Poslovni engleski jezik

Osnovni jezik za poslovno sporazumevanje u svetu je engleski jezik, pa je za uspešnu karijeru veoma važno da razumete sve njegove specifičnosti. Poslovni engleski ima određena pravila pri pisanom i usmenom obraćanju koja omogućavaju jasnu i profesionalnu komunikaciju. Od vašeg nastupa i fraza koje ćete koristiti u velikoj meri zavisi i uspeh u poslovanju. Zbog toga je usavršavanje biznis strane engleskog jezika važno čak i u slučaju da se odlično služite ovim jezikom. 

Kursevi poslovnog engleskog jezika su osmišljeni tako da pokrivaju sve najvažnije segmente – od pisanja mejla do prezentacije projekta. Ova obuka je korisna za profesionalce iz praktično svih branši. Kako je fokus na poslovnoj komunikaciji, podrazumeva se da posedujete osnovno znanje engleskog jezika. Takođe, preporučuje se i solidno poznavanje poslovne primene računara, jer ćete na taj način brže i lakše savladavati lekcije.

Šta se uči na kursu poslovnog engleskog jezika?

Kroz kurs poslovnog engleskog nadogradićete svoje znanje jezika u oblastima sa kojima se u privatnom životu sigurno niste susretali često. Biznis strana ovog jezika obiluje frazama koje su deo svakodnevne komunikacije i svojevrstan poslovni bonton. Koliko vladate korporativnim jezikom, najviše se primećuje u pisanoj formi, gde se svaka reč posebno vaga. Čak i naslov (subject) mejla može da dovede do konfuzije ako je nejasan ili neprofesionalan. 

Zbog toga se tokom obuke velika pažnja posvećuje poslovnoj prepisci i pravilnom tumačenju „biranih reči” koje su vam upućene. Često finese, poput nivoa formalnosti u obraćanju, mogu da utiču na konačan rezultat. Zato predavači dosta pažnje posvećuju poslovnoj korespondenciji, ali i načinu obrade dokumenata i pripreme prezentacija. 

S druge strane, poslovni razgovori takođe imaju određena pravila: potrebno je znati kako na profesionalan način staviti nekome do znanja da se ne slažete sa njegovim stavovima. Drugim rečima, potrebno je da razumete snagu reči koje izgovarate, odnosno treba da odajete utisak profesionalca koji zna šta hoće. Da biste došli do tog nivoa, predavači će sa vama vežbati poslovne situacije gde ćete morati brzo da razmišljate i primenjujete naučena znanja. 

U skladu sa tim, nastava iz poslovnog engleskog se obično fokusira na sledeće oblasti:

Pregovaranje

Iako početni stadijumi pregovaranja mogu da budu u pisanoj formi (dokumenta, imejl-komunikacija), poslovni dogovori se po pravilu događaju na sastancima. Jedna od najvažnijih stvari koje ćete naučiti jeste da za pregovore morate da budete odlično pripremljeni. To znači da sve informacije treba da imate „u malom prstu” kako biste se fokusirali isključivo na konverzaciju. 

Veoma je važno da ostavite utisak osobe koja je sigurna u ono što govori, tj. treba da izbegavate poštapalice, mucanje i ponavljanje reči. Svaka rečenica mora da ima određenu težinu, a to ćete postići vežbanjem poslovne konverzacije. Potrudite se i da što više proširite svoj vokabular stručnim terminima. Važan deo obuke predstavlja i usavršavanje veštine improvizacije, jer retko kad pregovori idu tokom koji biste vi želeli. 

Poslovni razgovori

Bez obzira na to da li je reč o sastanku ili telefonskom razgovoru, veoma je važno da umete da prepoznate ton obraćanja s druge strane i da odgovorite na adekvatan način. Drugim rečima, ako vam se neko obraća formalno, smatra se veoma neprofesionalnim da nastupite ležerno (naročito ako je u pitanju nadređeni). 

Takođe, treba obratiti pažnju i na jasno izgovaranje reči, posebno kada je reč o stručnim terminima i važnim podacima. Generalno, cilj je da u razgovoru delujete samouvereno i profesionalno. To se odnosi i na svakodnevne situacije na poslu, a ne samo na sastanke.

Poslovna prepiska

Znanje poslovnog engleskog će biti na pravom testu i tokom svakodnevnih poslovnih prepiski. Kako u ovom slučaju brzina nije faktor, biranje reči i fraza još više dolazi do izražaja. Kod pisane konverzacije ne sme biti nedoumica i nejasnoća. Zato svaka rečenica mora da bude veoma jasna, promišljena i, naravno, gramatički tačna.

Izveštaji i prezentacije

U zavisnosti od oblasti poslovanja, pisanje izveštaja može da bude veoma dug i temeljan posao. Ovaj vid poslovne korespondencije zahteva upoznavanje sa specifičnim izrazima koji se koriste kako bi se istakli određeni podaci, a neophodna je i veština prezentovanja „u kratkim crtama”. To je posebno važno kada se prave prezentacije, gde je potrebno reći dosta toga kroz nabrajanja i kratke ali efektne rečenice.

Dodatni izazov donosi i javni nastup, tj. prezentovanje projekta pred kolegama i poslovnim partnerima. Poslovni engleski u tim situacijama mora da bude skoro pa savršen jer, pored stručnih informacija na stranom jeziku, treba savladati i javni nastup. Kako biste usavršili ovaj segment, predavači na mnogim kursevima organizuju vežbe na kojima polaznici jedni drugima prezentuju svoje projekte. Na taj način ćete biti spremni za poslovne izazove i brže napredovati na poslu.

Kako se uči poslovni engleski?

Poslovni engleski se uči u školama jezika, gde se takođe organizuju intenzivni kursevi, časovi konverzacije, kao i specijalistički časovi engleskog jezika. Obuka može da traje od nekoliko nedelja do više meseci, u zavisnosti od vašeg nivoa znanja i znanja koje želite da dobijete. Ipak, to nisu jedini faktori koje treba da uzmete u obzir prilikom odabira škole.

Važno je i kako se organizuje nastava, tj. da li se časovi održavaju u učionici ili je moguće školovati se putem interneta. Vremena u poslovnom svetu uvek manjka, pa je mogućnost stručnog usavršavanja od kuće ili iz kancelarije presudna. Još jedna važna stavka je odabir grupnog predavanja ili individualnih časova sa predavačem. 

Krenite već danas sa stručnim usavršavanjem odabirom jednog od ponuđenih kurseva poslovnog engleskog jezika.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: 7200 din | Početak: upis u toku | Trajanje: 2 sedmice Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: od 6600 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: 1 mesec-2,5 meseca Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 4 od ukupno 4