Kursevi iz ugostiteljstva

Ugostiteljstvo je privredna delatnost koja se vrši prvenstveno u objektima kao što su restorani i hoteli. Upravo ovi objekti su primeri možda i najvažnijih segmenata pružanja usluga, a to su smeštaj i ishrana (tj. hrana i piće).

Cilj ugostiteljstva je pružanje kvalitetne usluge sa fokusom na zadovoljstvo gosta. U tom smislu, kvalitet hrane ili udobnost kreveta su važni, ali samo ukoliko su deo kompletnog ugođaja. To znači da su veoma važni ambijent, ljubaznost i veština osoblja, higijena, cena itd. 

Sve navedene osobine zavise od tima koji brine o gostima, jer sve mora da bude na visokom nivou kako bi gost bio zadovoljan i došao ponovo. Svaka pozicija u ugostiteljstvu, od sobarice do menadžera, važna je jer proizvod mora da bude na visokom nivou kao celina. Šta vredi ukusna hrana ako je usluga na niskom nivou? Gost će izaći nezadovoljan i ne samo što više nikad neće doći već će i prijateljima preneti negativna iskustva. 

Zato je za ugostiteljsku struku važno stručno usavršavanje, jer samo vrhunske veštine koje se stiču kroz teoretsku i praktičnu nastavu garantuju uspešnu karijeru. 

Stručno usavršavanje u ugostiteljstvu

Vrlo je važno da svaki zaposleni u ugostiteljskom objektu bude stručan, kao i da zna svoju ulogu u timu. Obuke i kursevi iz ugostiteljstva su neophodni za veliki broj profesija kojima je zajednički cilj visok kvalitet usluge gosta:

Kurs za konobara – Profesionalni kelneri moraju da budu pre svega ljubazni i uslužni. Potrebno je da se razumeju u hranu i piće kako bi odgovorili na svako pitanje gosta i eventualno mu dali preporuku. Pored komunikacionih veština, obuka konobara podrazumeva i savladavanje tehnika serviranja hrane i pića, a važan je i administrativni deo (korišćenje računara za rezervacije, porudžbine i izdavanje računa). Veliki plus je poznavanje stranih jezika, naročito ukoliko se radi u turističkom mestu. 

Kurs za poslastičara – Za pravljenje kolača je potrebna ne samo veština već i kreativnost i disciplina. Da bi neko postao vrstan poslastičar, potrebno je da savlada način pripreme, kao i da razume kako sastojci reaguju kad se mešaju. Velika pažnja tokom kursa se posvećuje načinima pripreme testa i kremova. Obuka za poslastičara obuhvata i ukrašavanje kolača i torti (pre svega fondanom) jer je prezentacija veoma važan segment ovog posla. Potpuno savladavanje načina pripreme je moguće jedino kroz praktične vežbe, uz stručne savete iskusnog predavača. 

Kurs za barmena – Za rad za šankom je pre svega potrebno dobro poznavanje pića i načina za njihovu pripremu. Tu se najpre misli na koktele, gde je, pored recepata i tehnike pripreme, potrebno upoznati se i sa načinima dekorisanja pića. 

Kurs za somelijera – Radi se o poslu koji podrazumeva vrhunsko poznavanje vina, načina proizvodnje, čuvanja i mogućnosti kombinovanja sa hranom.

Kurs za kuvara – Podrazumeva veštine pripreme slanih i slatkih jela, savladavanje tehnika kuvanja, upoznavanje sa načinima korišćenja i skladištenja namirnica, dekorisanje jela i osmišljavanje menija. Škola za kuvare podrazumeva učenje kroz praktičan rad kako bi se dostigao nivo pripreme jela. Rad u kuhinji je takođe važan segment, jer podrazumeva timski rad i disciplinu. Obuka za kuvara može da traje godinama jer je posao takav da zahteva stalno usavršavanje. Najbolji kuvari uvek žele da nauče nešto novo kako bi gostima pružili vrhunski proizvod.

Kurs za pica majstora – Odnosi se na usavršavanje pripreme testa za različite vrste pica, učenje o sastojcima i načinima njihove pripreme, tehnike pripreme i samog pečenja. Za ovo zanimanje je potrebno ne samo teoretsko znanje već i dobra fizička sprema jer je za mešenje testa potrebna kombinacija snage i spretnosti. Iako deluje kao jednostavno jelo, već na prvi pogled se prepoznaje ko je pica majstor, a ko početnik. Zato se nakon obuke za pica majstora preporučuje dodatna praksa u nekom restoranu ili piceriji.

Kurs za menadžera restorana – Za ovaj odgovorni posao potrebne su liderske sposobnosti, organizovanost, ali i kreativnost. Menadžer restorana (često ga nazivaju i F&B manager, tj. menadžer za hranu i piće) mora da se razume u sve sektore ugostiteljstva kako bi mogao da proceni kvalitet zaposlenih. Njegov posao je da angažuje, organizuje i kontroliše zaposlene, ali i da se brine o nabavci hrane i pića. Posebno je važno naučiti kako se organizuju veliki događaji poput poslovnih konferencija, svadbi, žurki itd. Pored svega toga, menadžer se često bavi i kreiranjem menija u dogovoru sa kuvarom i somelijerom, od čega zavisi i uspeh lokala.

Kurs za recepcionera – Obuka podrazumeva usvajanje načina komunikacije sa gostom od trenutka kada rezerviše smeštaj pa sve do izlaska iz apartmana. Na kursu se usvaja način organizovanja posla, pre svega korišćenje front desk programa za vođenje posla. Recepcioner takođe organizuje pripremu soba, brine o gostima i njihovim posebnim zahtevima (organizovanje izleta, naručivanje hrane u sobi), izdaje račune itd. Radi se o veoma dinamičnom zanimanju, koje je naročito traženo tokom leta u turističkim mestima.

Ovo su samo neki poslova koje nudi ugostiteljska struka, a koje je moguće naučiti na nekom od ponuđenih kurseva, koji se održavaju online ili u učionici.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 27000 din % popust | Početak: 22.07.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 27000 din % popust | Početak: 23.07.2024 | Trajanje: 3 meseca -300 časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Kikinda ... | Cena: 27000 din | Početak: 29.07.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 4 od ukupno 4