Kurs danskog jezika

Danski spada u skandinavske jezike i po mnogo čemu je sličan sa norveškim i švedskim. To je odlična vest ako već poznajete neki od ovih jezika, ali ukoliko ste početnik, zasučite rukave i spremite se za lingvističku avanturu. Danci imaju kompleksnu gramatiku, a kao da to nije dovoljno, tu su i specifična slova koja se koriste u pravopisu (å, æ, ø). 

Ipak, ukoliko upišete kvalitetan kurs danskog jezika, bićete u mogućnosti da savladate ovaj germanski jezik i zahvaljujući njemu promenite sebi život. Naime, Danska se s razlogom nalazi na listi zemalja sa najboljim uslovima za život, pa ne čudi zašto mnogi žele da svoju karijeru nastave u njoj. Ukoliko vas interesuje studiranje u inostranstvu, i u tom slučaju je ova skandinavska zemlja odličan izbor. Ipak, glavni preduslov za to je savladavanje danskog jezika. 

Kako izgleda kurs danskog jezika?

Kako danski jezik odlikuju brojne specifičnosti, učenje može biti veoma dinamično i izazovno. Zato je potrebno da pronađete kvalitetnu školu jezika kako biste bili sigurni da ste svoje vreme uložili na pravi način. Naravno, značajan faktor koji utiče na napredovanje je vreme. Što se više posvetite učenju, to ćete brže ovladati ovim jezikom. Upravo je to jedan od faktora koji je često presudan prilikom odabira obrazovne ustanove. 

Škole jezika su svesne da polaznici imaju ograničeno vreme za pohađanje nastave. Iz tog razloga su razvijena dva oblika školovanja:

Učenje na daljinu – Najbolji način da se uštedi vreme je izbegavanje putovanja do škole. To je moguće postići pohađanjem online kurseva, koji omogućavaju da aktivno učestvujete u predavanjima iz svog doma. Sve što vam je potrebno je solidna internet veza i kompjuter ili telefon. Zahvaljujući savremenim tehnologijama na ovaj način nećete propustiti nijedan segment obuke. 

Dodatni bonus je veća sloboda pri zakazivanju predavanja jer se ne koriste prostorije škole (predavač može da radi i od kuće). Pojedine institucije omogućavaju još veću slobodu prilikom učenja postavljanjem predavanja i materijala za učenje na internet. Na ovaj način je moguće pratiti nastavu u bilo kom trenutku, a u nekim slučajevima je moguće i polaganje testova online.

Klasično pohađanje nastave – Škole jezika organizuju prvenstveno tradicionalnu nastavu u svojim prostorijama. To je za mnoge polaznike i dalje omiljeni način učenja, jer nudi neposredan kontakt sa predavačima i drugim polaznicima. Za ovu opciju se odlučuju i stariji polaznici koji nemaju tehničkih uslova za praćenje online nastave, odnosno ne poznaju osnove rada na računaru.

Koja je razlika između individualne i grupne nastave?

Odabir između grupne i individualne nastave nudi značajne razlike u pristupu radu. Rad u društvu drugih polaznika je standard, s tim što se uvek gleda da grupe budu manje. Na taj način predavač može tokom časa da se posveti svakom polazniku i uključi ga u nastavu. Zahvaljujući modernom pristupu učenju, grupna nastava se održava u učionici, ali i online.

Ukoliko želite da predavanja u potpunosti prate vaš napredak, razmislite o individualnim časovima danskog jezika. Reč je o svojevrsnim „privatnim časovima”, gde se gradivo savladava u ritmu koji vam najviše odgovara. Takođe je moguće i više vremena posvetiti određenim lekcijama ukoliko to želite. Dodatna pogodnost individualne nastave je mogućnost dogovaranja održavanja časova u skladu sa vašim slobodnim vremenom. 

Vrste kurseva danskog jezika

Potrebe polaznika se često značajno razlikuju u zavisnosti od toga šta žele da nauče i za koje vreme. U skladu s tim, škole jezika su osmislile različite programe učenja danskog jezika. Tako se programi razlikuju po broju časova i gradivu. Na taj način se izlazi u susret početnicima, ali i onima koji žele da se dodatno usavrše i počnu da rade ili studiraju. 

U skladu s tim, učenje danskog jezika može da traje od nekoliko sedmica do 12 meseci. Kako bi svako pronašao ono što mu odgovara, škole su osmislile veliki izbor programa:

  • Kurs danskog jezika za početnike – Pokriva osnove jezika, učenje pravopisa, gramatike i izgovora. Obuka omogućava korišćenje jezika u svakodnevne svhe i daje osnovu za dalje usavršavanje. 
  • Intenzivni kurs danskog jezika – Ukoliko vas zanima brzo ovladavanje jezikom, najbolji metod je upisivanje intenzivne obuke. Cilj ovog programa je da vas za kratko vreme (oko mesec dana) upozna sa osnovama kako biste mogli da obavljate osnovnu komunikaciju na danskom. 
  • Kurs poslovnog danskog jezika – Kada se radi o biznisu, svaka reč mora pažljivo da se vaga, pa način obraćanja često može da pravi značajnu razliku. Časovi poslovnog danskog su osmišljeni da pomognu pri boljem razumevanju skandinavskog načina rada. Ne samo što ćete naučiti kako da se postavite u prepisci već i kako da prezentujete projekat i vodite sastanak. Da biste pratili ovaj program, preporučuje se da prvo savladate osnovni kurs danskog jezika. 
  • Specijalizovani kurs danskog jezika – Da biste studirali u Kopenhagenu ili nekom drugom gradu, neophodno je da odlično poznajete danski. Visok nivo znanja neophodan je za boravišnu vizu, ali i za kvalitetno praćenje nastave na fakultetu. To je posebno važno ako želite da postanete programer, psihoterapeut ili pilot, jer se na predavanjima koristi specijalna terminologija. 
  • Časovi konverzacije na danskom jeziku – Mnogi polaznici žele da se prvenstveno fokusiraju na vođenje razgovora, i to za vrlo kratko vreme. Za ovaj format učenja karakterističan je fokus na komunikaciji između predavača i polaznika, pri čemu se simuliraju svakodnevne situacije (kupovina, snalaženje na ulici, naručivanje u restoranu itd.).

Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima Srbije, poput Niša, Kragujevca, Pančeva i Novog Sada, Beograda (tj. Novog Beograda), a u nekima od njih možete da pohađate navedene kurseve danskog. 

Sticanje sertifikata danskog jezika

Nakon što završite kurs danskog jezika, imaćete mogućnost da polažete za sertifikat. Dansko ministarstvo za imigraciju i integraciju jasno postavlja poznavanje jezika kao jedan od glavnih preduslova za dobijanje boravišne dozvole, ali i državljanstva. Sertifikat je u skladu sa međunarodnim CEFR standardom (Common European Framework of Reference), koji se odnosi na tri nivoa znanja nekog jezika:

  • početni A nivo sa podnivoima A1 i A2;
  • srednji B nivo sa podnivoima B1 i B2;
  • napredni C nivo sa podnivoima C1 i C2.

Više nivoa znači da možete da steknete sertifikat čak i ako nemate najviši nivo znanja jezika. Ipak, ukoliko želite da radite ili studirate u Danskoj, potreban je visok nivo poznavanja jezika (tačan nivo zavisi od profesije). 

Započnite već danas usavršavanje odabirom jednog od ponuđenih kurseva danskog jezika, koji se održavaju online ili tradicionalno.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam