Kurs astrologije

Uticaj nebeskih tela na svakodnevni život fascinira ljude vekovima. Još su antičke civilizacije proučavale povezanost položaja zvezda i planeta sa događajima na Zemlji. S vremenom su se razvile različite grane astrologije, poput kineske i indijske, koje su na svoj način tumačile pojave na nebu.

Ovim pojavama bave se astrolozi, koji svoja saznanja tumače oslanjajući se na lične podatke osobe, prvenstveno njen datum rođenja. Na osnovu njega se definišu horoskopski znak, podznak i mnogi drugi detalji. Horoskop pomaže u kreiranju natalne karte koja je jedan od osnovnih elemenata astrologije.

Šta ćete saznati na kursu astrologije

Kurs astrologije će vam omogućiti da steknete nova znanja iz ove zanimljive oblasti. Reč je o veoma interesantnoj temi koja zaokuplja maštu miliona ljudi, a to je samo jedan od razloga za njeno proučavanje. Na časovima ćete naučiti:

 • Šta je astrologija – Saznaćete više o istoriji astrologije, osnovnim pravilima i elementima koji su sastavni deo ove oblasti (horoskopski znakovi, astrološke kuće, planete, zvezde, aspekti, natalna karta itd.).
 • Razlike između astrologije Istoka i Zapada – Astrologija se nezavisno razvijala u svim većim civilizacijama, što je dovelo do različitih filozofskih tumačenja. Na Zapadu su u fokusu znaci zodijaka i Sunce, dok na istočne škole astrologije (kineska, japanska, indijska itd.) veliki uticaj imaju Mesec, sudbina (karma), životinjski znakovi itd. 
 • Značenja horoskopskih znakova – Zodijački znaci su veoma važni u astrologiji i čine osnovu svakog tumačenja. Svaki znak ima svoje karakteristike, koje umnogome utiču na donošenje astroloških zaključaka. Tu treba dodati i uticaj podznaka (npr. neko je Jarac, a u podznaku Riba).
 • Uloga planeta u astrologiji – Položaj i uloga planeta (Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton), Meseca i Sunca su veoma bitni pri kreiranju natalne karte. Svaka planeta vlada nad nekim horoskopskim znakom, tj. ima poseban uticaj na njega (npr. Mars vlada Ovnom). 
 • Šta su astrološke kuće – Reč je o podeli horoskopskog kruga na 12 delova (kuća), pri čemu svaki položaj govori o određenom segmentu čoveka. Položaj planeta u odnosu na kuće je ključan pri kreiranju natalne karte.
 • Šta su aspekti – Misli se na međusobni položaj planeta, tj. pod kojim uglom se nalaze jedna u odnosu na drugu. Postoji nekoliko osnovnih položaja: sekstil (60 stepeni), kvadrat (90 stepeni), trigon (120 stepeni) i opoziciji (180 stepeni). Što je ugao manji, to je aspekt intenzivniji. Aspekti mogu da budu pozitivni i negativni, a zavise pre svega od međusobnog odnosa pojedinih planeta.
 • Šta je natalna karta – Predstavlja raspored nebeskih tela u trenutku nečijeg rođenja. Veruje se da položaj planeta ima uticaj na nečiji život, pa je samim tim ovo jedan od najvažnijih segmenata astrologije.

Uticaj natalne karte u astrologiji

Natalna karta se izrađuje za svaku osobu na osnovu ličnih podataka, tj. datuma rođenja (uključujući tačno vreme u minut) i geografske dužine i širine mesta u kom je neko rođen. Ovi podaci se koriste kako bi se identifikovao tačan položaj nebeskih tela i njihov uticaj na pojedinca. Samo kreiranje natalne karte je matematički precizan proces, međutim njeno tumačenje zahteva određena znanja iz oblasti astrologije. 

Kako se tumači natalna karta

Čitanjem podataka dobijaju se interesantne informacije koje govore o osobinama osobe čija se natalna karta izrađuje. Iako nema naučno pokriće, ljudima je interesantno da pronalaze značenje u zvezdama kako bi saznali šta ih čeka u budućnosti. Natalna karta se oslanja prvenstveno na horoskopski znak i njegove odnose sa drugim elementima. Datum nečijeg rođenja pre svega definiše znak zodijaka, koji je baza za natalnu kartu: 

 • Ovan (21. 3 – 20. 4);
 • Bik (21. 4 – 21. 5);
 • Blizanci (22. 5 – 21. 6);
 • Rak (22. 6 – 22. 7);
 • Lav (23. 7 – 22. 8);
 • Devica (23. 8 – 22. 9);
 • Vaga (23. 9 – 23. 10);
 • Škorpija (24. 10 – 22. 11);
 • Strelac (23. 11 – 21. 12);
 • Jarac (22. 12 – 20. 1);
 • Vodolija (21. 1 – 19. 2);
 • Ribe (20. 2 – 20. 3).

Znakovi mogu biti vatreni, vodeni, zemljani i vazdušni. Svaka karta sadrži 12 astroloških kuća, koje objašnjavaju određene karakteristike osobe:

 1. prva kuća opisuje nečiji izgled i ponašanje; 
 2. druga kuća prikazuje finansijsko stanje; 
 3. treća kuća se odnosi na praktična znanja i intelektualne sposobnosti; 
 4. četvrta kuća govori o porodici i odnosima u familiji;
 5. peta kuća predstavlja talente i hobije; 
 6. šesta kuća govori o poslu i svakodnevnim obavezama; 
 7. sedma kuća tumači odnose u društvu – od ličnih do poslovnih; 
 8. osma kuća predstavlja akcije osobe i promene koje one donose; 
 9. deveta kuća predstavlja duhovnost i religiju; 
 10. deseta kuća se odnosi na karijeru i status u društvu; 
 11. jedanaesta kuća govori o ambicijama i idealima; 
 12. dvanaesta kuća upućuje na tajne aktivnosti, emocije.

Na osnovu navedenih elemenata (horoskopski znaci, planete i kuće) astrolog tumači kreiranu natalnu kartu, što čini srž astrologije. Kurs astrologije će vam pomoći da naučite najvažnije elemente kako biste i vi mogli da na pravi način „čitate” kartu. 

Krenite već danas sa proučavanjem uticaja nebeskih tela odabirom jednog od ponuđenih kurseva astrologije, koji se mogu pohađati tradicionalno u učionici ili online.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam