Ples

Ples je od davnina poznat kao igra koja pozitivno utiče na telo i um. Uz zvuke i pokrete osećate rasterećenje i zadovoljstvo. Bez obzira na to da li želite da plešete za svoju dušu, dragu osobu ili profesionalno, škole plesa su mesta koja će ispuniti sve vaše želje i potrebe, a uz pomoć instruktora osvojićete plesni podijum.

Ples je sam po sebi zabavan i ritmičan, čini vas kreativnim, daje vam osećaj samopuzdanja i doprinosi osećaju sreće. Nikad nije kasno da upišete ples i ne morate biti profesionalac da biste savladali korake. Škole plesa su idealna mesta koja će upotpuniti vaše svakodnevne aktivnosti.

Saznajte koji su benefiti bavljenja plesom, najpopularnije vrste plesa i kako izgledaju nastava i časovi.

Zašto je dobro baviti se plesom?

Većina ljudi danas upisuje ples radi druženja, zabave, učenja nečeg novog i jačanja fizičke i mentalne snage. Osim plesnih koraka, u školama plesa ćete naučiti psihosocijalne veštine, ojačati koncentraciju, telo i um, što će učiniti da se osećate bolje, sigurnije i zdravije.

Ples je izuzetno preporučljiv za zdravlje, jer uz muziku i igru ublažavate efekte svakodnevnog stresa, stimulišete razne aktivnosti mozga, poboljšavate kognitivne sposobnosti, što čini da vaše telo bude snažno, gipko i zategnuto. Na časovima plesa ćete raditi kondicione i koordinacione vežbe koje će doprineti pravilnom razvoju i funkcionisanju celokupnog tela.

Osim što će plesna obuka uticati na vaše zdravlje, pravilno držanje tela i kondiciju, omogućiće vam i da steknete samopouzdanje i sigurnost. A zabava je glavni razlog zbog kojeg će vam plesni časovi postati najbolja rekreacija nakon svakodnevnih obaveza. Uz profesonalni tim instruktora koji se trude da atmosfera uvek bude na najvišem nivou, nestrpljivo ćete čekati svaki sledeći čas.

Najpopularnije vrste plesova

Plesovi se mogu svrstati u tri grupe:

 1. latinoamerički plesovi;
 2. standardni plesovi;
 3. moderni plesovi.

Navešćemo one najpopularnije plesove koje većina škola ima u svojoj ponudi.

 • Salsa – vrlo energičan i atraktivan ples. Igra se uz muziku od osam taktova i može se igrati samostalno ili u paru. Termin salsa se koristi za širok spektar različitih karipskih plesova: rumba, mambo, ča-ča, a postoje i različiti stilovi salse koji se dele na kubanski, kolumbijski, portorikanski, Njujork i dr.
 • Baćata – ovo je ples koji potiče iz Dominikanske Republike. Osnovni korak podrazumeva tri koraka i takozvani tep, tj. izbacivanje kukova suprotno od smera kretanja nogu. Može se igrati samostalno ili u paru. Muzika uz koju se igra baćata je romantična, pa je ovaj ples veoma osećajan i senzualan.
 • Samba – ples koji je nastao u Brazilu i pripada grupi sportskih takmičarskih plesova. Igra se u paru i podrazumeva dve vrste kretanja: bounce i kontrakcije. Ples je specifičan po velikim pokretima tako da će vam u ovom slučaju biti potreban ceo plesni podijum.
 • Tango – ovo je latinoamerički ples koji potiče iz Argentine i Urugvaja. Karakterišu ga dinamični i progresivni pokreti sa napetim pauzama i prestavlja veoma intiman ples prepun jakih emocija. U školi ćete učiti dva najpoznatija tango stila: argentinski tango ili tango argentino i balrum tango.
 • Engleski valcer – poznatiji kao sporiji valcer. Zbog svoje otmenosti često se izvodi na svečanim događajima. Nastao je u Americi od igre koja se zvala Boston.
 • Bečki valcer – nastao je u bečkim kvartovima i alpskim područjima Austrije. Bio je folklorni ples austrijskih seljaka. Pleše se u paru i pripada grupi standardnih plesova.
 • Zumba – jedan od najpopularnijih plesova današnjice koji podrazumeva kardio i latino ples. Koreografija se sastoji od 16 osnovnih koraka i 4 osnovna ritma: salsa, regeton, merengua i kumbia.
 • Hip-hop – urbani stil plesa koji podrazumeva elemente gimnastike. Nastao je u okviru posebne kulture na ulicama Bronksa među afroamerikanacima i latinoamerikanacima. Njegova 4 osnovna stila su: break dance, funk, popping i locking.

Koji tipovi nastave postoje?

Pohađanjem škole plesa steći ćete određeni nivo muzičkog obrazovanja, naučićete koje sve vrste plesa postoje i kako su nastale, zatim razne ritmove i koreografije. Sva znanja i veštine steći ćete kroz teorijsku i praktičnu nastavu.

Teorijska nastava je posvećena učenju o plesovima različitih podneblja (standardni, latino i moderni plesovi), tehnikama, ritmičkoj interpretaciji i efektima koje ples proizvodi.

Praktična nastava je posvećena učenju plesnih koraka različitih vrsta plesova. U zavisnosti od toga za koji ples se odlučite, učićete specijalne tehnike, držanje i ponašanje na plesnom podijumu. Praktični deo učenja se odvija u prostorijama škola plesa sa instruktorima koji će vas naučiti raznim plesnim stilovima i tehnikama.

U zavisnosti od vrste plesa, može se organizovati i individualna i grupna nastava. Časove plesa možete pohađati samostalno sa instruktorom ili u grupi.

Svaka plesna grupa ima svoj definisan plesni program, koji je u skladu sa inetersovanjima, potrebama i afinitetima polaznika. Škole plesa su namenjene ljubiteljima plesa svih uzrasta.

Naučite da plešete!

Bez obzira na to za koju vrstu plesa ste se odlučili, benefiti su brojni. Nikada nije kasno da napravite svoje prve plesne korake. Imaćete priliku da uživate u omiljenim ritmovima i savladate najrazličitije plesove. Ovaj spoj sporta i umetnosti ispuniće vas pozitivnom energijom, a uz pomoć iskusnih plesnih instruktora ples ćete posmatrati iz jednog novog ugla.

Kada savladate osnove plesa, moći ćete da učestvujete na raznim plesnim večerima i takmičenjima i da svoje znanje i iskustvo podelite sa drugim plesačima.

Ples je najbolji način da se zabavite, opustite, družite, bavite sportom i da u svoj život unesete veliku količinu pozitivne energije. Upisom u školu plesa na korak ste do svog ostvarenja da naučite da plešete.

 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam