Kako postati programer?

Programiranje je jedno od najpopularnijih zanimanja danas, veoma dobro je plaćeno, a potražnja za stručnjacima u ovoj oblasti izuzetno je velika.

Ako želite da postanete programer, preduslov je da budete strpljivi i maksimalno posvećeni, jer je put od početnika do profesionalnog programera dugotrajan proces. S obzirom na to da ovo zanimanje donosi brojne pogodnosti, mnogi žele da saznaju nešto više o ovoj grani IT-ja. 

Sve one koji bi voleli da se bave ovim poslom najviše zanima kako postati programer i gde mogu da steknu najisplativija znanja.

U ovom tekstu dobićete sve odgovore na najčešća pitanja:


 1. Šta je programiranje?

 2. Kako postati programer i koje veštine treba da poseduje?

 3. Zbog čega je ovo zanimanje tako popularno?

Šta je programiranje?

U programiranju korisnik izvršava algoritme pomoću programskih jezika da bi napravio računarski program. Postoje različiti nivoi znanja u zavisnosti od toga za koji vid programiranja se odlučite i koliko programskih jezika znate. Shodno svojim interesovanjima, možete izabrati više vrsta web developmenta – frontend development (korisnička strana web programiranja), backend development (serverska strana web programiranja) i full-stack development, koji objedinjuje oba.


Da biste ušli u svet programiranja, potrebno je:


 1. poznavanje rada na kompjuteru (instaliranje programa, brzo kucanje);

 2. odlično znanje engleskog jezika (90% programskih jezika je na engleskom).

Kao dobar programer morate da znate da rešite neki problem, zato je važno da znate da programiranje nije samo pisanje koda već i razumevanje zadatka koji treba da odradite.

Pre nego što krenete da učite programiranje, daćemo vam uvid u to kojih je 5 faza pri izradi svakog programa:


 1. definisanje i analiza zahteva/problema;

 2. kreiranje algoritma;

 3. pisanje programskog koda;

 4. testiranje programa;

 5. instalacija i pokretanje programa.


Svaku od 4 faze ćete detaljno proći na nekim od kurseva programiranja koji će vas dovoljno obučiti za samostalan rad. Ne zaboravite da se digitalni trendovi menjaju iz dana u dan, pa tako i programiranje, zato je neophodno da se neprestano usavršavate, unapređujete veštine i učite nove alate. Otuda i činjenica zašto je programiranje kompleksno, jer je zbog stalnih inovacija u ovoj struci potražnja za stručnim kadrom ogromna. 

Verujemo da želite da budete deo IT industrije, pa vam je najbitnije da znate kako da na najbrži način postanete programer.

Šta ćete naučiti na kursu programiranja?

Na kursu programiranja možete steći najbitnije veštine i veoma brzo se osposobiti za rad u ovom poslu. Možete se prijaviti za sveobuhvatan kurs programiranja ukoliko nemate nikakvo prethodno iskustvo ili specijalizovani kurs kako biste se dodatno usavršili. Ipak, da biste postali stručnjak, morate da krenete sa osnovama programiranja, učite korak po korak, jer se svi segmenti u programiranju nadovezuju jedan na drugi.

Poznavanje računara na osnovnom nivou i engleski jezik su jedina predznanja koja su vam potrebna da biste mogli uopšte da krenete da učite. Na kursu ćete proći celokupnu obuku gde ćete kroz praksu najbolje razumeti šta je programiranje. Mi ćemo vam dati uvid u to šta je potrebno da znate da biste stekli osnove programiranja:


 • struktura podataka i algoritmi – uz poznavanje osnovnih struktura podataka moći ćete da pravite programe i pišete aplikacije;

 • čitanje i razumevanje koda – povećanje čitljivosti, uočavanje semantičkih grešaka u kodu;

 • osnove operativnog sistema – korišćenje memorije, komunikacija sa drugom mašinom, rešavanje problema prilikom pokretanja programa;

 • osnove računarskih mreža – Wi-Fi, LAN mreže (klijenti mogu da pristupe vašoj aplikaciji sa bilo koje lokacije); 

 • HTML – namenjen je opisu web stranica pomoću kojeg se odvajaju elementi kao što su naslovi ili paragrafi;

 • CSS – jezik formatiranja koji služi da definiše izgled, strukturu i sadržaj web stranice;

 • JavaScript – programski jezik koji omogućava da web stranice učinite interaktivnim;

 • SQL – programski jezik koji se koristi za rad sa bazom podataka i pomoću kojeg se čitaju, ažuriraju i brišu podaci iz tabela;

 • PHP – programski jezik poznat kao skriptni jezik na strani servera koji se koristi za razvoj dinamičkih i interaktivnih web stranica.


Zbog čega je ovo zanimanje tako popularno?

Gotovo svaka veća firma ima svoj IT sektor i stalno je u potražnji za novim programerima. Osim velikih kompanija, i manja preduzeća angažuju stručnjake u ovoj oblasti.

S obzirom na ubrzani razvoj IT industrije, traži se sve više programera, a zbog uslova i pogodnosti koje ovaj posao nudi, sve je veće interesovanje.

Postoji nekoliko razloga zbog čega je programiranje izuzetno popularno, a to su:


 • siguran posao – ovo je danas najpopularnijii i najprofitabilniji posao jer su IT eksperti uvek traženi. Nema razloga da se plašite da ćete ostati bez radnog mesta, jer posla u IT industriji uvek ima;

 • odlična plata – programeri imaju visoka primanja radeći i za domaće i za inostrano tržište. Poslovi u IT sektoru su najplaćeniji, pa čak i početna primanja prednjače u odnosu na plate u okviru drugih zanimanja;

 • kreativnost – pored striktnog programiranja, moći ćete i da kreirate aplikacije, igre i razne druge online platforme.

Programiranje je nesumnjivo odličan izbor za uspešnu karijeru ako sebe vidite u ovome i ako ste spremni da se ozbiljno posvetite učenju i konstantnom usavršavanju.

Ako želite da postanete uspešan programer, naoružajte se strpljenjem, jer su potrebni vreme i ogroman trud ako želite da vam se na kraju isplati. Pohađanjem nekih od kurseva organizatora predstavljenih na našem sajtu, steći ćete znanje i veštine koje ćete moći lako da primenite u IT svetu i samouvereno zakoračite u svet programiranja. Prijavite se za najperspektivnije zanimanje današnjice i pohađajte najbolje kurseve programiranja.


JAVA osnovni - priprema za OCA Java SE 8

Organizator: CET - Computer Equipment & Trade

Ako želite da pravite aplikacije za mobilne uređaje i desktop računare, potrebno je poznavanje Java jezika. Ovaj popularan objektno-orijentisan programski jezik poseduje široko rasprostranjenu upotrebu u zajednici programera. Kurs se sastoji od lekcija, kao i praktičnih primera. Dostupan ONLINE.

Software Testing and QA

Organizator: ITAcademy

Software Testing and Quality Assurance je proces traženja grešaka (bagova) u računarskim sistemima ili programima kako bi se osiguralo da oni ispunjavaju neophodne standarde.

iOS Development

Organizator: ITAcademy

Učićete kroz praktične primere i proći kroz kompletan proces razvoja aplikacija, od početne ideje do postavljanja na Apple App Store. Program je praktično usmeren, pa ćete od prvog časa sticati samo ona znanja koja će vam sigurno koristiti u poslu.

FRONT-END WEB DEVELOPER (JavaScript) - Online

Organizator: Informacione tehnologije Obuka i Praksa d.o.o.

Naučite najnovije tehnike i alate za razvoj modernih veb aplikacija uz našu sveobuhvatnu obuku. Praktične vežbe i projekti će vam omogućiti da steknete praktično iskustvo u razvoju front end aplikacija.