Ruski jezik

Ruski jezik je jedan od najpoznatijih svetskih jezika, a mnogi ga smatraju i najlepšim. O ukusima ne treba raspravljati, ali činjenica je da je reč o velikom jeziku, čije poznavanje otvara mnoga vrata. Bez obzira na to da li vas privlači ruska kultura ili mogućnost rada u bivšim sovjetskim republikama, kursevi ruskog jezika će vam pomoći da steknete nova znanja. Taj put je olakšan jer je rusko ćirilično pismo vrlo slično srpskom, uz nekoliko slova razlike. 

 

Naravno, ruski nam izgleda i zvuči poznato s razlogom. Naime, reč je o jeziku koji ima isto praslovensko poreklo kao i srpski jezik, što znači da ćete prepoznati mnoge reči. Ovaj indoevropski jezik se zvanično koristi u Ruskoj Federaciji, ali i Kirgistanu, Belorusiji, Kazahstanu. Pored država gde je zvanični jezik, ruskim se služe i mnogi građani bivšeg SSSR-a, a govori se i u mnogim državama gde su emigrirali ruski državljani (Sjedinjene Američke Države, Kanada, Izrael itd.). Kad se sve sabere, preko 250 miliona ljudi širom sveta se služi ovim jezikom. To ga čini najpopularnijim slovenskim jezikom, što je jedan od razloga zašto ga treba naučiti. 

Zašto treba znati ruski jezik?

Postoje brojni razlozi zašto bi trebalo da učimo ruski jezik. Neki će učiti jezik iz ljubavi prema ruskoj kulturi, dok će drugi razmišljati kako da stvore sebi nove poslovne mogućnosti. Ukoliko planirate duži ostanak u nekoj zemlji s ruskog govornog područja, znanje jezika će vam pomoći da se ne osećate kao stranac, a biće i neophodan deci za praćenje nastave u školi. 

 

Ruska kultura

Pođimo, za početak, od upoznavanja sa ruskom kulturom. Ovim jezikom su napisana neka od najboljih književnih dela u istoriji. Neko remek-delo, poput „Ane Karenjine” Lava Tolstoja, moguće je u potpunosti razumeti tek kad se čita originalni tekst. To se naročito odnosi na rusku poeziju, poput prelepih stihova Aleksandra Puškina. Šta tek reći za muzičke velikane poput Borodina ili Čajkovskog, bogatu rusku istoriju, kao i kulturni uticaj na ceo svet. Činjenica je da je Srbija tokom istorije bila povezana sa Rusijom, a to je samo dodatni razlog za proučavanje ovog jezika. 

 

Poslovne prilike

Naravno, ljubav prema nekoj kulturi i samom jeziku ne mora da bude glavni razlog za učenje. U mnogim slučajevima reč je pre svega o poslovnoj odluci. Rusija je jedna od svetskih ekonomskih sila, naročito kada je energetika u pitanju. Ukoliko želite da svoju karijeru usmerite ka Istoku, ruski jezik će vam pomoći u tome. U Srbiji posluje veliki broj ruskih kompanija, koje se bave različitim poslovima gde se traži bliska saradnja sa menadžerima i poslovnim partnerima iz Rusije.

 

Studiranje i stručno usavršavanje

Rusija je u celom svetu poznata po muzičkim konzervatorijumima, pre svega u Sankt Peterburgu i Moskvi. Tu su i prirodno-matematički fakulteti, ali i mnoge druge obrazovne institucije sa vrhunskim predavačima. Reč je o nekim od najcenjenijih fakulteta na svetu, čije se diplome i te kako vrednuju. Uz školovanje, stručno usavršavanje u Rusiji je izuzetno traženo zbog naprednih metoda rada. Mnogi profesionalci odlaze u Rusiju kako bi stekli nova znanja iz oblasti kojim se bave (lekari, elektrotehničari, IT stručnjaci itd.). Međutim, da bi se to realizovalo, neophodno je odlično poznavanje ruskog jezika. Tu na scenu stupaju kursevi ruskog jezika.

Klasični i online kursevi ruskog jezika

Časovi ruskog se mogu pohađati na klasičan način – odlaskom u prostorije neke škole jezika – ili možete da učite ruski jezik online – putem predavanja preko interneta. Ukoliko ste se uželeli školskih klupa i grupnog rada, klasična predavanja su odličan izbor, a u ponudi su kursevi na različitim lokacijama: Beograd, Novi Sad, Niš, Pančevo, Kragujevac... Ali ukoliko nemate dovoljno slobodnog vremena, ruski online je metoda koja će vam sigurno odgovarati. Predavanja se putem interneta održavaju grupno, ali i „jedan na jedan”, u vidu privatnih časova.

 

Ukoliko želite da učite u svom ritmu, ali i da imate veću slobodu u odabiru termina, onda je individualna nastava najbolji izbor. U tom slučaju se direktno dogovarate sa predavačem oko termina časova. Na ovaj način možete da podelite fond časova na dvočase ili da odvojite jedan dan nedeljno za blok nastavu. Škole jezika često izlaze u susret kada je biranje termina u pitanju, jer su svesni da svi mi imamo dnevne obaveze. 

 

Odabir načina i dinamike predavanja zavisi i od vaših ambicija. Svakako će biti potrebno više rada ako želite da dostignete TORFL nivo koji vam omogućava praćenje nastave i jasnu komunikaciju sa poslodavcima. Poput engleskog, francuskog ili italijanskog jezika, i poznavanje ruskog se može podeliti na tri nivoa: niži (A), srednji (B) i viši (C). Svaki nivo se deli na dva stupnja pa tako imamo npr. A1 i A2. U skladu sa vašim ambicijama, pohađanjem kurseva ruskog jezika dostići ćete jedan od ovih nivoa znanja. 

 

Postoji više vrsta kurseva i oni se mogu veoma razlikovati. Nije isto da li vam je potreban ubrzani kurs ruskog jezika, poslovna komunikacija ili časovi ruskog za decu. Takođe, pri odabiru škole birajte onu koja ima dugu tradiciju rada i veliki broj zadovoljnih polaznika. Veoma je važno i kada se odvijaju časovi, i naravno, cena kursa. Sada vam ostaje samo da pogledate ponudu kurseva i započnete svoj put. „До свидания!”

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad, Senta, Odžaci ... | Cena: na upit | Početak: 22.07.2024 | Trajanje: četiri meseca ili po dogovoru - 60 školskih časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 4 od ukupno 4