Kurs za frizere

Frizerska profesija je jedna od najtraženijih na tržištu, pa je jasno zašto postoji velika potražnja za obukom iz ovog zanata. Prednost frizerskog posla je što pruža mogućnost samostalnog rada i fleksibilnog radnog vremena. Naravno, veoma važni faktori su i odlična zarada i brzo pronalaženje posla. 

Da biste imali uspešnu karijeru, potrebno je da redovno pratite trendove i unapređujete svoje veštine. Zbog toga čak i iskusni frizeri pohađaju obuke kako bi redovno nadograđivali svoje znanje. U skladu sa tim, postoje različiti nivoi usavršavanja, od kurseva za početnike do naprednih kurseva za iskusne frizere.

Ukoliko ste početnik, preporučljivo je da prvo odaberete osnovni kurs za frizere, koji će vas upoznati sa znanjima neophodnim za ovaj posao. Trajanje obuke zavisi od programa koji se predaje, kao i od dužine praktične nastave. 

U velikom broju slučajeva šest meseci je optimalno vreme za sticanje osnova (mada postoje i duži i kraći programi) koje omogućavaju rad u frizerskom salonu. Nastava se uglavnom vrši u grupama, ali postoji i mogućnost individualnih časova koji se posebno dogovaraju. Interesantno je da je zbog velikog interesovanja veoma bogata ponuda online kurseva za frizere. Časovi se u ovom slučaju održavaju putem programa za video-razgovor kao što su Skype ili Zoom.

Koja znanja nudi kurs za frizere?

Nastava obuhvata teoretski, ali i praktični deo, gde se uče osnove koje se primenjuju u praksi uz nadzor predavača. U teoretskom delu obuke za frizere naučićete:

  • kako se tretiraju različiti tipovi kose;
  • tehnike šišanja, farbanja, pranja i feniranja kose;
  • metode i stilove sređivanja brade;
  • kako odrediti najbolju frizuru na osnovu oblika lica;
  • pravilno korišćenje šampona i preparata;
  • kako se prave najpoznatije muške i ženske frizure;
  • način komuniciranja sa klijentima.

Praktična nastava u frizerskom salonu podrazumeva primenu naučenog u praksi, na modelima. Na ovaj način se simuliraju realni uslovi rada u frizerskom salonu. Naime, za frizera je važno da od prvog dana sigurno vlada tehnikama kako bi ispunio želje mušterije. Na taj način se gradi reputacija frizera, od koje zavisi čitavo poslovanje. 

Poznato je da ljudi retko kad menjaju frizera, što je dodatni razlog da u startu pokažete da posedujete zavidno znanje. Iz tog razloga preporučuje se dodatna praksa u nekom salonu, jer ćete tako steći iskustvo i sigurnost u radu. Mnogi frizerski saloni vrlo rado primaju praktikante, jer na taj način pomažu kolegi na početku karijere. Praksa je ujedno i prilika da pokažete svoje talente i možda baš u tom salonu dobijete svoj prvi posao.

Vrste frizerskih obuka

U skladu sa svojim ambicijama, s vremenom koje možete da odvojite i znanjima koja želite da steknete, moguće je odabrati različite vrste obuke. Ipak, ako ste početnik, podrazumeva se da ćete učiti osnove šišanja i nege kose. U zavisnosti od iskustva i ličnih želja polaznika, moguće je pohađati različite vrste kurseva za frizere:

Osnovni kurs za frizere – sastoji se iz teorijskog dela, gde ćete saznati više o samoj dlaci i načinima njenog održavanja. Posebna pažnja se posvećuje preparatima za negu kose, jer nepravilno korišćenje može da ošteti dlaku, pa čak i zdravlje osobe. Proučavaju se i različita oboljenja kože glave i načini njihovog tretiranja. Usvajaju se i osnovne tehnike šišanja (kratko, stepenasto, simetrično, asimetrično, šiške…), farbanja i feniranja kose. 

Napredni kurs za frizere – namenjen je za iskusnije frizere koji žele da budu u toku sa najnovijim svetskim trendovima. Ovi kursevi podrazumevaju metode kreiranja komplikovanijih, svečanih i ekstravagantnih frizura. Reč je o obukama koje po pravilu drže vrhunski frizeri koji su imali prilike da se usavršavaju na najboljim frizerskim akademijama u svetskim modnim centrima.

Kurs za ženskog frizera – pojedine frizerske škole nude specijalizaciju za ženskog frizera, gde se fokus stavlja na kompleksnije frizure i napredne metode farbanja kose. 

Kurs za muškog frizera – fokus na muške klijente podrazumeva, pored kose, usavršavanje metoda tretiranja brade i brkova. Za ovaj tip obuke se odlučuju frizeri koji žele da otvore berbernicu (obuka za šišanje kose, ali i profesionalno tretiranje brade i brkova).

Pojedine frizerske škole organizuju i obuke posvećene usavršavanju određenih segmenata kao što su: šišanje, farbanje, feniranje, brijanje, nadogradnja kose, dečje šišanje itd. Ono što je zajedničko za sve vrste obuke je organizovanje praktične nastave, tj. sticanje veštine kroz rad. Praktično svaki kurs za frizere podrazumeva uređivanje kose modela (klijenata) bez pritiska da ćete nešto pogrešiti. Naime, samo kroz praksu možete da usavršite brojne frizerske tehnike i naučite kako da pravite najpopularnije frizure. 

Frizerski sertifikati i diplome

Po završetku obuke obično se polaže ispit, na kom se proverava stečeno znanje, nakon čega se dobija i sertifikat. Pojedine frizerske škole nude i sertifikate na stranom jeziku, u slučaju da planirate da radite u inostranstvu. Bez obzira na to gde planirate da radite, sertifikat će vam omogućiti brzo pronalaženje posla i profesionalni napredak. Imajte na umu da frizer treba stalno da se usavršava kako bi mogao da isprati modne trendove i zahteve klijenata. 

Postanite profesionalni frizer tako što ćete odabrati jedan od ponuđenih kurseva koji se održavaju online ili tradicionalno – u prostorijama škole.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam