Finski jezik

Finska je jedna od najuspešnijih država na svetu, zbog čega veliki broj ljudi želi da se preseli u ovu zemlju na severu Evrope. Glavni aduti ove države su visok standard života, izuzetno obrazovanje, kvalitetan zdravstveni sistem, poštovanje prava radnika itd. Sve su to razlozi zašto Finska već godinama važi za jednu od najsrećnijih zemalja na svetu (po istraživanju UN). 

Ako vas privlači rad ili studiranje u Finskoj, jedan od preduslova za to je znanje finskog jezika. Ipak, to mnogima predstavlja izazov zbog njegove kompleksnosti. Naime, iako su Finci geografski deo Skandinavije, jezik im se značajno razlikuje od švedskog, danskog i norveškog. Ukoliko se odlučite za kvalitetan kurs finskog jezika, uspećete da preskočite i ovu prepreku i ostvarite sve svoje ambicije. Zato ne gubite vreme, već saznajte u nastavku kako da naučite finski jezik, tj. kako izgleda nastava u školi jezika.

Kako izgleda kurs finskog jezika?

S obzirom na to da je finski jezik vrlo specifičan, budite spremni da odvojite vreme za učenje i usavršavanje. Nažalost, slobodnog vremena često manjka, zbog čega su škole jezika osmislile online kurseve, koji omogućavaju praćenje nastave od kuće. To znači da su pred vama dve mogućnosti za školovanje: 

Učenje putem interneta – nastava se prati putem računara ili telefona i tom prilikom je moguće komunicirati sa predavačem i drugim polaznicima. Ovaj metod nastave nudi brojne pogodnosti, a možda i najznačajnija je ušteda vremena. Kako se predavanja prate online, nema potrebe za putovanjem do škole jezika. Pritom je kvalitet nastave praktično izjednačen sa tradicionalnim predavanjima u učionici. Da biste i vi pohađali časove finskog online, potrebno je da imate kvalitetnu internet vezu i laptop.

Tradicionalni način školovanja – časovi u učionici su i dalje najpopularniji metod nastave u školama jezika. Klasičan pristup omogućava neposredan kontakt sa predavačem i viši nivo komunikacije sa polaznicima. Takođe, mnogi cene i ceo proces praćenja nastave iz klupe, jer im je tako najlakše da se koncentrišu na učenje. Prednost je i što u ovom slučaju nije potrebno znanje rada na računaru

Da li izabrati individualno ili grupno pohađanje nastave?

Jedna od važnijih odluka koje treba da donesete je odabir između grupnih časova i individualne nastave finskog jezika. Bez obzira na to za koji format se odlučite, imajte na umu da svakako nećete biti uskraćeni za znanje. Odluka najviše zavisi od vaših afiniteta, tj. da li vam je lakše da učite u društvu ili sami. Pojedini polaznici se odlučuju za individualnu nastavu, jer smatraju da će im trebati više vremena da se posvete određenim oblastima (npr. gramatici). 

S druge strane, učenje jezika može da bude zabavnije u društvu, pod uslovom da imate vremena za odlazak na predavanja. U oba slučaja predavačima je cilj da se posvete svim polaznicima i pruže im kvalitetno znanje.

Vrste kurseva finskog jezika

Mogućnosti koje pruža Finska Republika kada su školovanje i rad u pitanju ohrabrilo je ljude da se posvete učenju jezika. Ipak, ne dolazi svako u školu jezika sa istim ambicijama i potrebama. Usled toga, ove obrazovne institucije su osmislile različite programe učenja finskog. Na ovaj način svako može da pronađe specifična znanja koja su mu najpotrebnija. 

U zavisnosti od namene i težine programa, kurs finskog jezika traje između nekoliko nedelja i 12 meseci. Obuka može da traje i kraće ukoliko je reč o časovima za polaznike sa naprednim znanjeme korisnike. Uzimajući u obzir potrebe polaznika, na raspolaganju su sledeći programi:

 • Finski jezik za početnike – Naučite osnove ovog interesantnog jezika poput učenja gramatike, pravopisa, pravilnog izgovora i osnova komunikacije. To je ujedno i prvi korak ka daljem usavršavanju; 
 • Intenzivni kurs finskog jezika – Da biste u kratkom roku stekli osnovna znanja finskog, potrebno je da odaberete ubrzanu obuku. Da bi se obradio veliki broj lekcija, potrebno je da se posvetite svakodnevnom učenju. Na ovaj način već za mesec dana možete da propričate finski na solidnom nivou; 
 • Časovi konverzacije na finskom jeziku – Ako vam je najvažnije da razumete Fince, najbolji izbor su časovi na kojima ćete učiti osnove razgovora. Obrađuju se uobičajene situacije poput naručivanja jela u restoranu, kupovine u prodavnici ili snalaženja u gradu. Iako u Finskoj mnogi pričaju engleski, a starije generacije znaju i ruski, najbolji efekat ipak ima konverzacija na „domaćem” jeziku;
 • Kurs poslovnog finskog jezika – Jedan od najvažnijih razloga zašto neko želi da savlada finski su brojne poslovne prilike. Reč je o višem nivou znanja jezika, gde je potrebno savladati poslovnu komunikaciju, načine predstavljanja projekata, poslovni bonton itd. Uvek je veliki plus kada se poslovnim partnerima obraćate na njihovom jeziku, naročito ako ste stranac koji radi u inostranstvu;

 • Specijalizovani kurs finskog jezika – Pojedini poslovi zahtevaju posebnu pripremu i specifično znanje stranog jezika. To je naročito slučaj ako se odlučite za rad u IT industriji (Finska ima veliki broj startup kompanija) ili želite da upišete studije u Helsinkiju. 

Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima Srbije, poput Beograda (tj. Novog Beograda), Niša, Kragujevca, Pančeva i Novog Sada, a u nekima od njih možete da pohađate navedene kurseve finskog. 

Sticanje sertifikata finskog jezika

Nakon što završite kurs finskog jezika, iskoristite priliku da stečeno znanje ozvaničite sticanjem međunarodno priznatog sertifikata. Reč je YKI testu (Yleinen Kielitutkinto), koji je zvanični sistem provere znanja iza kog stoji vlada Finske. On je neophodan za:

 • konkurisanje za posao u Finskoj;
 • studiranje na nekom od finskih univerziteta;
 • dobijanje finskog državljanstva.

Ovaj sertifikat je u skladu sa međunarodnim CEFR standardom (Common European Framework of Reference), koji se odnosi na tri nivoa znanja nekog evropskog jezika:

 • početni A nivo sa podnivoima A1 i A2;
 • srednji B nivo sa podnivoima B1 i B2;
 • napredni C nivo sa podnivoima C1 i C2.

CEFR standard vam omogućava da steknete potvrdu svog trenutnog znanja jezika. Naravno, uvek možete naknadno da polažete test ukoliko smatrate da ste napredovali. Imajte na umu da obrazovne institucije i IT kompanije očekuju visok nivo znanja finskog.

Iskoristite sve prednosti kvalitetnog školovanja i počnite već danas sa učenjem odabirom jednog od ponuđenih kurseva finskog jezika, koji se održavaju online ili tradicionalno iz učionice.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam