Engleski jezik

Engleski jezik je opšteprihvaćen kao univerzalni, svetski jezik. Šta više, on je zvanični jezik u preko 60 država i teritorija, dok se njim kao stranim jezikom služi veliki broj građana sveta. Engleski za početnike, ali i za one sa naprednijim znanjem, omogućava ne samo osnovnu poslovnu komunikaciju već i otvara vrata boljeg razumevanja svetske kulture poput književnosti, filmova, muzike, moderne umetnosti itd. 

 

Pored zabavnih kulturno-umetničkih, sportskih i drugih sadržaja, engleski jezik ima važnu ulogu u edukaciji, nauci i biznisu. Jasno je da se svi važniji međunarodni poslovi obavljaju na engleskom jeziku, dok je stručno usavršavanje praktično nemoguće bez engleskog. To su samo neki od razloga zašto treba da razmislite o savladavanju ovog jezika.

Zašto treba da naučite bar engleski za početnike?

Bez obzira na to koje su vaše ambicije, kursevi engleskog jezika su svakako prvi korak. Čak i da posedujete napredno znanje, dalje usavršavanje je uvek poželjno. Naime, mnogi poslodavci u Srbiji sarađuju sa stranim klijentima, pri čemu se traži odlično poznavanje engleskog jezika. Pritom se ne misli samo na poslovnu komunikaciju već i na aktivno korišćenje poput pisanja tekstova, prevođenja i direktne komunikacije sa stranim klijentima. 

 

Izuzetno su popularni i odlično plaćeni poslovi gde se direktno komunicira sa državljanima zemalja sa engleskog govornog područja. U ovom slučaju je veliki plus ako, pored toga što dobro komunicirate, imate i engleski akcenat. Dovoljno je da pogledate trenutne oglase za posao – videćete da veliki broj kompanija traži poznavanje engleskog jezika, često i na nivou osoba kojima je to prvi jezik. 

 

Da bi se dostigao taj nivo, potrebno je vreme, zbog čega je najvažnije da na samom startu definišete svoje znanje. Na taj način ćete preskočiti uvodne nivoe ukoliko već imate solidno znanje, što će značajno ubrzati proces usavršavanja. Mnogi kursevi engleskog jezika nude ulazni test, koji pomaže da se odredi nivo znanja. 

Nivoi znanja engleskog jezika

Postoje različiti standardi definisanja nivoa znanja kada je učenje engleskog jezika u pitanju. U Evropi je opšte prihvaćen CEFR sistem rangiranja, koji se odnosi ne samo na engleski jezik već i na nemački i francuski, između ostalog. Nivo znanja se označava slovima abecede, a u okviru jednog nivoa postoje dva stadijuma.

 

A1 – Predstavlja apsolutnog početnika koji poznaje osnove jezika i može da razume neke osnovne fraze. Na ovom nivou konverzacija je spora i često drugi sagovornik mora da pojednostavljuje rečenice kako bi se sporazumeo sa početnikom. 

A2 – Osoba na ovom nivou ume da obavlja jednostavniji razgovor, da ispriča nešto o sebi i da konstruiše jednostavnije rečenice o svakodnevnim aktivnostima koristeći mali fond reči.

B1 – Reč je o nižem srednjem nivou znanja, gde osoba ume da se solidno izrazi o stvarima iz svog okruženja i funkcioniše u okruženju gde je neophodno znanje engleskog jezika. 

B2 – Predstavlja viši srednji nivo znanja, koji podrazumeva da osoba dobro poznaje jezik, da se bez većih poteškoća sporazumeva i da odlično čita i piše (poslovna komunikacija, jednostavniji tekstovi itd.)

C1 – Predstavlja viši nivo znanja, gde se u komunikaciji koristi veliki broj reči i gde se osoba odlično snalazi u raznim oblastima i načinima komunikacije. Sa ovim nivoom znanja moguće je pisati tekstove na akademskom nivou. U samoj komunikaciji nema zastoja u razgovoru zbog traženja reči ili smišljanja konstrukcije rečenice. Ovo je nivo znanja koji je najbliži znanju nativnog govornika. 

C2 – Podrazumeva praktično savršeno poznavanje jezika, stilskih figura i značenja reči. Na ovom nivou znanja moguće je pisati i govoriti tako da je strancu vrlo teško da primeti da osobi to nije maternji jezik. Osobe sa ovim nivoom znanja odlično poznaju gramatiku i pravopis, što im omogućava da bez ikakvih poteškoća obavljaju poslove za koje se traži besprekorno znanje engleskog.

 

Da biste savladali određeni nivo, potrebni su kvalitetni kursevi engleskog jezika posle kojih ćete dobiti i zvanični, međunarodno priznati sertifikat. Mnogi poslodavci prilikom zapošljavanja daju prednost kandidatima koji poseduju ove dokaze. To ne govori samo o vašem znanju već i pokazuje da ste posvećeni učenju i daljem usavršavanju.

Kurs engleskog jezika je najbolji i najefikasniji način da naučite ovaj jezik. Dobra stvar je što nikada nije kasno da se krene sa učenjem, što se odnosi i na druge strane jezike. Ono što je olakšavajuća okolnost jeste to što se engleski relativno lako uči. Naravno, za najviše nivoe je potrebno više truda, ali se on svakako isplati. 

Kako odabrati pravi kurs engleskog jezika?

Kursevi se svakako isplate i znanje koje steknete uvek ćete moći da koristite. Ipak, da ne biste uludo trošili vreme, potrebno je da odaberete školu stranih jezika koja odgovara vama. Važno je da uzmete u obzir ko su predavači, koliko imaju iskustva, koliko traje jedno predavanje, koliko se često održava nastava, koliki je fond časova itd. Za neke će biti važna i cena časova, to da li postoji kurs koji se održava online, kao i to da li se na kraju dobija sertifikat. Svaka škola engleskog jezika nastoji da izađe u susret potrebama polaznika, zato slobodno pitajte sve što vas zanima pre nego što donesete odluku.

 

Jasno je da uvek treba da date prednost kursevima koje drže visoko kvalifikovani i iskusni predavači. Mnoge kurseve drže profesori sa fakulteta, a nije redak slučaj i da je predavačima engleski maternji jezik. Često postoji mogućnost grupne ili individualne nastave, dok su online kursevi engleskog jezika već deo standardne ponude.

 

Ukoliko već posedujete određeno znanje, razmislite o daljem usavršavanju i savladavanju specifičnih oblasti engleskog kao što je, na primer, poslovna primena (business english). Ne dozvolite da zbog nesigurnosti u svoje znanje propustite poslovnu priliku i dodatno unapredite svoju karijeru. Čak i u svakodnevnom životu engleski može da vam ulepša i obogati život. Naime, engleski je jezik koji će vam otvoriti vrata, kako za putovanja, tako i za otkrivanje drugih civilizacija čitanjem knjiga, slušanjem muzike i krstarenjem internetom. 

 

Na našem sajtu nalazi se veliki izbor kurseva koji pokrivaju različite profile, a na vama je da odaberete kurs koji će na najbolji mogući način odgovoriti vašim potrebama. Naravno, postoje i kursevi engleskog jezika za decu, prilagođeni uzrastu i nivou znanja. Učenjem stranog jezika od malih nogu dete se priprema za napredna saznanja i ostvarivanje međunarodne karijere. Tako će dobro poznavanje stranog jezika od ranog uzrasta olakšati pohađanje škole na engleskom jeziku, ali i kasnije uspešno školovanje na nekom fakultetu u inostranstvu. 

 

Bilo da živite u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu ili možda nekom drugom gradu, sigurni smo da ćete na našem sajtu pronaći za vas odgovarajuću opciju za učenje jezika - u učionici ili online.

 

Sve kreće od dobro poznavanja engleskog jezika i uspešnog savladavanja kurseva. S obzirom na to da su online časovi engleskog izuzetno popularni, možete uvek da odvojite vreme za dodatno usavršavanje, bez napuštanja doma. Zato budite strpljivi i videćete da ćete sami sebe iznenaditi kada počnete tečno da pričate zahvaljujući kursevima engleskog jezika. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: od 6600 din % popust | Početak: 27.05.2024 | Trajanje: od 3 do 4 meseci Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: od 6600 din % popust | Početak: 27.05.2024 | Trajanje: 9 dvočasa Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: 19000 din % popust | Početak: 30.05.2024 | Trajanje: 40 časova / 7 nedelja / 10 nedelja Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Online - putem interneta | Cena: od 13000 din % popust | Početak: 08.06.2024 | Trajanje: 2 meseca Saznaj više

Grad / Mesto: Novi Beograd | Cena: 4200 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: 9 meseci Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Online - putem interneta | Cena: 12000 din | Početak: upis u toku | Trajanje: 3 meseca Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: 6600 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: 4 meseca Saznaj više
Prikazani su rezultati 1 - 16 od ukupno 21