Kurs prodaje

Posao prodavca je da upozna kupca sa proizvodom ili uslugom kako bi se ostvarila prodaja. Iako zvuči kao jednostavan proces, postoje određeni preduslovi bez kojih je praktično nemoguće ostvariti poslovni uspeh. Tu se pre svega misli na veštine koje treba da zna svaki prodavac, ali i na tehnike prodaje koje značajno olakšavaju put ka cilju.  

Kurs prodaje će vam pomoći da bolje razumete sve oblasti prodaje – od prezentacije proizvoda do realizacije prodaje. Da biste se uspešno bavili prodajom, potrebno je da budete dobar psiholog, a često i odličan glumac. Ipak, nikad ne treba da zaboravite da ste vi prvenstveno prodavac koji pred sobom ima izazov – kupca koji nije siguran šta želi. Obuka iz prodaje će vas naučiti kako da sa mušterijom ostvarite komunikaciju koja će dovesti do kupovine. 

Steknite veštine koje poseduju uspešni prodavci

Da biste se uspešno bavili prodajom, potrebno je da razumete ne samo svoju poziciju prodavca već i da shvatite poziciju kupca i njegove nedoumice. Razlika između solidnog i odličnog kupca je u načinu na koji nastupa pred klijentima. Prvi utisak ne vara, stoga je važno da od samog starta razvijete veštine uspešnih prodavaca:

 • Komunikativnost – Bez obzira na to da li je reč o komunikaciji licem u lice (npr. u salonu automobila), putem telefona ili interneta (email, chat), za uspeh je neophodno da na pravi način pristupite razgovoru. To znači da treba da prepoznate raspoloženje i potrebe sagovornika, tj. kupca. Veoma je važno da pristup bude u skladu sa karakterom kupca, kako biste stekli njegovo poverenje. Važno je da uvek verujete u sebe i u ono što pričate kako bi kupac odlučio da posluje sa vama.
 • Pozitivan pristup – Proces prodaje je prepun izazova, a najveći su svakako kupci. Imajte na umu da je posao prodavca da predstavi proizvod, njegove karakteristike i prednosti, a da je na kupcu samo da odluči da li će da ga kupi. On ne mora da bude raspoložen za kupovinu, ne mora čak ni da zna šta tačno hoće. Na vama je da mu u tome pomognete i da pritom budete strpljivi i uvek pozitivni. To nije nimalo lak zadatak, zbog čega se ovom segmentu posvećuje dosta pažnje na kursu prodaje.
 • Odlučnost – Prodaja je često dugotrajan proces i podrazumeva uspostavljanje odnosa sa kupcem, prepoznavanje njegovih potreba i, po potrebi, osmišljavanje ponude specijalno kreirane za njega. Jasno je da na tom putu postoji mnogo izazova, pa je potrebno demonstrirati odlučnost i primeniti najefikasnije strategije prodaje.
 • Organizovanost – U velikom broju slučajeva bavićete se sa više klijenata istovremeno. Za svakog je potreban drugačiji pristup i imati na umu informacije koje su često ključne za uspostavljanje kvalitetnog odnosa (navike, imena članova porodice, ranije kupovine itd.). 
 • Stručnost – Kompetentnost i razumevanje proizvoda koji prodajete jedan je od prioriteta svakog prodavca. Kupac u startu očekuje ne samo tehničke karakteristike već i konkretne savete koji će mu pomoći u donošenju odluke. To su situacije u kojima se očekuje da nastupite kao iskusan stručnjak i pronađete najbolje rešenje za mušteriju. 

Na sve navedeno treba dodati stvari koje se tiču pravovremenog poručivanja robe, proučavanja karakteristika novih proizvoda, pisanja izveštaja itd. Dakle, prodavac nije samo specijalista za komunikaciju, već treba i da se razume u osnove ekonomije i knjigovodstva. Pritom se podrazumeva i poznavanje rada na računaru, kao i odlično znanje engleskog jezika

Kako izgleda kurs prodaje?

Kurs prodaje će vam pomoći da steknete neophodne veštine i spremni dočekate svaki izazov u procesu rada. Obuku po pravilu vode iskusni stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u prodaji koji se trude da polaznicima približe sve specifičnosti profesije prodavca. Tako ćete na predavanjima, između ostalog, naučiti: 

 • tehnike traženja kupaca;
 • faze prodajnog razgovora;
 • održavanje odnosa sa kupcem nakon prodaje;
 • napredne tehnike prodaje;
 • kako pridobiti poverenje kupca;
 • šta su telefonska i internet prodaja.

Program kursa prodaje se kreira u skladu sa nivoom znanja polaznika, pa tako postoje grupe za početnike, ali i iskusne prodavce koji žele da usavrše svoje veštine. To je samo jedan od mnogih kriterijuma koji uslovljavaju program kursa i format nastave. U zavisnosti od programa rada, kurs prodaje može da traje između nekoliko nedelja i 12 meseci; sve zavisi od vaših potreba i nivoa znanja koji želite da dostignete.

Gde se održava obuka iz prodaje?

Pohađanje nastave iz oblasti prodaje se organizuje u prostorijama obrazovne ustanove ukoliko je reč o tradicionalnom modelu rada. Druga opcija su online kursevi, gde se nastava prati od kuće. Koji ćete format školovanja odabrati zavisi od vaših potreba i vremena koje imate na raspolaganju. 

U oba slučaja moguće je prisustvovati grupnoj ili individualnoj nastavi. U slučaju da predavanja pratite sa drugim polaznicima, predavač osmišljava program koji je prilagođen određenom nivou znanja (početnik, napredni). Ukoliko ipak želite da predavanja budu usklađena sa vašim potrebama i veštinama, najbolja opcija je individualna nastava. Predavač je tada okrenut vašem ličnom napretku i može vam pomoću da se fokusirate na određene oblasti koje želite da usavršite.

Iskoristite priliku da napredujete u karijeri odabirom jednog od ponuđenih kurseva prodaje koji se održavaju u prostorijama škola ili online.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Beograd, Online - putem interneta | Cena: 21000 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: više opcija Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 6 od ukupno 6