AdWords kurs (Google Ads)

Internet oglašavanja dolaze u različitim oblicima, a ono što im je zajedničko je prikazivanje reklama isključivo publici koja je zainteresovana za određeni proizvod. Na primer, ako korisnik traži termin „najbolji AdWords kurs”, pojaviće se oglasi za obrazovne ustanove koje nude ove vrste obuke. 

S obzirom na brojne specifičnosti online reklamiranja, veoma su traženi profesionalci koji umeju da kreiraju kvalitetan oglas na internetu. Ovaj posao rade pre svega PPC eksperti, ali je reč o znanju koje je neophodno svakom internet profesionalcu (jutjuber ili influenser).

Šta je Google Ads?

S obzirom na to da je Google dominantna platforma kada su online servisi u pitanju (pretraživač, YouTube, Android platforma…), prirodno je da kompanije imaju interes da ulažu u oglašavanje na ovim mestima. Google oglašavanje (nekada AdWords, a nakon preimenovanja Google Ads) nudi više opcija za plasiranje reklama:

 • oglase na Android aplikacijama;
 • pojavljivanje u samom vrhu Google pretrage za određeni pojam;
 • oglašavanje na banerima koji se nalaze na raznim sajtovima;
 • YouTube reklame (baneri, video-oglasi).

Ovaj vid promocije je izuzetno popularan jer pruža jasan uvid u efekat kampanja, pa je uvek jasno šta je dobijeno za određeni budžet. Parametri oglašavanja su veoma precizni, tako da od stručnosti osobe koja postavlja oglas i budžeta koji se izdvaja zavisi i uspeh.

Prednosti Google reklamiranja

Oglašavanje na Google servisima je jedan od najefikasnijih načina za obraćanje potrošačima. Za razliku od konvencionalnih vrsta reklamiranja, Google Ads platforma nudi veoma precizne rezultate, pa je uvek jasan efekat marketinške kampanje. U skladu sa formatom oglasa mogu se postići različiti ciljevi:

 • poseta željene stranice sajta (npr. landing page);
 • instaliranje aplikacije;
 • ostvarivanje kupovine u e-prodavnici;
 • kontaktiranje sa kompanijom (imejl, broj telefona, nalog na društvenoj mreži itd.).

Oglašavanje na Google servisima (npr. pretraživač i YouTube) omogućava efektno povezivanje unošenjem parametara na osnovu kojih se definiše kome se, kada i gde prikazuju oglasi. Isto tako, na osnovu jasnih parametara prati se kampanja i kontroliše trošenje novca. Neki od najvažnijih opcija su:

1. Definisanje željene publike

Za razliku od klasičnih medija poput televizije ili radija, internet oglašavanje omogućava definisanje ciljne grupe. Google Ads omogućava određivanje kome će se reklama pojaviti bez obzira na to da li je reč o mobilnim uređajima, desktop računarima ili YouTube platformi (Google Display Network). 

Prilikom kreiranja kampanje moguće je odrediti više parametara kao što su: godište publike, pol, interesovanja, vrste sajtova koje posećuju itd. Na ovaj način se dolazi do publike koju zaista interesuje određena oblast.

2. Definisanje vremena i mesta za prikaz oglasa

Prilikom kreiranja oglasa veoma je važno odrediti ključne reči na osnovu kojih korisnici dolaze do željenog sadržaja. To su reči ili pojmovi koji se unose u Google pretraživač ili YouTube. Na ovaj način se precizno cilja publika, a vama ostaje da dodatno definišete: 

 • vreme prikazivanja u toku dana – u zavisnosti od ciljne grupe potrebno je odabrati vreme kada će im se prikazivati oglas (ujutru, u radno vreme, uveče…);
 • lokacija (država, grad) – ukoliko je reč o lokalnom biznisu, logično je da se targetira isključivo grad gde se posluje kako bi se došlo do potencijalnih kupaca; 
 • jezik korisnika – biranje jezika može višestruko da pomogne jer je velika razlika između toga da li se targetira npr. Majami i španski jezik ili Majami i engleski jezik. Interesantni rezultati se mogu dobiti i ako su stranci ciljna grupa, npr. lokacija Beograd i italijanski jezik.

3. Kontrolisanje budžeta za oglašavanje

Za razliku od SEO optimizacije, Google Ads je deo PPC marketinga, što znači da je neophodno platiti objave reklama. Dobra stvar je što je jasno na koji način se troši budžet. Pravilo je da se plaćanje vrši po kliku (zato se i zove PPC – Pay-per-Click), tj. kada neko klikne na oglas ili pogleda video-reklamu. 

Budžet za oglašavanje je važan parametar prilikom licitacije („bid”) za prikaz oglasa. Naime, svaki put kad neko unese određeni pojam, vrši se licitacija gde će oglas onog sa najboljom ponudom biti prikazan.

4. Praćenje rezultata u realnom vremenu

Malo koja grana klasičnog ili digitalnog marketinga može da ponudi tako precizne informacije o efektnosti rada kao PPC. S obzirom na to, Google Ads obuka (nekada AdWords kurs) fokusira se na usavršavanje tehnika praćenja kampanja i blagovremenih izmena kako bi se dobili najbolji rezultati. Brzo donošenje odluka na osnovu tumačenja performansi je ključno za uspešan rad.

Kako izgleda i koliko traje Google Ads obuka (AdWords kurs)?

Da biste se uspešno bavili Google oglašavanjem, potrebno je da savladate određene veštine i steknete neophodno iskustvo u kreiranju kampanja. Najbolji način za učenje osnova je pohađanje Google Ads kursa, gde ćete uz pomoć stručnih predavača naučiti:

 • šta su Google servisi i kako se koriste u marketingu;
 • kako se otvara nalog i podešavaju osnovni parametri za kreiranje oglasa;
 • koji su neophodni elementi svake reklamne kampanje (budžet, odabir platformi, podešavanje publike, odabir ključnih reči…);
 • kako se koristi Google Analytics i drugi alati za praćenje učinka oglasa;
 • šta je konverzija, kako je povećati itd.

Program obuke se osmišljava u skladu sa vašim predznanjem, tj. da li ste početnik ili napredni korisnik. U skladu sa tim, Google Ads obuka može da traje od nekoliko nedelja do 12 meseci. 

Individualna i grupna predavanja

Prilikom biranja najboljeg IT kursa imaćete mogućnost biranja između individualne nastave i grupnih predavanja. U oba slučaja ćete imati na raspolaganju kvalitetnu nastavu, s tim što prilikom rada „jedan na jedan” imate više vremena za rad sa predavačem. To je naročito bitno ukoliko nemate predznanja i želite da napredujete bez pritiska. 

Tradicionalna ili online nastava

Mnoge škole nude mogućnost biranja između klasične nastave u prostorijama škole ili online kurseva. Rad iz učionice nudi benefite kao što su tehnički uslovi (svaki polaznik radi na računaru sa instaliranim programima) i lični kontakt sa predavačem i polaznicima. S druge strane, rad od kuće pruža uštedu slobodnog vremena, a često su i cene Google Ads online kurseva niže od regularnih. 

Odaberite jedan od ponuđenih Google Ads kurseva i započnite već danas sa stručnim usavršavanjem koje će vam pomoći da unapredite svoju karijeru.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam