SEO kurs

Ukoliko tražite posao koji je kreativan, odlično plaćen i može da se radi od kuće, onda je SEO (Search Engine Optimization) odličan izbor. Radi se o poslu koji podrazumeva analiziranje i unapređivanje sajtova kako bi se oni bolje pozicionirali u okviru internet pretraga. To se postiže temeljnom analizom, ispravljanjem tehničkih nedostataka i unapređenjem kvaliteta sadržaja na sajtu, kao i kvaliteta njegovog prikazivanja. 

Da biste se bavili ovim poslom, potrebno je da usvojite neophodna znanja iz oblasti digitalnog marketinga, a pre svega SEO optimizacije. Za najefikasnije učenje preporučuju se SEO kursevi, koji pružaju neophodna znanja za profesionalno bavljenje ovim poslom.

U zavisnosti od vaših ambicija, moguće je pohađati intenzivnu obuku, ali i temeljno prolaziti kroz gradivo. U skladu sa tim, SEO kurs može da traje između nekoliko nedelja i 12 meseci. Naravno, pre nego što se odlučite za određenu školu, raspitajte se šta je to što ćete učiti tokom predavanja. 

Šta sadrži SEO kurs?

SEO kurs će vam pomoći da bolje razumete analitičke metode, kao i osnovne strategije za unapređenje rada sajtova. Jedan od osnovnih zadataka je svakako istraživanje ključnih reči da bi se saznalo kako treba pozicionirati sajt ne bi li se privukla publika.

Za početak, obrađuju se osnove SEO analize koje mogu pomoći u boljem sagledavanju „zdravlja” sajta. Kroz predavanja ćete saznati o osnovama optimizovanja sajtova, te i o metodama kao što su:

Tehnička optimizacija

Tehnička optimizacija predstavlja proučavanje tehničkih sposobnosti sajta, kao što su: 

* vreme učitavanja, 
* optimizovanost za mobilne uređaje,
* indeksiranje strana za Google (ili neki drugi pretraživač), 
* bezbednosne enkripcije, 
* brzina i kapacitet servera itd. 

Rešavanje ovih tehničkih izazova jeste osnovni preduslov za uspešno funkcionisanje sajta. Ukoliko učestvujete od samog početka na kreiranju sajta, biće vam lakše da uspešno prođete tehnički deo optimizacije. Ukoliko sajt postoji već neko vreme, može lako da se desi da je potreban veliki posao da se isprave sve greške koje su urađene ranije. 

U svakom slučaju, tehnička optimizacija je jedan od prvih koraka u procesu SEO optimizacije. Tek nakon toga se prelazi na analizu i uređivanje sadržaja. 

On-page optimizacija

On-page optimizovanje sajtova odnosi se na rad na sadržaju kako bi se sajt što bolje pozicionirao u pretragama. To podrazumeva primenu različitih strategija koje pomažu pretraživaču da prepozna i pravilno rangira sadržaj. Tu se po važnosti ističu:

Korišćenje ključnih reči – Ključna stvar u SEO optimizaciji je pravilno korišćenje ključne reči u sadržaju stranice. Na ovaj način se Googleu „šalje signal” da je reč o stranici koja pokriva određenu temu. Te reči su, u stvari, pojmovi koje korisnici unose tokom internet pretrage. 

Page title – Reč je o naslovu određene stranice koja bi trebalo da sadrži ključnu reč. Naslov treba da bude jasan kako bi privukao čitaoce, ali i kako biste Googleu objasnili o čemu se radi na toj strani (npr. „Najbolji SEO kursevi u Srbiji”).

Meta description – Ovaj tekst se vidi u Google pretragama, pa je važno da, pre svega, skrene pažnju korisniku i objasni mu šta se nalazi na toj strani. Preporučljivo je da dužina ovog teksta bude do 155 karaktera. Ukoliko je moguće, nije loše ubaciti i ključnu reč, i to u prvom delu teksta.

URL – Predstavlja još jedno mesto za objašnjavanje pretraživaču, ali i korisnicima o čemu govori određena stranica. Zato je uvek dobro da URL sadrži ključnu reč i da, generalno gledano, ne bude predugačak, ako je moguće.

Naslovi u tekstu – Služe da vizuelno „razbiju” tekst i pomognu čitaocu da shvati o čemu se govori u tom delu. Međunaslovi su važni i za rangiranje, pa je zato dobro da se u jednom od njih nađe i ključna reč, kao i drugi srodni pojmovi.

Unošenje linkova – Postoje interni i eksterni linkovi, tj. oni koji vode do drugih tekstova na sajtu, kao i oni koji vode na druge sajtove. Veoma je važno uvezati novi tekst sa starim, jer se time korisniku (i pretraživačima) olakšava pristup dodatnim bliskim sadržajima.

Sve navedene aktivnosti on-page optimizacije, kao i mnoge druge, čine osnovu predavanja na SEO kursevima. Kako se „pravila igre” često menjaju, dobri predavači redovno prate najnovija dešavanja i svoje lekcije prilagođavaju tome.

Off-page optimizacija

Za sajt je veoma važno da se dobro promoviše na sajtovima od autoriteta za određenu oblast. U idealnim uslovima, kvalitet sadržaja će biti primećen i on će biti deljen širom interneta (na sajtovima, društvenim mrežama, forumima itd.). Da bi se ovaj segment unapredio, često su potrebni posebno angažovanje i komunikacija sa drugim sajtovima. 

Taj proces se zove link building i on je, uz kvalitetan sadržaj, jedan od najvažnijih segmenata SEO optimizacije. Cilj ove aktivnosti je da se što veći broj linkova sa sajta nađe na drugim sajtovima primenjivanjem raznih taktika, koje se detaljnije proučavaju tokom obuke.

Zašto je SEO obuka korisna?

Nakon završetka SEO kursa bićete u mogućnosti da birate domaće i međunarodne projekte. Radićete od kuće kao freelancer ili kao deo tima neke kompanije. Reč je veoma traženoj profesiji, koja onima koji žele da se usavršavaju može doneti veliku zaradu. 

Čak i ako ne želite da se posvetite ovom poslu, SEO kurs će vam pomoći da efikasnije vodite sajt. Naime, search engine optimizacija je postala toliko važna da je praktično nemoguće uspešno pokrenuti sajt a da on nije optimizovan po Google standardima.

Zato naučite kako da optimizujete sajtove odabirom jednog od ponuđenih SEO kurseva koji se održavaju online ili tradicionalno – u učionici.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1599 eur % popust | Početak: 01.06.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 2 od ukupno 2