Kurs albanskog jezika

Albanski jezik je veoma rasprostranjen na Balkanu, a pored susedne Albanije, ovaj jezik se najviše koristi u Srbiji. Poznavanje ovog jezika će vam pomoći da bolje razumete svoje susede, što vam može biti od koristi na ličnom i poslovnom planu. Usavršavanje albanskog otvara vam vrata poslova prevodioca, advokata, turističkog agenta, ali i mnogih drugih profesija gde je neophodno znanje ovog jezika.

Kurs albanskog jezika će vam pomoći da savladate gramatiku, pravopis i pravilan izgovor, a na vama je da odaberete najbolji format predavanja. Saznajte u nastavku kako da naučite albanski jezik na brz i efikasan način u nekoj od renomiranih škola jezika. 

Kako izgleda kurs albanskog jezika?

Kada birate školu jezika gde ćete učiti albanski jezik, pre svega treba da gledate koje se vrste kurseva nude, koliko traje obuka i kako je organizovana nastava. Za početak, treba da odlučite da li želite da pohađate nastavu uživo (iz učionice) ili online. Iako je kvalitet nastave u oba slučaja skoro jednak, postoje značajne razlike u pristupu predavanjima.

Klasična nastava – Podrazumeva fizičko prisustvo predavanjima u prostorijama škole jezika. Na ovaj način možete bolje da se upoznate sa polaznicima i predavačima, što otvara više mogućnosti za druženje i učenje. Ovaj oblik nastave je i dalje veoma rasprostranjen, naročito kod starijih osoba koje ne žele ili nemaju uslova da nastavu prate online. 

Predavanja putem interneta – Nastava se održava online, tako što predavač organizuje konferencijski video-poziv, u kom aktivno učestvuju i polaznici kursa. Ovaj oblik učenja je odlično rešenje ukoliko želite da bolje kontrolišete vreme. Naime, kod online kurseva nema potrebe da napuštate kuću da biste prisustvovali nastavi. Na taj način štedite vreme koje biste potrošili na putovanje do škole, što vam ostavlja više vremena da se bavite drugim stvarima. Da biste koristili sve prednosti rada od kuće, potrebno je da imate kompjuter sa mikrofonom i kamerom (ili mobilni uređaj), kao i kvalitetnu internet konekciju.

Odlučite se za individualnu ili grupnu nastavu

Sledeći korak je izbor između grupne i individualne nastave. Kurs albanskog jezika se najčešće organizuje za manje grupe kako bi predavač imao priliku da se jednako posveti svakom polazniku. Ipak, ukoliko želite da vam se predavač apsolutno posveti, najbolji izbor su predavanja „jedan na jedan”. U tom slučaju se časovi oblikuju u zavisnosti od toga kako napredujete, s mogućnošću fokusiranja na određeni segment kom želite da se posvetite (npr. pravopis). 

Dodatna prednost individualne nastave je mogućnost dogovora sa predavačem (tj. školom jezika) oko termina nastave. S obzirom na to da samo vi prisustvujete času, lakše će biti da se dogovori satnica koja vama najviše odgovara. Naravno, ovo nije moguće kada je u pitanju grupna nastava, gde je potrebno da se zadovolje potrebe većine polaznika.

Tipovi kurseva albanskog jezika

Nakon odabira načina školovanja, preostaje vam da se odlučite za kurs albanskog jezika koji vam najviše odgovara. Većina škola jezika nudi više tipova nastave kako bi izašla u susret svim potrebama polaznika. Programi obuke se osmišljavaju tako da zadovolje potrebe apsolutnih početnika, ali i polaznika sa naprednim znanjem koji žele da obnove neki element jezika (npr. gramatiku). Veoma je važno i koliko vremena imate na raspolaganju, pa u skladu sa tim postoje ubrzani, ali i veoma temeljni kursevi.

  • Intenzivni kurs albanskog jezika – Ako želite da u što kraćem roku savladate jezik, najbolje rešenje je intenzivna obuka. Na ovaj način ćete u vrlo kratkom roku steći osnovna znanja iz jezika kako biste mogli da se snalazite u razgovoru ili u pisanoj komunikaciji.
  • Konverzacijski kurs albanskog jezika – Najvažniji segment prilikom učenja svakog jezika je sticanje znanja za vođenje razgovora. Ovo znanje je neophodno za svakodnevne prilike poput odlaska u prodavnicu, restoran itd. Ubrzana obuka je takođe korisna i za učenje pravilnog izgovora, kao i bolje razumevanje sagovornika u konverzaciji.
  • Specijalizovani kurs albanskog jezika – Da biste se sa uspehom bavili određenim profesijama, potrebno je da savladate specifičan vokabular. To je posebno važno za oblasti poput medicine ili farmacije, gde je ključno da dobro razumete kolege i pacijente. Specijalizovana obuka iz albanskog jezika neophodna je i za studiranje u inostranstvu.
  • Kurs poslovnog albanskog jezika – Da biste uspešno poslovali sa Albancima, preporučljivo je da osnovno znanje albanskog nadogradite kroz biznis kurs jezika. Na ovaj način ćete kroz primere dobre poslovne prakse preduzetništva naučiti kako da budete profesionalni, ali i neposredni, ukoliko to situacija nalaže. Kroz obuku ćete savladati i način pisanja zvaničnih dokumenata, poslovnu komunikaciju sa nadređenima i drugim poslovnim partnerima.

Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima širom Srbije, poput Beograda (i Novog Beograda), Novog Sada, Niša, Pančeva i Kragujevca, a u nekima od njih možete da pohađate navedene kurseve albanskog. 

Sticanje međunarodnog sertifikata albanskog jezika

Nakon završetka kursa albanskog jezika, koji, u zavisnosti od obuke, može da traje nekoliko nedelja do godinu dana, možete da polažete test za sticanje sertifikata. Reč je o međunarodno priznatoj potvrdi znanja albanskog koja je u skladu sa evropskim CEFR standardom (Common European Framework of Reference), koji podrazumeva sledeće nivoe:

  • početni A nivo sa podnivoima A1 i A2;
  • srednji B nivo sa podnivoima B1 i B2;
  • napredni C nivo sa podnivoima C1 i C2.

Započnite već danas sa usavršavanjem odabirom jednog od ponuđenih kurseva albanskog jezika, koji se održavaju online ili iz učionice u prostorijama škole.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam