Konverzacijski engleski jezik

Konverzacija je možda i ključni segment kada je reč o savladavanju nekog jezika. To je posebno izraženo kod engleskog jezika, koji predstavlja globalno sredstvo komunikacije. Ipak, on se prvenstveno pasivno koristi. To znači da razumemo tekst kada ga čitamo ili kada slušamo kako neko priča. 

Ipak, na taj način se prvenstveno stiče pasivno znanje jezika, pri čemu nismo ni svesni da nam nedostaje konverzacijski engleski. Zaista, skoro svakodnevno slušamo ili čitamo, a mnogo ređe razgovaramo s nekim. Rezultat toga je otežana komunikacija na engleskom jeziku, zamuckivanje, pokušaj traženja adekvatnih reči i uopšte nesnalaženje u razgovoru. 

Interesantno je da se sa ovim problemom susreću i oni koji smatraju da imaju odlično znanje engleskog jezika. Dobra vest je da se ovaj problem konverzacije može ispraviti i samo znanje unaprediti. Uz pravi pristup i kvalitetne stručnjake moguće je dostići veoma visok nivo. Koliko će se brzo napredovati, zavisi najviše od polaznika, njegovog trenutnog znanja i vremena koje je spreman da odvoji za usavršavanje.

Kako unaprediti konverzacijski engleski?

Za početak, potrebno je svakodnevno vežbati engleski jezik jer je aktivno korišćenje možda i najbolji način za unapređivanje znanja. Postoje razne metode koje mogu da pomognu: 

Razgovor sa porodicom i prijateljima na engleskom – Dvostruko je korisno, jer se na ovaj način unapređuje znanje svih koji učestvuju u razgovoru. Konverzacija ne mora da bude konstantna niti kompleksna. Naprotiv, najbolje je da se uobičajeni razgovor odvija na engleskom jeziku. Na ovaj način će svakodnevna konverzacija biti mnogo interesantnija (kada Da li si kupio hleb? postane Did you buy bread?).

Engleski pred spavanje – Mnogi izvori navode kako jezik može dosta da se unapredi kada se reči uče pred spavanje. To je odličan povod da na kraju dana naglas ispričamo šta smo sve radili tog dana. Rekapitulacija je odlična vežba jer ne samo što se aktivno koristi jezik već se i radi na izgovoru i akcentovanju reči. Ova metoda je posebno dobra za stidljivije osobe koje nisu još uvek spremne da svoje znanje prezentuju javno.

Prepričavanje – Svakako je preporučljivo što češće gledati filmove i TV serije bez titlova, kao i čitati knjige (i slušati audio-knjige). Iako su ove aktivnosti pasivne, one pomažu u proširivanju vokabulara, a i odlične su kao materijal za prepričavanje. U ovoj vežbi potrebno je nekome (ili samom sebi) prepričati radnju filma, kao i lični utisak. 

Intervju – Prijatelji ili članovi familije mogu da nam pomognu tako što će se naći u ulozi novinara koji će postavljati pitanja na koja ćemo odgovarati na engleskom jeziku. To ne moraju da budu kompleksna pitanja, niti moraju da se prevode sa srpskog jezika (ali ako ta osoba želi da unapredi svoje znanje, neće škoditi!). Najbolje bi bilo da ne znamo koja će pitanja biti postavljena kako bi odgovori bili spontani. Dodatna pomoć može da bude snimanje intervjua radi kasnijeg preslušavanja. Na ovaj način mogu da se prepoznaju slabe tačke (sastavljanje rečenica, poštapalice, složenost rečenica, gramatička tačnost, fond reči itd.).

Iako su ove vežbe veoma korisne, da bi se konverzacijski engleski podigao na najviši nivo, potrebna je pomoć stručnjaka. Iskusni predavači umeju da prepoznaju u kojim oblastima smo slabi, tj. koji segment treba dodatno usavršavati. Naime, iako je samostalni rad veoma koristan, praktično je nemoguće biti objektivan prema samom sebi, što je naročito bitno kod kvaliteta govora i akcentovanja. To su sve izazovi koji se rešavaju kroz klasične ili online časove konverzacije engleskog jezika.

Kako izgledaju klasični i online konverzacijski kursevi engleskog jezika?

Pohađanje časova konverzacije engleskog jezika višestruko unapređuje njegovo svakodnevno korišćenje u poslovne ili privatne svrhe. Kako je reč o svakodnevnom govoru, pristup je malo drugačiji od klasičnog učenja osnova. Za početak, potrebno je ustanoviti nivo znanja polaznika kako bi se u skladu s tim odredio program rada. Reč je o CERF (Common European Framework of Reference for Languages) međunarodnom standardu, na osnovu kog se poznavanje nekog jezika deli u više kategorija (od A1 do C2, tj. od početničkog do višeg naprednog). 

Kako je cilj razvijanje kvalitetne konverzacije, važno je da polaznici koji prate određeno predavanje budu na istom nivou znanja. Takođe, sam program se prilagođava trenutnom znanju polaznika kako bi se postigli što bolji rezultati. 

S obzirom na to da su časovi fokusirani na konverzaciju, veoma je važna interakcija sa predavačima, ali i između samih polaznika. Tokom časova važno je da fokus bude na razgovoru, a manje na gramatici. Drugim rečima, važno je unapređenje komunikacije i vežbanje tečnosti (a manje tačnosti) govora.

Kako čas konverzacije izgleda u praksi? 

Predavači često osmišljavaju razne teme za razgovor, pri čemu je nekada čak poželjno da komunikacija bude debatnog tipa, tj. da postoji sukob mišljenja. Naime, u tim situacijama je potrebno na jasan i koncizan način objasniti sopstveni stav i navesti činjenice. Da bi svaki polaznik u ovim vežbama došao do izražaja, časovi se organizuju individualno ili u malim grupama (najčešće do šest ljudi). 

Nakon određenog segmenta gde se vodi konverzacija, predavač sa polaznicima analizira njihov nastup i prezentuje im proverene metode koje će im pomoći da napreduju. Veoma je važno kako se u razgovoru formulišu pitanja i odgovori. U tom segmentu važnu ulogu imaju konverzacijske veštine, kao i poznavanje bontona radi pravilnog tumačenja nečije izjave. 

Kako se svakodnevna komunikacija sve više obavlja putem interneta, sve je važniji online konverzacijski engleski. Reč je o obliku predavanja koji ne samo da omogućava određeni komfor polazniku (prati predavanje od kuće) već predstavlja simulaciju poslovne komunikacije koja se obavlja putem Skypea, Zooma i drugih programa. Online kursevi engleskog jezika i onima koji su pomalo stidljivi i nesigurni u svoje veštine, pa im je lakše da pričaju preko ekrana.

Unapredite svoju veštinu konverzacije na engleskom jeziku odabirom nekog od ponuđenih kurseva, koji se održavaju online ili u prostorijama škola jezika.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: od 6600 din % popust | Početak: 27.05.2024 | Trajanje: 9 dvočasa Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Online - putem interneta | Cena: 12000 din | Početak: upis u toku | Trajanje: 3 meseca Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd | Cena: 6000 din | Početak: upis u toku | Trajanje: 4 meseca Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 7 od ukupno 7