Ruski jezik - konverzacijski

Najčešći razlog zašto neko uči strani jezik je unapređenje komunikacije sa strancima, a pre svega mogućnost vođenja razgovora. Kvalitet komunikacije zavisi ne samo od poznavanja fonda reči već i od načina na koji se vodi razgovor. To je posebno važno ukoliko želite da zvučite profesionalno u poslovnoj interakciji i da budete sigurni da ćete se snaći u svakoj situaciji. 

Svaki jezik ima svoje specifičnosti kada je vođenje razgovora u pitanju, a to je dodatno važno kada je ruski u pitanju. Naime, često samim akcentovanjem neke reči ili pokretom možete promeniti značenje rečenice. Konverzacijski kursevi ruskog jezika će vam pomoći da na najbolji način usvojite sve specifičnosti svakodnevnog govora i steknete napredne tehnike komunikacije.

Šta sadrži obuka iz konverzacije na ruskom?

Konverzacijski kursevi ruskog jezika se razlikuju od standardne obuke iz ruskog pre svega po tome što je u ovom slučaju fokus na realnim situacijama. To znači da je mnogo važnije da naučite kako Rusi zaista pričaju među sobom (uključujući upoznavanje sa slengom) nego da se bavite književnim govorom. Jednostavno rečeno, časovi konverzacije služe da naučite da se uspešno snalazite u svakodnevnim situacijama. U skladu s tim, konverzacijski kursevi ruskog jezika omogućavaju:

 • bolje razumevanje sagovornika;
 • povećanje fonda reči;
 • usvajanje i adekvatnu primenu fraza;
 • uvežbavanje govora u svakodnevnim situacijama;
 • govor tela prilikom razgovora.

Imajte na umu da je, za početak, mnogo važnije da dobro razumete sagovornika (i on vas) od toga da li ste možda pogrešili nešto gramatički. Naravno, konačni cilj je da se tečno služite ruskim jezikom, ali za to je potrebno dosta učenja i vežbanja. Ne zaboravite da je sastavni deo razgovora i slušanje sagovornika. Tu je takođe potrebno određeno znanje jezika kako biste razumeli šta neko želi da vam saopšti. 

Primeri tema na kursu konverzacije

Srž obuke čini razgovor sa predavačem i drugim polaznicima, pri čemu se vodi računa o korišćenju adekvatnih reči, pravilnom izgovoru, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji itd. Fokus na časovima konverzacije se stavlja na svakodnevne situacije kao što su:

 • razgovor o novcu (gde promeniti devize, koji je kurs);
 • upoznavanje (predstavljanje sebe i prijatelja);
 • tehnike razgovora (ekspresije, slaganje i neslaganje, kako doći do reči…);
 • rezervacija hotela;
 • naručivanje hrane;
 • snalaženje u gradu (kako pitati za pravac, razgovor sa taksistom);
 • poslovni razgovori (način obraćanja nadređenoj osobi, pregovaranje).

Tokom vežbi konverzacije predavač će insistirati da vodite računa o greškama tokom govora. Za početak je važno da izbegnete upotrebu pogrešnih reči i formulacija kako biste izbegli konfuziju i pogrešno tumačenje vaših misli. Greške će naravno uvek biti prisutne, a časovi upravo služe tome da se one otklone. 

Kako se održavaju konverzacijski kursevi ruskog jezika?

Konverzacijski kursevi ruskog jezika obično traju između tri i šest meseci, tj. oko 50 školskih časova. Obim časova zavisi i od nivoa znanja koje posedujete, ali i od kompleksnosti same nastave (da li je za početnike ili napredne polaznike). Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima širom Srbije, poput Beograda (i Novog Beograda), Novog Sada, Niša, Pančeva i Kragujevca, a u nekima od njih se organizuju i konverzacijski kursevi ruskog jezika.

Prilikom odabira obrazovne institucije obratite pažnju na sledeće parametre:

 • Gde se nalazi škola jezika – vreme koje možete da posvetite stručnom usavršavanju je sigurno ograničeno usled brojnih životnih obaveza koje imate. Zato je udaljenost škole od mesta stanovanja značajna stavka pri izboru ustanove. Verovatno ćete se naći u situaciji da birate između dve ili tri izuzetno kvalitetne škole, pa će vreme potrebno za odlazak na predavanje biti presudno. Imajte na umu da uvek postoji i mogućnost pohađanja online kurseva, pri čemu se u potpunosti eliminiše stavka putovanja. U tom slučaju će vam biti dovoljno da posedujete internet konekciju i laptop.

 

 • Grupna ili individualna nastava – nastavu možete da pohađate sa drugim polaznicima (grupna nastava) ili da predavač radi samo s vama (individualni model predavanja). Rad u grupi omogućava kompleksnije vođenje razgovora i simuliranje komplikovanijih konverzacijskih situacija. S druge strane, individualna nastava pruža potpuno posvećivanje predavača jednom polazniku. To je naročito važno ako želite da učite u svom ritmu, bez pritiska okoline.

 

 • Kada se održavaju predavanja – termini nastave mogu biti ključni prilikom odabira škole jezika. Ukoliko imate ograničeno slobodno vreme, značiće vam mogućnost pohađanja nastave u večernjim terminima ili u formatu blok nastave vikendom. Interesantno je da pojedine škole nude i mogućnost učenja putem ranije snimljenih predavanja, što je dobro rešenje ukoliko vam nijedan termin regularne nastave ne odgovara.

Konverzacijski kursevi ruskog jezika su korisni ne samo pojedincima već i kompanijama koje žele da unaprede svoje zaposlene. U tom slučaju škole organizuju posebne, korporativne termine za nastavu, gde je čak moguće prilagoditi program potrebama preduzeća (oblast delovanja, načini komunikacije, napredni treninzi za menadžere itd.) kao prirodni korak nakon savladavanja kursa poslovnog ruskog jezika.

Iskoristite priliku da unapredite svoje znanje odabirom jednog od ponuđenih konverzacijskih kurseva ruskog jezika koji se održavaju online ili tradicionalno u učionici.

 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:

Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 1 od ukupno 1