Kurs za auto-električara

Jedna od najvažnijih stvari kada je održavanje automobila u pitanju jeste briga o elektroinstalacijama. Ovi poslom se bave auto-električari, koji moraju da poznaju osnove elektrike, ali i da razumeju kako funkcioniše automobilski sistem. Ukoliko volite automobile, a privlači vas i rešavanje kompleksnih izazova, ova profesija je odličan izbor za vas. 

Kurs za auto-električara je interesantan mnogim polaznicima koji žele da se prekvalifikuju, ali i onima koji su već u auto-industriji (poput auto-bravara i auto-mehaničara) i žele da unaprede postojeće veštine. Saznajte u nastavku zašto je reč o veoma perspektivnoj oblasti koja omogućava brzo zaposlenje.

Šta radi auto-električar?

Auto-električar je profesionalac koji brine o električnim i elektronskim elementima u vozilu. S obzirom na to da se moderni automobili sve više oslanjaju na elektroniku, opis zaduženja se ubrzano širi. U skladu s tim, da biste se bavili ovim poslom, potrebno je i dobro poznavanje računara i aktivno korišćenje engleskog jezika

Razlog za to je sve veći tehnološki napredak auto-industrije i okretanje kompleksnim električnim rešenjima pri kreiranju vozila. Naravno, i dalje je poznavanje osnova elektrike neophodno, tj. principa rada struje, strujnih kola i električnih uređaja.

Pored kompjuterskih sistema koji prate rad svih segmenata vozila, treba istaći i razvoj električnih automobila. Ova vozila su u potpunosti promenila način na koji se gleda na vozila, jer se praktično iz korena menja njihova struktura. Ipak, njihova pojava nije promenila osnovna zaduženja ove profesije, pre će biti da je promenila tumačenje određenih oblasti rada. Tu se pre svega misli na: 

  • Regulisanje osnovnih elemenata elektrike u kolima, poput farova, prekidača, startovanja motora, svetla u kabini itd. 
  • Praćenje rada naprednih sistema kao što su kočnice, servo volan, digitalna komandna tabla, ugradni displej (tablet), automatski klima-uređaj, regulisanje ubrizgavanja goriva i njegove potrošnje itd. 
  • Dijagnostiku kvarova – Pronalaženje kvarova se kod svih novijih automobila vrši povezivanjem računara sa vozilom. Na taj način se dobija stanje vozila koje ukazuje na potencijalne probleme u radu. Da bi se uspešno sprovela ovakva analiza, potrebno je poznavanje posebnih programa za dijagnostiku. 
  • Servisiranje i zamenu delova – Auto-električar treba da bude vešt sa osnovnim automehaničarskim alatima, kao i da dobro poznaje arhitekturu modela automobila koji servisira. To se posebno odnosi na električne automobile, gde se struja koristi i za pokretanje vozila. Tehnologije u proizvodnji električnih vozila konstantno se usavršavaju, pa se od auto-električara očekuje da prate ovaj razvoj i redovno unapređuju svoja znanja. 

Autoelektričarski poziv je prošao dug put od brige o farovima i drugim električnim uređajima. Sada je to profesija koja se bavi kompleksnim izazovima, jer su danas automobili praktično kompjuteri na tokčkovima. Zbog toga je na auto-električarima velika odgovornost, jer često i najmanji kvar može da izazove ozbiljne probleme u radu vozila (kočenje volana, otkazivanje motora, greške senzora za bezbednosne jastuke itd.). 

Na sve to treba dodati i tehnološke novitete u oblasti električnih vozila, na čijem se razvoju uveliko radi. Samim tim će i sledeći korak i novi izazov za auto-električare biti uvođenje samovoza u regularan saobraćaj. U pojedinim zemljama se već uveliko testiraju automobili i kamioni bez vozača, što je revolucionaran korak, ali i nova oblast rada za auto-električare. Zbog toga ova profesija ima izuzetnu perspektivu i sigurnu budućnost kada su zapošljavanje i zarada u pitanju.

Kako izgleda kurs za auto-električara?

Obuka za auto-električara traje između tri meseca i godinu dana, i obuhvata teorijski i praktični deo obuke. Na predavanjima se posebno obraća pažnja na bezbednost, s obzirom na to da se radi sa strujom. Predavanja drže iskusni predavači sa višegodišnjim majstorskim stažom, koji umeju da na kvalitetan način prenesu znanje. 

Predavanja se uglavnom vrše u prostorijama obrazovne ustanove, a pojedine škole omogućavaju i online kurseve za teorijski deo nastave. Nakon toga, prelazi se na praktičnu nastavu, koja se po pravilu izvodi uživo. Naime, posao auto-električara zasniva na poznavanju strukture automobila i korišćenju posebnih uređaja, što znači da je važno sticanje iskustva kroz konkretne zadatke. 

Ukoliko vam treba detaljnije školovanje i apsolutna posvećenost predavača, postoji i mogućnost individualne nastave. Ona, za razliku od grupnog rada, omogućava kreiranje programa u skladu sa vašim potrebama. To znači da imate slobodu da se dodatno posvetite oblastima koje su vam teže ili za koje jednostavno želite da budete sigurni da ste ih dobro naučili.

Treba posebno istaći važnost prakse, jer je reč o profesiji gde je iskustvo važno za efikasan rad. Zato stručnjaci preporučuju da imate i praksu u nekom servisu nakon što završite kurs za auto-električara. Na taj način ćete kroz svakodnevne zadatke i rad na savremenim mašinama steći iskustvo koje je neophodno za uspešnu karijeru. Nakon toga možete da konkurišete za poziciju auto-električara u servisnim centrima ili fabrikama, ali i da pokrenete privatan biznis.

Podrazumeva se da ćete nakon uspešne obuke dobiti sertifikat za auto-električara. On predstavlja dokaz da ste savladali osnove ove profesije, kao i da ste spremni za profesionalnu karijeru. Ukoliko vas interesuje rad u inostranstvu, biće vam potreban i sertifikat na stranom jeziku, što je moguće dobiti u većini ustanova.

Izaberite jedan od ponuđenih kurseva za auto-električara i iskoristite potencijal koji ovo interesantno zanimanje nudi kada je reč o uspešnoj karijeri u zemlji i inostranstvu. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam