Programiranje

Posao programera je jedan od najperspektivnijih poslova na svetu, tu nema nikakve dileme. Ali zašto je to tako? Zbog čega su kursevi programiranja među najtraženijim iako je reč o specifičnoj oblasti koja ne leži svakome? Odgovor se nalazi u brojnim prednostima ove profesije, koje ćemo vam predstaviti u nastavku. 

Osnove programiranja

Postoji mnogo definicija programiranja, ali osnovni proces se ipak može jednostavno objasniti. Naime, programiranje je veština rešavanja problema korišćenjem računara, tj. pisanjem odgovarajućih programa. Iz navedenog je jasno da sam kompjuter ne znači mnogo ukoliko programer ne osmisli kako će on raditi. Za svaku aktivnost koja se vrši na računaru potrebno je osmisliti program koji će to izvršavati. Bez softvera kompjuter je sklop raznih materijala bez konkretne uloge. 

 

Da bi se izdalo naređenje kompjuteru, potrebno je napisati specifičan kod programa (tj. softversko rešenje). U zavisnosti od potreba, oni omogućavaju: surfovanje internetom, slanje emailova, igranje video-igara, online učenje, gledanje multimedijalnih sadržaja, učenje itd. Da bi se neka akcija izvela, potrebno je „objasniti” računaru šta želite da on uradi u konkretnim situacijama pisanjem koda. Kako ćete komunicirati, tj. kakav ćete kod napisati, zavisi pre svega od programskog jezika za koji se odlučite. 

Koji programski jezik odabrati?

Da biste se uspešno bavili programiranjem, potrebno je da od početka počnete sa učenjem nekog programskog jezika. Već na samom početku potrebno je da se odlučite koji ćete programski jezik učiti. I premda neki programeri celu karijeru provedu koristeći se jednim jezikom, preporučljivo je proširivati svoja znanja. Naime, programeri koji poznaju više jezika lakše obavljaju projekte i samim tim su konkurentniji na tržištu. 

 

Trenutno su na tržištu najtraženiji Java programeri, ali to je samo jedan od popularnijih jezika. Pri odabiru jezika važno je i koliku biblioteku standarda i alata jezik ima. Oni omogućavaju lakše pisanje programa jer nešto ne morate da osmišljate, već je dovoljno da primenite postojeće rešenje. Pojedini programi, zbog svoje popularnosti, poseduju veliku arhivu izrađenih rešenja, što višestruko ubrzava proces rada. Sfera interesovanja (mobilne aplikacije, video-igre, sajtovi, naučna istraživanja…) jeste važna stavka od koje zavisi koji ćete jezik učiti, tj. koji ćete kurs programiranja odabrati.

 

  • Python – Popularan je zbog lakoće učenja, široke primene i mogućnosti integracije sa drugim jezicima. Ovaj jezik je popularan među startap kompanijama, jer omogućava brz i efikasan rad. Pored toga, mnoge društvene mreže su napisane Pythonom, što je dodatni razlog zašto su Python programeri izuzetno traženi u celom svetu.

  • JavaScript – Ovaj jezik je najpopularnija opcija za kreiranje internet sadržaja poput aplikacija i interaktivnih sajtova. Programski jezik JavaScript je veoma zastupljen i kad su aplikacije za mobilne uređaje u pitanju. Ukoliko vas interesuju ove oblasti, ovo je jezik od kog treba da krenete.

  • Java – Reč je o programskom jeziku koji se najčešće koristi za kreiranje aplikacija koje su povezane sa serverom. U pitanju je praktično univerzalni jezik koji nalazi široku primenu u mnogim industrijama, a naročito pri kreiranju softvera za Android mobilne uređaje.

  • C – Mnogi početnici biraju programski jezik C kao početnu tačku. Kako je reč o jednom od prvih jezika, on predstavlja osnovu za mnoge savremene jezike, kao što su PHP ili Ruby. Ako imate ambiciju da širite svoja znanja i učite više jezika, C nudi dobru osnovu za dalje usavršavanje. Ipak, treba uzeti u obzir da je ovaj jezik već pomalo prevaziđen, s obzirom na to da se ne koristi za kreiranje mobilnih aplikacija ili sajtova – što su izuzetno popularne oblasti.

  • C# – Predstavlja unapređenu verziju programskog jezika C. Reč je o kompleksnom programu koji nije lako savladati kao neke druge, a svoju primenu nalazi u brojnim softverskim rešenjima koja se fokusiraju na Windows i druge proizvode kompanije Microsoft.

  • C++ – Definiše se kao viši objektno orijentisani programski jezik, a prvobitno je zamišljen kao proširena verzija C jezika. Kasnije je dobio na važnosti, pa danas predstavlja možda i najkompleksniji programski jezik. To njegovo savladavanje čini težim, ali kako je njegova primena izuzetno široka, svakako je preporučljivo savladati ga u nekom trenutku.

  • Swift – Ukoliko želite da se usredsredite na kreiranje aplikacija za Apple uređaje, onda treba da se fokusirate na programski jezik Swift. Uređaji koji rade na operativnim sistemima iOS i macOS predstavljaju sam vrh ponude, pa i sami programi moraju da budu na visokom nivou. Zato su Swift programeri odlično plaćeni i veoma traženi na IT tržištu.

  • PHP – Iako neki programski jezici prestižu PHP, on je i dalje izuzetno zastupljen na tržištu. Dovoljno je da pomenemo da je Facebook kreiran pomoću PHP-a i sve će vam biti jasno. Ovaj jezik se najčešće koristi za sajtove gde je potrebna dobra komunikacija sa serverom. Zbog svoje popularnosti poseduje i bogatu biblioteku, što dodatno olakšava rad.

 

Pored njih, postoje i mnogi drugi jezici koji imaju svoju ulogu, pa ih svakako ne treba zanemariti. Ipak, za većinu njih je potrebno određeno predznanje kako bi se lakše savladali. Pomenimo samo neke: Ruby, Dart, Scala, Go itd.

Programiranje za početnike

Da biste počeli sa programiranjem, potrebno je da posedujete određeni talenat za logičko razmišljanje i efikasno rešavanje problema. Osnove programiranja se relativno brzo mogu savladati, ali to je samo prvi korak ka profesionalnom radu. Da biste došli do određenog profesionalnog nivoa, potrebno je da odaberete kurs za programiranje iza kog stoje iskusni profesionalci. Samo predavači koji su sami prošli brojne izazove u IT industriji mogu da prenesu primenljiva i aktuelna znanja. Teorija je korisna samo ako imate priliku da je primenite u praksi, uz savete stručnjaka. Najvažnije od svega je da budete posvećeni i da vreme izdvojeno za učenje iskoristite maksimalno. 

 

Mnogi bi posle ove rečenice odustali jer smatraju da nemaju vremena da se posvete pored regularnog posla ili škole. Ne dozvolite da već na prvom koraku odustanete, jer postoji rešenje – online kurs programiranja. Kada vam je sve dostupno putem online platforme, vi birate kada ćete pratiti predavanja i usavršavati se, a da to ne ugrozi vaše svakodnevne obaveze. Postoje mnoge škole programiranja, ali samo one najbolje nude, pored aktuelnih i primenljivih znanja, i međunarodno priznate sertifikate. 

 

Reč je o svojevrsnim potvrdama iza kojih stoje najpoznatije svetske IT kompanije. Polaganjem njihovih sertifikata dobijate uverenje da se uspešno služite njihovim programima i programskim jezicima. To je jedan od najboljih načina da skrenete pažnju budućem poslodavcu, zato ne propustite priliku da sertifikujete svoja znanja. Klasični i online kursevi programiranja služe upravo tome da vas upoznaju sa mogućnostima IT karijere i uvedu vas u taj svet. Posle toga sve je na vama i vašoj želji da uspete, što je moguće samo uz mnogo truda i kontinuirano usavršavanje. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Online - putem interneta | Cena: 24000 din % popust | Početak: 19.07.2024 | Trajanje: 56 časa (dva meseca) + praksa Saznaj više

Grad / Mesto: Online - putem interneta | Cena: 24000 din % popust | Početak: 23.07.2024 | Trajanje: 64 časa (dva meseca) + praksa Saznaj više

Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1699 eur % popust | Početak: 01.08.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više

Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1699 eur % popust | Početak: 01.08.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više

Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1699 eur % popust | Početak: 01.08.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više

Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1699 eur % popust | Početak: 01.08.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više
Prikazani su rezultati 1 - 16 od ukupno 31