 dana
od 27500 din Poslovni sekretar - asistent
za 4 dana
6000 din Streching seminar
za 4 dana
17700 din Upravljanje stresom
za 5 dana
5000 din Slepo kucanje - online
za 8 dana
8400 din Raskid radnog odnosa/otkaz
za 9 dana
17900 din Psihologija prodaje
za 13 dana
27000 din Bezbednost i zdravlje na radu
za 13 dana
od 18000 din Kurs za međunarodno poslovanje
za 14 dana
39900 din Upravljanje nabavkom
za 16 dana
8400 din Zaštita podataka o ličnosti
za 20 dana
od 649 eur Advertising Account Manager
za 21 dana
od 1399 eur Finansijski menadžment
za 21 dana
od 1299 eur Menadžment projekata
za 21 dana
od 1449 eur Preduzetništvo
za 21 dana
od 1399 eur Odnosi s javnošću
za 21 dana
od 649 eur Real Estate Agent
za 21 dana
od 1299 eur Prodaja i menadžment prodaje
za 21 dana
160 eur Digitalni Marketing
za 21 dana
od 1649 eur Cambridge poslovni program
za 21 dana
od 1349 eur Marketing i marketing menadžment
za 21 dana
od 1399 eur Menadžment ljudskih resursa
za 21 dana
od 1099 eur Poslovna administracija
za 21 dana
od 649 eur Event Manager
za 21 dana
od 1599 eur Međunarodno poslovanje
za 21 dana
od 1299 eur Menadžment prometa nepokretnosti
za 21 dana
3000 din IMO Standard
za 21 dana
od 649 eur Advertising Creative Manager
za 21 dana
od 649 eur Copywriter and Content Creator
za 21 dana
od 649 eur Art Director
za 21 dana
89700 din Business process manager
za 24 dana

Prikaži sve koji uskoro počinju

Na popustu

od 649 eur Real Estate Agent
od 649 eur Event Manager
od 649 eur Art Director
od 1449 eur Preduzetništvo

Prikaži sve koji su na popustuIstaknuti kursevi


Izdvojene škole poslovnih obuka