Kurs za auto-limara

Auto-industrija je jedna od najkompleksnijih oblasti jer zahteva veliki broj stručnjaka kako bi se automobil izradio, ali i redovno servisirao. Tako, na primer, na održavanju vozila tokom njegovog „životnog ciklusa” rade auto-mehaničari, auto-bravari, auto-električari, auto-limari itd. Zbog velikog obima posla, poslodavci su u stalnoj potrazi za stručnjacima navedenih profila. 

Da biste bili maksimalno uspešni u karijeri, potrebno je da se odlučite za oblast u kojoj ćete se specijalizovati. Naime, iako je velika prednost poznavati različite oblasti, za uspešnu karijeru je neophodno fokusirati se na jednu granu auto-industrije. Saznajte u nastavku zašto je kurs za auto-limara dobra odluka, kako izgleda i koliko traje obuka.

Šta radi auto-limar?

Kao auto-limar bavićete se prvenstveno popravkom delova školjke vozila koji su oštećeni usled sudara ili, jednostavno, dugogodišnjeg korišćenja. Posao podrazumeva rad na najrazličitijim prevoznim sredstvima – od automobila, preko autobusa, do kamiona. Ipak, pretežno se vezuje za automobile jer je kod njih češće potrebna intervencija na limariji. Rad auto-limara podrazumeva procese kao što su:

 • dijagnostika karoserije;
 • osmišljavanje najboljeg rešenja;
 • demontaža oštećenih delova vozila;
 • popravka korišćenjem posebnih alata i tehnika obrade;
 • montaža ispravljenog dela;
 • izrada oštećenih delova ili poručivanje zamene ukoliko je nemoguća popravka;
 • montaža na vozilu;
 • dodatno podešavanje i fini radovi.

Za uspešno bavljenje ovim poslom potrebno je savladati brojne tehnike tretiranja materijala poput gvožđa, plastike i aluminijuma. Koje će se tehnike rada i alati koristiti, zavisi od toga da li se radi o popravci oštećenja ili je potrebna izrada novog dela. U oba slučaja je neophodno savladati metode oblikovanja materijala (zagrevanje, rezanje, prekrajanje, zavarivanje, bušenje itd.). 

Takođe je neophodno ovladati radom na specijalnim mašinama koje se koriste za rastezanje, ravnanje, brušenje i druge potrebe. Jedan od glavnih izazova je i rešavanje korozije, tj. rđe, koja se s vremenom javlja. Da bi se posao uspešno obavio, potrebno je poznavati arhitekturu konkretnog modela vozila i njegove tehničke specifikacije. Zbog toga je važno da auto-limar ume da tumači stručnu dokumentaciju i na osnovu nje osmisli najbolje rešenje.

Posao auto-limara je veoma odgovoran jer kvalitet urađenog posla utiče na bezbednost učesnika u saobraćaju. Naime, greške u radu mogu da dovedu do udesa i da pritom ozbiljno ugroze živote učesnika u saobraćaju. To znači da posao mora da bude kvalitetno urađen kako bi se delovi tačno uklopili i montirali. Zato je važno da odaberete kvalitetan kurs za auto-limara, jer na taj način možete biti sigurni da ćete steći visok nivo znanja.

Kako izgleda kurs za auto-limara?

Da biste savladali osnove i počeli da radite, neophodna je kvalitetna obuka za auto-limara. Za početak, potrebno je da odaberete obrazovnu ustanovu koja nudi oblik nastave koji vam najviše odgovara. Ono što treba da vas interesuje je sledeće:

 • koliko traje obuka za auto-limara;
 • ko su stručni predavači;
 • kada se održava nastava;
 • kako je opremljena radionica;
 • koliko košta kurs za auto-limara i da li je moguće plaćanje na rate;
 • da li je moguće dobiti stručni sertifikat;
 • da li se organizuje stručna praksa u modernom autolimarskom servisu.

Ukoliko je kvalitet kurseva sličan, ključno za odabir škole može biti termin održavanja nastave. Naime, pojedine ustanove organizuju blok nastavu vikendom kako bi izašle u susret polaznicima koji preko nedelje imaju neodložne obaveze. S druge strane, možda će vam više odgovarati večernja nastava u vidu nekoliko dvočasa nedeljno. 

Bez obzira na to koji kurs odaberete, biće potrebno da odvojite određeno vreme kako biste se posvetili učenju osnova autolimarskog zanata. I dok se teorijski deo može pratiti od kuće poput online kurseva, najvažniji deo se odvija na časovima praktične nastave. Tako ćete kroz praktične vežbe naučiti najvažnije tehnike obrade materijala pomoću alata i mašina. S obzirom na prirodu posla, važan deo obuke je i savladavanje svih segmenata zaštite na radu kako bi se izbegle povrede.

Kurs za auto-limara traje obično tri meseca, mada postoje i slučajevi gde obuke traju i duže. Trajanje nastave zavisi od planiranog programa i znanja koje poseduju polaznici (da li su početnici ili majstori na usavršavanju). Priroda profesije je takva da čak i iskusni profesionalci s vremena na vreme pohađaju stručne kurseve kako bi ispratili najnovije trendove u industriji. 

Nastava se najčešće održava u manjim grupama kako bi predavači mogli da se posvete svakom polazniku. To je naročito važno prilikom rada na mašinama gde je veoma bitno poštovati sve procedure kako bi se izbegle povrede. Pojedine obrazovne ustanove omogućavaju i individualnu nastavu, u okviru koje predavač radi samo s jednim polaznikom. 

Nakon što završite kurs za auto-limara, dobićete sertifikat koji predstavlja potvrdu stečenog znanja. S obzirom na to da se radi o profesiji koja je veoma tražena u inostranstvu, prilikom izdavanja zatražite sertifikat na engleskom jeziku. Pojedine ustanove čak izdaju sertifikate i na nemačkom, norveškom i drugim jezicima, što omogućava konkurisanje za radne vize u brojnim zemljama. 

Kako biste bili u potpunosti spremni za sve izazove koje donosi ova profesija, razmislite o dodatnoj praksi u renomiranom autolimarskom servisu ili radionici. Na taj način ćete kroz realne zadatke steći neophodno iskustvo za dalju karijeru u Srbiji ili inostranstvu.

Iskoristite već danas sve pogodnosti kvalitetnog obrazovanja odabirom jednog od ponuđenih kurseva za auto-limara, koji se održavaju na tradicionalan način u prostorijama škola ili online.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam