Kurs francuskog jezika online

Francuski jezik je jedan od najpopularnijih svetskih jezika, koji se aktivno koristi u 29 zemalja sveta. Na to treba dodati i uticaj frankofonske kulture na svet, koja doprinosi popularnosti ovog jezika. Ipak, mnogi vrlo brzo odustaju od pohađanja kurseva, jer im predstavlja dodatnu obavezu. Kako bi odgovorile na ovaj izazov, škole jezika su počele da organizuju kurs francuskog jezika online.

Prednosti učenja jezika putem interneta

Ovaj metod učenja omogućava pre svega uštedu vremena, jer nije potrebno fizički prisustvovati času u učionici. Nastava se obavlja putem interneta, i to tako što putem aplikacije predavač komunicira sa polaznicima kao da se svi nalaze u istoj prostoriji. Časovi se organizuju u manjim grupama, a na raspolaganju imate i individualnu nastavu (privatne časove).

Grupna nastava online podrazumeva časove gde se više korisnika uključuje u nastavu putem konferencijskog poziva i pritom aktivno učestvuje u nastavi. Grupe mogu da budu manje i veće, a broj zavisi pre svega od vrste kursa i nivoa znanja koji imaju polaznici. U slučaju da je reč o početnom nivou, predavanja najčešće liče na klasičnu nastavu. Naime, potrebno je prvo naučiti osnovne reči i fraze, a tek nakon toga se polaznici aktivnije uključuju u rad. 

Individualna nastava online je namenjena zahtevnijim korisnicima koji žele da napreduju u svom ritmu uz potpunu podršku predavača. Na ovaj način možete da se sa školom dogovorite koje ćete teme obrađivati, tj. na šta želite da se fokusirate. Kako se predavanja održavaju putem interneta, garantovani su vam apsolutni mir i posvećenost. To je veliki plus za mnoge ljude koji su stidljivi i ne žele da zvuče smešno dok izgovaraju često kompleksne reči i fraze francuskog jezika.

Pored odabira vrste nastave, učenje francuskog jezika putem interneta nudi dodatne pogodnosti:

 • praćenje snimljenih predavanja – pojedine škole jezika snimaju predavanja kako bi polaznici mogli da ih slušaju kada im to najviše odgovara. Ovo je odlično rešenje ukoliko vam ne odgovara raspored časova. Pored toga, na ovaj način su dostupni i digitalni materijali za učenje, a često je omogućeno i polaganje finalnog ispita online;
 • nastavu u pokretu – online nastavu možete da pratite i putem mobilnih uređaja gde god da se nalazite. Ovakva fleksibilnost omogućava učenje francuskog jezika dok ste u prevozu, na pauzi na poslu, dok radite kućne poslove itd.; 
 • učenje bez pritiska – učenje jezika u društvu nepoznatih osoba može nekome da smeta. Obično je reč o ljudima kojima javni nastup izaziva tremu. Iako deluje bezazleno, to može ozbiljno da utiče na kvalitet nastave, pa i da dovede do otkazivanja kursa. 

Uz navedene specifične prednosti online kurseva francuskog jezika, na raspolaganju su i sve prednosti tradicionalne nastave. Možda i najbitnija stvar jeste odabir vrste kursa kako biste u potpunosti ispunili svoja očekivanja kada je učenje jezika u pitanju.

Vrste kurseva francuskog jezika

Svaka škola jezika se trudi da ponudi programe učenja koji će pomoći što većem broju polaznika da usvoje željena znanja. Na raspolaganju su kursevi koji se razlikuju po metodologiji nastave, dužini trajanja, uzrastu polaznika itd. Na vama je da odaberete tip kursa koji najviše odgovara vašim potrebama i nivou znanja:

 • Opšti kurs francuskog jezika online – pokriva sve važnije oblasti francuskog jezika (pisanje, čitanje, gramatiku, konverzaciju itd.) i omogućava korisniku dostizanje visokog nivoa znanja. 
 • Konverzacijski kurs francuskog jezika online – ukoliko želite da se fokusirate na usavršavanje svakodnevne komunikacije, dosta ćete naučiti putem ovog vida nastave. Časovi su osmišljeni tako da polaznici putem programa za video-konferenciju razgovaraju međusobno na dogovorene teme. 
 • Online kurs stručnog francuskog jezika – svaka profesija ima specifičan rečnik i način komunikacije. Zato je za studiranje, poslovno usavršavanje ili dobijanje licence za rad neophodno ovladavanje stručnim francuskim jezikom profesije.
 • Poslovni kurs francuskog jezika online – ako želite da se profesionalno ostvarite u nekoj zemlji francuskog govornog područja ili da poslovno sarađujete sa stranim klijentima, potrebno je da usvojite određen način komunikacije. Reč je pre svega o biznis bontonu, tj. metodama poslovnog ophođenja i usvajanju određenih obrazaca ponašanja. Prednost online pristupa je u tome što se na ovaj način direktno uvežbava vođenje poslovnih sastanaka koji se održavaju putem Zooma ili Skypea. 
 • Intenzivni online kurs francuskog jezika – ukoliko želite da za što kraće vreme naučite što više onda je najbolje rešenje ubrzano učenje francuskog jezika. Nastava se u tom slučaju obavlja praktično svaki dan, a kako se komunikacija obavlja online, vreme ćete moći maksimalno da iskoristite (ušteda na uobičajenom putovanju do škole jezika). Pritom se maksimalno primenjuju metode aktivnog slušanja jezika i vežbanja naučenog kroz testove i razgovor na online času.

Polaganje online testova za sticanje TCF sertifikata

Bez obzira na to da li je kurs francuskog jezika online ili tradicionalan, imate mogućnost polaganja testa za dobijanje međunarodno priznatog sertifikata. Najčešće se polaže TCF ispit (Test de Connaissance du Français), iza kog stoji FEI (France Education International), koji poseduje akreditaciju francuskog ministarstva obrazovanja. 

Reč je o testu koji je namenjen proceni znanja za one kojima francuski jezik nije maternji. U skladu sa evropskim CEFR standardom (koji se odnosi i na druge jezike kao što su engleski ili nemački), moguće je dobiti sertifikat za šest nivoa znanja jezika:

 • početni nivo (A1, A2);
 • srednji nivo (B1, B2);
 • napredni nivo (C1, C2).

Sticanjem TCF sertifikata dokazujete da posedujete adekvatna znanja za rad u Francuskoj (ili u kompaniji gde se traži određeno znanje francuskog jezika). Ovaj serfitikat je takođe neophodan ako planirate da studirate u Francuskoj.

Saznajte kako da usavršite svoje znanje francuskog jezika pohađanjem nekog od ponuđenih kurseva koje škole jezika organizuju putem internet nastave.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:

Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 2 od ukupno 2