Kursevi turskog jezika

Turski jezik je poslednjih godina sve popularniji, pa je u skladu sa tim i ponuda kurseva sve bogatija. Jedan od razloga je uticaj turske kulture i želja da se nauči što više o istoriji ove velike zemlje. 

Svakako je intenzivnije iskustvo upoznavanja Istanbula i drugih regija ukoliko se služite jezikom domaćina. Na taj način možete najbolje da upoznate Tursku i njenu bogatu kulturnu baštinu iz prve ruke. Sa stečenim znanjem možete da se bavite i prevodilačkim poslom, pa tako možete da postanete simultani prevodilac pri međunarodnoj organizaciji ili ambasadi. 

S druge strane, kurs turskog jezika vam može pomoći u karijeri ukoliko planirate da sarađujete sa turskim kompanijama ili pojedincima. Poznato je da se veštine pregovaranja posebno cene na Istoku, što znači da ćete mnogo lakše dogovarati i obavljati poslove ako se odlično služite turskim jezikom. 

Organizacija obuke iz turskog jezika

Da biste uspešno savladali jezik, potrebno je da odaberete obuku koja vam odgovara po pitanju programa rada, načina predavanja i vremena održavanja. U skladu sa svojim potrebama, možete da se odlučite za dve vrste pohađanja nastave:

Online predavanja – mnogima dnevne obaveze onemogućavaju stručno usavršavanje, usled čega su sve popularniji online kursevi turskog jezika. Praćenjem predavanja preko interneta skraćuje se vreme koje treba da odvojite za privatno predavanje (radi se od kuće, ne troši se vreme u prevozu). Pojedine škole omogućavaju učenje putem online platformi sa snimljenim predavanjima i digitalnim udžbenicima. To je dodatna pogodnost, jer u tom slučaju možete da pustite predavanje u bilo koje doba dana.

Nastava iz učionice – turski jezik možete da učite na tradicionalan način, prisustvovanjem predavanjima u učionici. Ovaj metod je dobar ukoliko želite da direktno komunicirate sa predavačem i drugim polaznicima. Za koji metod ćete se odlučiti zavisi od vaših afiniteta, kao i vremena koje imate na raspolaganju. 

Škole jezika nude dodatnu pogodnost kada je učenje turskog jezika u pitanju, a to je odabir individualnog rada ili grupnog pohađanja nastave. Kada radite samo sa predavačem, imate veću fleksibilnost, jer samo od vas zavisi koliko ćete brzo napredovati. Isto tako, u slučaju da želite da se posebno posvetite nekoj oblasti, poput konverzacije, predavač će modifikovati program u skladu sa vašim željama. 

Pre nego što počnete sa učenjem, ostaje vam još jedan korak, a to je odabir najboljeg kursa turskog jezika.

Vrste kurseva turskog jezika

Mnoge škole jezika organizuju obuku iz turskog jezika, nudeći brojne vrste kurseva. Pri odabiru kursa obratite pažnju na trajanje obuke, kada se održava (da li je reč o blok nastavi vikendom ili o dvočasima tokom radnih dana), ko su predavači, da li je znanje dovoljno za sticanje sertifikata, koliko su velike grupe, kako izgledaju prostorije škole i tako dalje.

U skladu sa svojim potrebama, možete se odlučiti za:

  •  intenzivni kurs turskog jezika – omogućava savladavanje jezika za kratko vreme (oko mesec dana) tako što se nastava organizuje svaki dan. S obzirom na opširnost gradiva, predavači se fokusiraju na osnove koje će vam pomoći da uspešno komunicirate na turskom jeziku; 
  • konverzacijski kurs turskog jezika – ukoliko želite da naučite osnove komunikacije i da poradite na fondu reči, onda su časovi konverzacije najbolji izbor. Obuka je osmišljena tako da se kroz svakodnevne situacije uče reči i izrazi. Na taj način ćete kroz praktične primere umeti da se snađete kao turista, ali i da obavite kompleksniji razgovor; 
  • poslovni kurs turskog jezika – s obzirom na veliki broj turskih državljana koji žive van Turske, veoma često ćete imati šanse za poslovnu saradnju. To se naročito odnosi na zemlje Zapadne Evrope, gde je turska zajednica veoma brojna. U skladu sa tim, od velike pomoći će vam biti poznavanje poslovne komunikacije (biznis bonton) i specifičnih izraza koji se koriste u konverzaciji;
  • specijalizovani kurs turskog jezika – ukoliko planirate da se posvetite određenoj profesiji ili da se školujete u Turskoj, biće potrebno da nadogradite svoje znanje kako biste razumeli stručnu korespondenciju i predavanja i snašli se u profesionalnom radu (npr. medicinski izrazi). 

U mnogim školama postoji više nivoa obuke, a ona se određuje u skladu sa prethodnim znanjem (da li ste početnik ili napredni korisnik), kao i uzrastom. Naime, postoje i kursevi turskog jezika za decu i tinejdžere, ali i starije građane. Ova predavanja su usklađena sa njihovim potrebama tako da učenje bude što lakše i interesantnije. 

Sticanje međunarodnog sertifikata

Da biste došli do sertifikata, potrebno je da polažete međunarodni jezički ispit iz poznavanja turskog jezika. Reč je Uluslararasi Turkce Testi (UTT) polaganju po evropskom CEFR standardu. To znači da možete da dobijete sertifikat za nivo znanja koji ste dostigli (od A1 do C1, tj. od početnika do naprednog korisnika).

Ukoliko želite da se pripremite za UTT polaganje, razmislite o dodatnim časovima turskog jezika, gde će vas predavači spremiti za testiranje. Test se polaže online u trajanju od 120 minuta, a proverava se razumevanje teksta, veštine pisanja i govora. 

Naučite turski jezik odabirom jednog od ponuđenih kurseva koji se održavaju online ili na tradicionalan način – u učionici škole jezika.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam