Rumunski jezik

Rumunski jezik spada u romansku grupu jezika i zvaničan je jezik u Rumuniji, kojim se služi oko 22 miliona ljudi. Osim toga, govori se i u Moldaviji, Ukrajini, Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji.

Ukoliko želite da naučite ovaj melodičan romanski jezik, kurs rumunskog jezika je pravi izbor da ga savladate. Bazira se na učenju vokabulara i gramatike, brojnim interaktivnim metodama, i to najčešće učenju kroz konverzaciju. Pored toga, dobijate izvrsne materijale za učenje i sertifikat po završetku kursa.

Kurs rumunskog jezika je idealno rešenje ako je potrebno da savladate jezik u poslovne, obrazovne svrhe ili iz hobija. Takođe, imate mogućnost da izaberete tip nastave koja vama najviše odgovara.

Šta vam sve pruža kurs rumunskog jezika?

Na kursu rumunskog jezika imaćete priliku da:

 • ovladate tehnikama govora i pisanja, slušanja i čitanja;
 • budete uključeni u sve aktivnosti na času;
 • ostvarujete interakciju sa ostalim članovima grupe;
 • detaljno naučite gramatička pravila;
 • obogatite svoj vokabular;
 • steknete komunikacijske veštine;
 • upoznate se sa istorijom i kulturom Rumunije.

Posebno utvrđen nastavni plan i program omogućiće vam da što brže savladate jezik kroz razne vežbe sa drugim članovima grupe i predavačima.

Tip nastave po vašoj želji

Imaćete mogućnost da pohađate kurs rumunskog jezika u prostoriji škole ili od kuće, što zavisi od vaših interesovanja i potreba. U skladu sa tim, nastavu možemo podeliti na dva tipa:

 1. Tradicionalna nastava – podrazumeva klasičnu nastavu sa predavačem gde se časovi organizuju u prostorijama škole. Predavač je u ovom slučaju otvoren za sva pitanja i u svakom trenutku je dostupan učeniku ako postoje određene nedoumice, što utiče na veću produktivnost i aktivnost učenika. Tradicionalni vid nastave postoji i u slučaju individualne ili grupne nastave. Najčešće se održava posle škole, posla ili vikendom.
 2. Online nastava – na online časove se odlučuju oni koji više vole da rade i uče od kuće ili zbog poslovnih obaveza ne mogu fizički da prisustvuju časovima. Termini časova u slučaju online nastave se uglavnom ugovaraju sa predavačem ili polaznici sami određuju kada će pratiti čas i učiti određenu lekciju. Ovaj tip nastave je adekvatan za one koji nemaju toliko vremena u toku dana zbog svakodnevnih obaveza, pa utrošeno vreme na prevoz mogu da iskoriste za pohađanje kursa iz udobne fotelje svog doma. Ukoliko se desi izostanak sa časa, možete ga nadoknaditi tako što ćete odslušati audio ili video zapis sa časa.

Na raspolaganju vam je izbor između standardnog, poluintenzivnog i intenzivnog kursa, u zavisnosti od toga kojim tempom želite da učite rumunski jezik i da ga savladate. Svaka obuka iz rumunskog jezika se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Praktični deo je obično zanimljiv svima jer podrazumeva interaktivne vežbe i igre među članovima.

Koju vrstu kursa rumunskog jezika možete odabrati?

Kada se prijavite na kurs rumunskog jezika, treba da odaberete tip obuke koji želite da pohađate. Obuke delimo na:

 • Individualne kurseve – Pojedinačne obuke se organizuju ukoliko želite da čas slušate sami sa predavačem, kako bi vam se u potpunosti posvetio i kako biste imali mogućnost da ga pitate sve što vam nije jasno. Termine časova ugovarate sami sa predavačem.
 • Grupne kurseve – Fokus je na interaktivnosti s obzirom na to da časove pohađate zajedno sa drugim članovima. Na ovim časovima bićete dosta aktivniji i komunikativniji, pogotovo kada predavač organizuje igre ili radionice putem kojih ćete moći da iskažete komunikacione veštine. Grupe se najčešće sastoje od 3 do 5 članova.
 • Konverzacijske kurseve – Razgovor je jedan od najbitnih segmenata prilikom učenja jezika. Na ovaj način stičete sve potrebne komunikacione veštine i sposobnost slušanja sagovornika. Radi komunikacije, organizuju se debate i diskusije na različite teme sa ciljem da ovladate jezikom u različitim situacijama.
 • Specijalizovane obuke – Služe da savladate stručne izraze i na taj način usavršite vokabular. Većina struka zahteva poznavanje terminologije da bi se posao obavljao profesionalno. Takve struke su npr.: mašinska struka, grafička struka, prehrambena struka, elektrotehnička struka građevinska struka, ekonomska struka.
 • Biznis obuke – Na poslovnim kursevima rumunskog jezika usavršavate jezik u raznim poslovnim situacijama, kao što su sastanci, javni nastupi, držanje predavanja ili prezentacija, dok se pisana komunikacija odvija putem mejla, pa u tom slučaju učite kojom terminologijom treba da se služite.

Sticanje potvrde znanja rumunskog jezika

Nakon što završite kurs bićete u mogućnosti da polažete test poznavanja rumunskog jezika. Uspešnim polaganjem stičete potvrdu stečenih znanja, čime otvarate vrata za studiranje ili rad u Rumuniji. Treba naglasiti i da je poznavanje rumunskog jezika jedan od preduslova za sticanje rumunskog državljanstva. Poznavanje ovog jezika definiše se u skladu sa međunarodnim CEFR standardom (Common European Framework of Reference), koji definiše tri nivoa:

 • početnički A nivo sa podnivoima A1 i A2;
 • srednji B nivo sa podnivoima B1 i B2;
 • napredni C nivo sa podnivoima C1 i C2.

Poznavanje više nivoa jezika omogućava vam da precizno definišete svoje veštine, što višestruko olakšava dobijanje posla ili upis željenog fakulteta. Naravno, kako budete dodatno ovladavali jezikom, moći ćete da polažete i za napredni nivo znanja rumunskog jezika.

Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima širom Srbije, poput Beograda (Novog Beograda), Novog Sada, Niša, Pančeva i Kragujevca, a u nekima od njih možete da pohađate kurs rumunskog jezika. Zato iskoristite priliku da već danas krenete sa učenjem jednog od ponuđenih kurseva rumunskog jezika, koji se održavaju online ili u učionici u prostorijama škole.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam