Kursevi grafičkog dizajna

Kada se pomene grafički dizajn, prvo se pomisli na osmišljavanje logoa, sređivanje fotografija i generalno kreiranje inovativnih grafičkih rešenja. Za uspešno bavljenje ovim poslom potreban je talenat, ali i tehnička potkovanost. Kako to ne može da radi svako, grafički dizajneri spadaju među najtraženije profesije kako u marketingu, tako i u mnogim kreativnim oblastima rada, kao što su izdavaštvo ili kreiranje video-igara

Postoji više načina kako možete da savladate znanja neophodna za bavljenje grafičkim dizajnom. Ipak, najoptimalnije rešenje su kursevi grafičkog dizajna u nekoj od renomiranih IT škola u Srbiji. Oni mogu da traju od nekoliko nedelja do godinu dana, u zavisnosti od toga šta vam je cilj i koliko predznanje posedujete. 

Šta se uči na kursu grafičkog dizajna?

Tokom obuke iz grafičkog dizajna upoznaćete se sa osnovama likovne umetnosti i dizajna, i to kroz teoriju i praktičnu nastavu. Naime, grafički dizajn predstavlja oblik primenjene umetnosti gde se određene ideje oblikuju i prezentuju publici. 

Tokom kursa upoznaćete se sa osnovnim elementima grafičkog dizajna (linija, boja, tekstura, prostor, veličina itd.) i načinima njihove primene. Veoma je važno dobro proučiti osnove jer je bez njih nemoguće razumeti kreativni i tehnički proces rada. Naime, u ovom poslu je važno uspostaviti vezu između likovne umetnosti i praktičnih veština. Rezultat toga su maštovita rešenja, ali i razumevanje biznis strane projekta na kom radite. 

To su izazovi s kojima se tokom karijere susreće svaki grafički dizajner, pa je važan deo kursa posvećen i komunikaciji sa klijentima i razvoju poslovnih veština. Tek sa razumevanjem svih izazova koje donosi profesionalno bavljenje dizajnom moguće je okrenuti se učenju programa za grafički dizajn.

Najvažniji programi za grafički dizajn

Za profesionalni rad potrebno je ovladati nizom programa koji omogućavaju manipulisanje grafičkim elementima. Tu se pre svega misli na najpopularnije programe za koje se organizuju posebni kursevi grafičkog dizajna kao što su:

Adobe Photoshop kurs – iako sadrži brojne opcije, od crtanja do animacija, ovaj program se najviše koristi za manipulaciju fotografijama. On je prvi izbor mnogih grafičkih dizajnera, ali i amatera, a koliko je popularan govori i termin „fotošopiranje”, koji je ušao u svakodnevni govor.

Adobe Illustrator kurs – jedan od najpopularnijih programa za kreiranje grafičkih rešenja kao što su logoi, infografici, posteri, brošure itd. Za razliku od Photoshopa, Illustrator se fokusira na vektorska grafička rešenja koja omogućavaju smanjivanje i povećavanje dimenzija bez gubljenja kvaliteta.

Adobe InDesign kurs – koristi se za dizajniranje štampanih i digitalnih grafičkih materijala kao što su časopisi, katalozi, knjige, posteri itd. Najvažnija karakteristika ovog programa je mogućnost dizajniranja više stranica paralelno („prelom teksta”), što je ključno prilikom rada u izdavaštvu.

CorelDraw kurs – koristi se prvenstveno za kreiranje logoa, brošura, vizitkarti i drugih rešenja. Reč je o jednom od najpopularnijih programa za grafički dizajn, koji koriste mnogi profesionalci širom sveta.

Ovo, naravno, nisu jedini programi koje ćete koristiti u profesionalnoj karijeri, ali su svakako najvažniji. Koja ćete softverska rešenja koristiti zavisi od prirode posla, odnosno industrije u kojoj ćete raditi. 

Svakako je dobro poznavati više programa, jer se u velikom broju slučajeva plaća licenca za njihovo korišćenje. To znači da se kompanije odlučuju za softverska rešenja jedne kompanije (npr. Adobe ili Corel).

Kako se sprovodi obuka iz grafičkog dizajna?

Kursevi grafičkog dizajna se organizuju u manjim grupama, a omogućavaju i individualnu nastavu. Za početak je važno da se odredi vaš nivo znanja kako biste radili sa polaznicima koji poseduju slične veštine. Na osnovu toga ćete obuku započeti u početničkoj ili naprednoj grupi. 

Grupna nastava podrazumeva rad po planu i programu gde su unapred definisani ciljevi i ritam rada. Uz to, ova predavanja se održavaju određenim danima, tako da odgovaraju većini polaznika (dvočasi u toku nedelje ili blok nastava za vikend). 

Individualna nastava pruža veću fleksibilnost jer se program sprovodi u skladu sa vašim napretkom. Pored toga, rad „jedan na jedan” sa predavačem omogućava veću slobodu u biranju termina održavanja časova. Koji ćete način rada izabrati zavisi od vaših ambicija i mogućnosti. 

Bez obzira na to za koji format obuke se odlučite, neophodno je da poznajete rad na računaru, tj. da se pre svega uspešno snalazite u Microsoft Windows okruženju. Kada su ispunjeni svi preduslovi, počinje se sa nastavom. Veći broj škola računara fokus stavlja na Adobe pakete programa, jer se oni najčešće koriste u profesionalnom radu. 

Sticanje veština iz oblasti grafičkog dizajna

U zavisnosti od nivoa znanja, učićete osnove kao što su:

* fotošopiranje, tj. retuširanje slika; 
* kreiranje logoa; 
* proces pripreme za štampu;
* različite metode manipulacije 2D i 3D objektima.

Tokom kursa se simuliraju i realni uslovi rada na projektu za klijenta. To znači da je potrebno za određeno vreme kreirati rešenje na osnovu zadatih parametara, prezentovati predlog i u dogovoru sa klijentom raditi na eventualnim izmenema. 

Cilj ovog segmenta kursa grafičkog dizajna je razumevanje poslovnog procesa i svih izazova koje on donosi. Tako ćete razlikovati dobre i loše kritike i naučiti kako da pronađete adekvatna rešenja koja će zadovoljiti klijenta, ali i najviše profesionalne standarde. 

Nakon završetka kursa grafičkog dizajna imaćete mogućnost da steknete međunarodno priznate sertifikate. Možda i najvredniji su Adobe sertifikati iza kojih stoje upravo ova renomirana američka internacionalna kompanija. Sertifikati su najbolji dokaz poslodavcima da posedujete neophodna znanja iz oblasti grafičkog dizajna, pa je preporuka da ih obavezno položite nakon završetka obuke.

Steknite znanja iz oblasti grafičkog dizajna odabirom nekog od ponuđenih kurseva koji se održavaju online ili u prostorijama škola računara.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1649 eur % popust | Početak: 01.07.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više

Grad / Mesto: Novi Sad | Cena: 259200 din | Početak: upis u toku | Trajanje: 18 nedelja / 160 časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 3 od ukupno 3