Arapski jezik

Činjenica da je arapski jezik zvaničan jezik u 25 zemalja, da se njime služi oko 200 miliona ljudi i da je šesti jezik po broju govornika dokazuje koliko je rasprostranjen. Pripada semitskoj grupi jezika i govori se od 6. veka nove ere, otkad je uspostavljen islam na Arabijskom poluostrvu.

Književni ili standardni arapski jezik je danas opšteprihvaćen i koristi se u svim zvaničnim situacijama, u školama, medijima, pisanju dokumenata… Preuzeo je veliki broj reči iz klasičnog arapskog, poznatijeg kao jezik Kurana, odakle su mnogi izrazi i gramatička pravila upravo uzeti. Iako je najznačajniji u islamskim zemljama, uticao je i na druge jezike sveta i otuda puno pozajmljenica arapskog porekla. 

Ukoliko ste poželeli da učite ovaj jezik, imaćete prilike da ga savladate na kursu arapskog sa mogućnošću izbora tipa nastave i vrste kursa, o čemu će biti reči u nastavku teksta.

Šta sve možete naučiti na kursu arapskog jezika?

Sistem rada prilikom učenja arapskog je veoma temeljan uz odabranu literaturu predodređenu za zaseban nivo, zanimjiv sadržaj i obavezne ispite.

Na kursu arapskog jezika imaćete priliku da:

 • naučite tehnike govora, slušanja, čitanja i pisanja;
 • budete uključeni u sve aktivnosti na času;
 • budete u interakciji sa drugim članovima i profesorom;
 • obogatite vokabular i naučite gramatička pravila;
 • steknete komunikacijske veštine;
 • učite uz pomoć iskusnih predavača;
 • steknete znanja o zemljama arapskog govornog područja.

Bilo da učite jezik iz hobija ili u svrhu studiranja ili rada u zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike, ovladaćete jezikom uz najkvalitetniji nastavni program. Nakon završenog kursa dobićete sertifikat koji će vam otvoriti vrata ka arapskim zemljama.

Koji tip nastave imate na raspolaganju?

Kurs arapskog jezika možete pohađati od kuće ili u učionici, a vaš odabir zavisi i od vaših interesovanja i potreba. U skladu sa tim, na raspolaganju vam je:

 1. Tradicionalna nastava – ovaj vid nastave se održava najčešće u nekoj od prostorija škola i na njoj ste u direktnom kontaktu sa predavačem. Neki se u ovom slučaju osećaju produktivnije, jer na licu mesta mogu da pitaju nastavnike za sve što ih interesuje ili ako imaju određene nedoumice. Fokus je na interakciji sa ostalim članovima, ukoliko je grupna nastava u pitanju, ili na interakciji samo sa predavačem, ukoliko je individualna nastava. Tradicionalna nastava se uglavnom održava nakon svakodnevnih poslovnih ili školskih obaveza, ili tokom neradnih dana.
 2. Online nastava – u slučaju online nastave postoji veća mogućnost da sami odredite termin časa sa predavačem, što nekima više odgovara. Za sve koji imaju dosta svakodnevnih obaveza online kursevi su pravi izbor, jer ne trošite vreme na prevoz, već možete pohađati nastavu iz svoje fotelje. Ukoliko izostanete sa časa, imate mogućnost da odslušate audio ili video zapis sa predavanja.

Osim online nastave koju možete pohađati kod kuće, tradicionalni tip nastave se održava u školama, i to u gradovima širom Srbije, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Pančevo, Kragujevac.

Prilikom prijavljivanja na kurs arapskog jezika u obzir se uzimaju dve bitne stvari, a to su:

 1. Nivo znanja – svi nivoi se dele na osnovni, srednji ili viši, tj. na A1, A2, B1, B2, C1 i C2. Početni nivo podrazumeva da polaznik nema nikakvo predznanje, a napredni ako već poseduje određeno znanje.
 2. Intenzitet nastave – može biti standardni, poluintezivni i intenzivni, u zavisnosti od toga koliko brzo želite da savladate jezik.

Kurs se pored teorijskog sastoji i iz praktičnog dela, koji podrazumeva razne zadatke, vežbe, kvizove i radionice i čini nastavu dosta zanimljivijom.

Koje vrste kurseva arapskog jezika postoje?

Prilikom prijave na kurs arapskog jezika neophodno je da odaberete vrstu kursa koji želite da pohađate. Na osnovu nastavnog programa i tipa nastave, kurseve delimo na:

 • individualne kurseve – na individualnim kursevima predavač je u potpunosti posvećen vama, pa imate dovoljno vremena za sva pitanja i nedoumice. Praksa je da sami ugovarate termine časova sa svojim predavačem;
 • grupne kurseve – grupni kursevi arapskog jezika su interaktivni, članovi su dosta aktivniji u komunikaciji i svoje komunikacione veštine mogu da iskažu kroz igre i radionice. Grupe uglavnom čine od 3 do 5 članova;
 • konverzacijske kurseve – svrha ovog kursa je sticanje komunikacijskih veština, ali i sticanje sposobnosti slušanja i razumevanja sagovornika putem debata ili diskusija. Na ovaj način ćete u potpunosti savladati jezik koji ćete koristiti u svakodnevnom životu;
 • specijalizovane kurseve – ovi kursevi vas uče stručnom vokabularu za određenu struku kao što su ekonomska struka, grafička struka, elektrotehnička struka, prehrambena struka, mašinska struka, građevinska struka. Podrazumevaju učenje stručnih izraza i fraza;
 • poslovne kurseve – na poslovnim kursevima arapskog jezika usavršavate komunikacione veštine u različitim poslovnim situacijama, kao što su sastanci, javni nastupi, držanje predavanja ili prezentacija, a u pisanoj komunikaciji putem mejla. 

Obezbedite svoj sertifikat na vreme! 

Kada završite željeni nivo, dobijate sertifikat koji vas kvalifikuje za određeni posao ili za studije u zemljama arapskog govornog područja. Sertifikat je dokaz vašeg stečenog znanja. 

Ukoliko vam je znanje arapskog jezika neophodno za studije ili posao, ovi sertifikati su idealni da započnete profesionalnu karijeru, jer poseduju visok kredibilitet. Prijavite se za kurs arapskog jezika što pre i obezbedite svoj sertifikat na vreme.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam