Audio produkcija

Želite da postanete muzički producent, tonski snimatelj, aranžer ili kompozitor kratkih formi za radio, televiziju, film?

Kurs audio-produkcije objedinjuje sve te oblasti i pruža vam znanja koja vam zasigurno mogu značiti u profesionalnoj karijeri.

Ukoliko imate interesovanja da se bavite audio-produkcijom i specijalizujete se za određenu oblast, onda će vam sigurno ovaj članak dati detaljan uvid u to šta sve spada pod audio-produkciju i šta možete očekivati od kursa audio-produkcije. Takođe, navešćemo set veština koje svaki audio-producent treba da ima, a koje ćete steći na obuci.

Šta je audio-produkcija?

Audio-produkcija je oblast u kojoj se snima audio i uređuje zvuk. Najjednostavnije rečeno, audio-producent je osoba koja je tokom snimanja zadužena za izbor i pozicioniranje mikrofona da bi obezbedila da zvuk bude adekvatno snimljen i visokog kvaliteta. U fazi produkcije nastaju audio-video snimci koji će biti korišćeni u filmu i ova faza obuhvata proces realizacije.

Sam posao može biti kreativan s obzirom na to da audio-producenti mogu da menjaju zvuk do najsitnijih detalja i procene koje efekte treba da dodaju kako bi zvuk bio perfektan. Onda na scenu nastupaju muzički producenti, koji se brinu o tome kako će npr. određena pesma zvučati od početka do kraja i kakvu će emociju izvući kod slušaoca. Bitno je napomenuti da u celokupnom muzičkom projektu, pored muzičkih producenata, ulogu imaju i kompozitori, tekstopisci i ostali umetnici.

Šta se sve uči na kursu audio-produkcije?

Na kursu audio-produkcije ćete učiti proces snimanja kada se pravi album, objavljuje pesma i proizvode razni zvučni efekti. Suština ovog posla leži u tehničkim aspektima snimanja zvuka i muzike. Uloga audio-producenta je ključna u više oblasti međusobno povezanih: pisanju pesama, aranžiranju, montaži, miksovanju i masteringu.

Kurs audio-produkcije podrazumeva simultano proučavanje muzike i zvuka, i to za pozorište, medije – radio, televiziju, film i digitalne medije. Naučićete kako da producirate, snimate, editujete, miksujete, aranžirate, čak i komponujete razna audio i muzička dela i dizajnirate zvuk na TV-u, u filmu i pozorištu.

Svrha kursa za audio-produkciju je obrazovanje u oblasti akustike, ozvučavanja i audio-tehnike. Cilj je da se upoznate sa tehničkim i akustičkim segmentima muzike i govora i naučite koja se oprema koristi, odnosno koji sve uređaji postoje za snimanje, prenos i reprodukciju zvuka. Snimanje se odnosi na vokalno i instrumentalno, u fazu miksa spada kreativna upotreba procesora za obradu zvuka, a mastering se odnosi na finalizaciju završenog miksa, ali i rad sa hardverom i softverom koji su specijalizovani za mastering.

Bez obzira na to koju muziku pravite, na kursu audio-produkcije ćete steći osnove i moći ćete da idete korak dalje u ovom poslu. Kurs će vas pripremiti za korišćenje različitih setova alata za proizvodnju muzike koji se koriste u procesu produkcije muzike, za snimanje, montažu i miksovanje, kako kroz teorijski tako i kroz praktični deo. U praktičnom delu ćete upoznati suštinu posla s obzirom na to da se ovaj posao obavlja i u studiju i na terenu, na raznim snimanjima i u montaži.

Nakon završetka kursa audio-produkcije možete raditi kao:

  • audio-tehničar – kao audio-tehničar imaćete ulogu asistenta glavnog producenta, i to obavljajući posao montiranja, instaliranja opreme, provere zvuka, montaže traka da bi krajnji proizvod bio što kvalitetniji. Ova pozicija je idealna za početak vaše karijere u audio-produkciji;
  • dizajner zvuka – kao dizajner zvuka bavićete se audio-produkcijom na nešto višem nivou s obzirom na to da podrazumeva detaljnije poznavanje zvuka i zvučnih efekata. Naučićete kako da izolujete sve zvukove kako bi finalni proizvod bio potpun. To su zvukovi koji se teže izoluju i zahtevaju veliki napor, npr. šumovi, zvuk gužve na koncertima, zvuk razbijene čaše koji će se primeniti u filmovima, spotovima, muzičkim kompozicijama, video-igricama;
  • digitalni audio-montažer (editor) – na ovoj poziciji bavićete se kompleksnijim zvučnim efektima za čiju realizaciju su zaslužni određeni programi koji pružaju brojne mogućnosti kao što su izolovanje i prilagođavanje zvukova;
  • menadžer studija – da biste bili na ovoj poziciji, potrebno vam je dosta znanja i iskustva. Kao menadžer studija imate već izgrađenu karijeru u svetu audio-produkcije, pa osim kompletnog poznavanja softvera i muzičke opreme, morate posedovati i prodajne veštine.

Da biste briljirali u svetu audio-produkcije, osim posvećenosti i kreativnosti, potrebno vam je znanje koje će vam kurs audio-produkcije omogućiti i kroz teorijski i kroz praktični deo. 

Prilikom prijave na kurs moći ćete da izaberete tip nastave koji vama najviše odgovara. U zavisnosti od toga da li želite da pohađate kurs u prostorijama škole ili od kuće, imaćete izbor između tradicionalnog i online školovanja.

Kao i većina drugih kurseva, postoji mogućnost individualne nastave, pogotovo ako ste početnik i želite da za kraće vreme savladate gradivo, ali i grupne nastave, za koju je program nešto drugačiji s obzirom na to da u pohađanju kursa učestvuje više članova.

Iskoristite svoju priliku da kročite u svet audio-produkcije, i to adekvatnim odabirom nekih od kurseva naših organizatora. Po završetku kursa audio-produkcije dobijate sertifikat.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1649 eur % popust | Početak: 01.07.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 2 od ukupno 2