Međunarodni jezički ispiti

Studiranje i rad u inostranstvu su nemogući bez poznavanja stranog jezika, i to na naprednom nivou, jer inostrani univerziteti i kompanije kao uslov traže položen međunarodni jezički ispit, odnosno međunarodno priznat dokument ili sertifikat o naučenom jeziku.

Položen međunarodni jezički ispit je neosporiv dokaz za vašeg budućeg poslodavca ili fakultet koji upisujete. Potvrđuje vašu stručnost, znanje i stečeno iskustvo, pored diplome, čime dokazuje da možete da učite na određenom jeziku ili da ga koristite na poslu.

Ukoliko imate sjajnu poslovnu priliku koju ne želite da propustite ili imate mogućnost da dobijete stipendiju na prestižnom univerzitetu u drugoj zemlji, kompletno poznavanje jezika je jedan od najvažnijih uslova. Polaganje međunarodnog jezičkog ispita je nezaobilazan korak u ovom procesu. Zbog toga je posedovanje validnog sertifikata najvažnija ulaznica u poslovni svet.

Sigurno ne želite da propustite svoju šansu. Zato ćemo vam u ovom tekstu dati jasan uvid u to koji se međunarodni jezički ispiti polažu za koji jezik, zašto su toliko bitni i zbog čega se toliko traže.

Šta su međunarodni jezički ispiti?

Međunarodni jezički ispit je poslednji korak u celokupnom procesu savladavanja stranog jezika, od nule do perfektnosti. To znači da ste završili sve nivoe, nakon čega sledi ozbiljna priprema za polaganje ispita, koja može trajati i do nekoliko meseci. 

Potrebno je da izdvojite dovoljno vremena da biste se adekvatno pripremili i potom testirali svoje znanje. Ipak se radi o međunarodnim sertifikatima bez kojih ne biste mogli da kročite u strane kompanije, na fakultete, odnosno ne biste mogli da vodite poslovni život u nekoj drugoj državi. Zato iza svega toga stoji jedan mukotrpan i zahtevan posao koji se zaista isplati.

Mnoge evropske zemlje su u potrazi za kvalifikovanim radnicima iz oblasti zdravstva i inženjeringa, a pored njihove stručnosti i potvrđenog znanja i iskustva na osnovu njihove diplome, neophodno je poznavanje stranog jezika, jer će se samo njime i služiti. 

To podrazumeva poznavanje jezika određene struke, koji ćete vešto morati da koristite. Vaš prvi korak je svakako polaganje međunarodnog jezičkog ispita, koji će vam otvoriti sva vrata.

Pored konverzacijskog nivoa, poznavalac jezika mora u potpunosti ovladati vokabularom, gramatikom, mora poznavati sleng, ali i sve stručne izraze. Da bi se dostigli visoki standardi poznavanja stranog jezika, osoba mora odgovoriti svim zahtevima i ispuniti sve kriterijume. A da bi se ispunili svi ti kriterijumi, svako je u obavezi da polaže međunarodni jezički ispit – u pitanju su standardizovani testovi za procenu znanja koji su isti širom sveta, zbog čega se i nazivaju međunarodnim testovima. 

Kriterijumi treba da budu isti i rezultati se mere prema već utvrđenim principima. Sigurno su vam neki već poznati, pogotovo ako ste već polagali neke jezičke ispite. Za dostizanje ovih međunarodnih sertifikata potrebna je ozbiljnija priprema, kao i najviši nivo znanja. Nabrojaćemo one najtraženije i objasniti šta se tačno traži za svaki od sertifikata.

Najpoznatiji međunarodni ispiti

Za svaki jezik postoje poseban ispit i sertifikat, koji se dobija nakon svih položenih testova. U nastavku ćemo navesti one najpoznatije.

Engleski jezik

Engleski je najtraženiji jezik u svetu i gotovo da ne postoji posao na kojem nećete bar u nekom trenutku morati da progovorite na ovom jeziku. Postoje ispiti koje polažu oni čiji je stepen znanja na osnovnom nivou, među kojima su YLE i KET, i na srednjem nivou, kao što je PET. Ipak, najpotrebniji validni sertifikati koje priznaju visokoobrazovne ustanove i inostrane kompanije su:

 • FCE (First Certificate in English) – Kembridž diploma koja važi doživotno, a ekvivalentna je B2 nivou znanja jezika. Univerziteti je priznaju za osnovne studije, a važi i za poslovne pozicije koje ne zahtevaju najviši nivo znanja.
 • CAE (Certificate in Advanced English) – Kembridž diploma koja odgovara C1 nivou znanja jezika prema CEFR-u (Zajedničkom referentnom okviru za jezike). Ovaj nivo je potreban prilikom upisa na master ili doktorske studije, kao i na višim pozicijama unutar neke kompanije.
 • CPE (Certificate of Proficiency in English) – Kembridž diploma koja odgovara C2 nivou znanja jezika. Traži se na akademskim specijalističkim studijama, kao i pri vođenju projekata. Ovaj međunarodni jezički ispit je najkompleksniji, jer podrazumeva poznavanje stranog jezika kao maternjeg.
 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language) – Standardni ispit koji se sastoji iz četiri dela: čitanja, slušanja, pisanja i govora. Što je veći broj ostvarenih bodova, to je veća šansa za upis na prestižne univerzitete u inostranstvu.
 • IELTS (International English Language Testing System) – Tražen je i prilikom upisa na fakultet i prilikom zaposlenja. Traje dve godine, nakon čega se mora ponovo polagati. Kao i TOEFL, sastoji se iz četiri dela i polaže se pismenim i usmenim putem.

Nemački jezik 

Nemački je izuzetno tražen jezik i države ovog govornog područja su stalno u potrazi za novim, kvalifikovanim radnicima iz drugih zemalja, uz preduslov da znaju nemački jezik. Međunarodni jezički ispit koji priznaju ustanove i kompanije širom Nemačke, Austrije, Švajcarske je Goethe-Zertifikat, a podeljen je na sledeće nivoe:

 • Goethe-Zertifikat A1; 
 • Goethe-Zertifikat A2;
 • Goethe-Zertifikat B1;
 • Goethe-Zertifikat B2;
 • Goethe-Zertifikat C1;
 • Goethe-Zertifikat C2.

U zavisnosti od nivoa studija (akademske, master, doktorske studije) i vrste posla zahteva se određeni nivo znanja. Za studiranje u inostranstvu obavezan je napredni nivo poznavanja jezika, a kada je reč o poslu, nivo zavisi od struke (zdravstvena struka, inženjering, IT, marketing ili zanati itd.).

ÖSD je austrijska diploma za nemački jezik, ali i za austrijsko govorno područje i, naravno, njihove univerzitete i kompanije.

Španski jezik 

Zvanični dokument koji izdaje Ministarstvo obrazovanja i profesionalnog usavršavanja Španije jeste DELE (Diplomas de Español como Lengua Extranjera) diploma, koju kod nas dodeljuje Institut „Servantes” i važi doživotno. 

Postoji šest nivoa znanja španskog jezika: A1, A2, B1, B2, C1, C2, prema standardima CEFR-a. Stiču se diplome početnog, srednjeg i višeg nivoa, a postoji A1, A2 i B1 nivo za školarce.

Italijanski jezik

Svi nivoi znanja italijanskog jezika procenjuju se na CELI/CILS ispitu. Za sticanje međunarodnog jezičkog sertifikata nije potrebno prethodno polaganje ispita zna određeniom nivo znanjau, jer već je ova diploma nezavisna. Traje doživotno i polaže se pismeno i usmeno. 

CELI i CILS sertifikati su usklađeni sa nivoima Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike Saveta Evrope (Quadro comune europeo di riferimento per la conoscenza delle lingue (QCER)). Priznati su kako u Italiji, tako i u drugim delovima sveta.

Zanimljiva činjenica je da, pored stranih državljana, ove međunarodne jezičke ispite mogu polagati i Italijani koji žive van Italije, pre svega emigranti iz Italije, i osobe koje žele da imigriraju u Italiju.

Francuski jezik

DELF (Diplôme d’études en langue française), tj. diploma za učenje francuskog jezika, i DALF (Diplôme approfondi en langue française), tj. diploma za napredni nivo poznavanja francuskog jezika, predstavljaju međunarodne jezičke sertifikate Ministarstva prosvete Republike Francuske, koji traju doživotno. 

Ovi sertifikati vas direktno kvalifikuju za upis na prestižne francuske fakultete i dobijanje posla u ovoj zemlji.

Razlika između ova dva sertifikata je u tome što se DELF ispiti polažu za nivoe znanja od A1 do B2, a DALF za C1 i C2 nivo. Ukoliko želite da steknete napredni nivo znanja francuskog jezika, onda su DALF međunarodni jezički ispiti pravi izbor za vas.

Osim ovih najrasprostranjenijih ispita za već pomenute jezike, postoje i drugi manje poznati a međunarodno priznati, među kojima su ispiti iz grčkog, češkog, holandskog, slovenačkog, mađarskog, arapskog i ruskog jezika.

Sertifikati za vašu budućnost!

Verujemo da smo vam pružili uvid u to koji sve međunarodni jezički ispiti postoje, kao i zbog čega ih visokoobrazovne ustanove i velike kompanije uvažavaju. 

Oni su vaša najveća potvrda prethodno uloženog truda i dugogodišnjeg učenja stranog jezika. Sada znate koji su sertifikati najtraženiji, samo treba da odlučite za koji jezik želite da polažete test. Jezike možete učiti u gradovima širom Srbije, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Pančevo, Kragujevac i Novi Beograd.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: od 19900 din % popust | Početak: 20.05.2024 | Trajanje: 2.5 meseca Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: od 2700 din % popust | Početak: 30.05.2024 | Trajanje: 10 časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 3 od ukupno 3