3D modeliranje

Računarska grafika je već uveliko zauzela prestižno mesto u svetu modernih tehnologija i bez nje neki od vaših najomiljenijih filmova ne bi imali tako realistične i specijalne vizuelne efekte. Sa sigurnošću možemo tvrditi da je 3D modeliranje promenilo svet filma, arhitekture, video-igara, marketinga, pa i medicine, za šta su najviše zaslužni dizajneri i arhitekte. 

Popularnost 3D modeliranja konstantno raste sa razvojem kompanija i njihovih potreba za promocijom, plasiranjem proizvoda i usluga. 3D modeliranje zahteva ozbiljno poznavanje programa za stvaranje prostorne grafike. Najbolji način da steknete veštine i naučite programe su kursevi 3D modeliranja. 

Šta je 3D modeliranje?

3D modeliranje spada među najzahtevnije oblike računarske grafike, a najjednostavnije rečeno, podrazumeva slaganje geometrijskih tela radi stvaranja trodimenzionalnog objekta. Krajnji rezultat koji se dobija je 3D model koji se generiše u posebno dizajniranom softveru, pa se na osnovu efekata koji oživljavaju likove ili objekte često dešava da ljudsko oko na prvi pogled ne može da proceni da li se radi o realnoj slici ili renderu. To govori o moći programa koje ćete učiti na kursu 3D modeliranja.

Postoji više tehnika za 3D modeliranje, a najpoznatije su one koje se koriste pomoću poligona ili digitalne gline. Prema tome, delimo ih na:

  1. Poligonalno modeliranje – Ovo modeliranje se zasniva na geometriji, tj. poligonima za dizajniranje objekata poput kuća, vozila i nameštaja, koji zahtevaju geometrijsku preciznost. Poligoni su geometrijske komponente 3D modela koje karakterišu prave ivice i temena, pri čemu su najpoznatiji trouglovi i četvorouglovi.
  2. Digitalno skulptiranje (modeliranje pomoću gline) – Primenjuje se kod organskih modela koji zahtevaju mnogo više krivih linija, pa su sami po sebi dosta kompleksniji. Ova vrsta modeliranja se koristi za ljudska lica, životinje itd. 

Koje programe ćete naučiti na kursevima 3D modeliranja?

Tehnički aspekti modeliranja predstavljaju najvažniji deo u procesu učenja, a odnose se na specijalne programe za 3D modeliranje. Postoji više tipova, učićete ih na predavanjima, a navešćemo one najpopularnije.

Blender

Blender je besplatan 3D softverski alat koji se koristi za kreiranje 3D modela, animiranih filmova, vizuelnih efekata, interaktivnih 3D video-igara i aplikacija. Njegove najvažnije karakteristike su uređivanje grafike, pokretna grafika, UV odmotavanje, simulacija čestica, tečnosti i dima, renderovanje i kompozicija. 

Blender je softver otvorenog koda, što znači da se može besplatno preuzeti sa interneta. Za razliku od većine drugih programa za 3D modeliranje, Blender se može pokrenuti na većini računarskih konfiguracija i na svim popularnijim operativnim sistemima.

AutoCAD

Za sve ljubitelje dizajna i rada sa računarima program AutoCAD predstavlja idealan izbor. Reč je o jednom od najpoznatijih programa za računarsko projektovanje, kojim se služi ogroman broj korisnika širom sveta i koji predstavlja originalan CAD (computer-aided design) softver.

Preko AutoCAD programa ćete biti osposobljeni za precizno modeliranje i samostalnu upotrebu alata, editovanje i materijalizaciju objekata. Koristi se za kreiranje preciznih 2D i 3D crteža i modela, kao i električnih dijagrama i građevinskih crteža, i specifičan je po sofisticiranom sistemu merila i preciznosti.

Na kursevima za 3D modeliranje putem ovog programa naučićete da kreirate osnovna i složena puna tela, kako se koriste alati kao što su rotate, move i scale i usvojićete veštine u vezi sa modeliranjem u 3D okruženju.

Autodesk 3ds Max

Autodesk 3ds Max je profesionalan 3D program za računarsku grafiku koji služi za kreiranje 3D animacija, modela, igara i slika. Ima široku primenu u oblasti filma, oglašavanja i arhitekture pa ga u skladu sa tim koriste televizijski komercijalni studiji, studiji za arhitektonsku vizuelizaciju i programeri video-igara.

Ovo je jedan od vodećih programa Autodeska, koji koriste profesionalni dizajneri i animatori, a na kursu 3D modeliranja ćete steći znanja i veštine koji će vas kvalifikovati za posao profesionalnog animatora.

Maya

Maya je jedan od najpoznatijih programa za 3D kompjutersku grafiku, i to za operativne sisteme Windows, OS X i Linux. Ima primenu u izradi interaktivnih 3D aplikacija, video-igara, animiranih filmova, TV serija i vizuelnih efekata.

Maya je profesionalni softver za kreiranje realističnih likova i efekata pomoću posebnih alata za modeliranje. Glavne njegove komponente su simulacije fluida, simulacija tkanina i simulacija krzna. Osim vizuelnih efekata, opremljen je i jezikom za skriptovanje koji se zove MEL (Maya Embedded Language), koji se koristi za personalizaciju softvera i pravljenje alata kojima se ubrzava proces produkcije.

Art of Illusion

Art of Illusion je besplatan softver otvorenog koda za pravljenje 3D grafike. Crtež izrađen pomoću ovog softvera stvara osećaj iluzije, čineći da likovi i objekti izgledaju veoma realistično. Ova umetnost optičkih iluzija se svodi na ponavljanje oblika i boja, stvarajući tako zbunjujuće efekte za ljudsko oko. Napisan je na programskom jeziku Java i zbog svih svojih mogućnosti opisan je kao moćan i sveobuhvatan softver za 3D modeliranje.

Koji tip nastave možete odabrati?

Kurseve 3D modeliranja možete pohađati od kuće ili u prostorijama škole, pa na osnovu toga nastavu možemo podeliti na dva vida:

  1. Tradicionalna nastava – Podrazumeva nastavu sa predavačem gde se časovi organizuju u prostorijama škole. Predavač je u ovom slučaju dostupan polazniku u svakom trenutku ukoliko postoje određene nejasnoće, što utiče na veću aktivnost i produktivnost učenika. Tradicionalni vid nastave postoji i u slučaju individualne ili grupne nastave, a časovi se održavaju posle svakodnevnih obaveza, škole ili posla, kao i vikendom.
  2. Online nastava – Online časovi su namenjeni onima koji više preferiraju rad i učenje od kuće i onima koji zbog poslovnih obaveza ne mogu fizički da prisustvuju časovima. U dogovoru sa svojim predavačem možete izabrati adekvatan termin koji vam odgovara ili možete sami odrediti kada ćete pratiti čas. Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete času, možete ga nadoknaditi tako što ćete odslušati audio ili video zapis sa predavanja.

Takođe, osim individualnih kurseva, koji podrazumevaju pojedinačne obuke sa predavačem, imate mogućnost da odaberete i grupne kurseve.

Prijavite se i vi za kurs 3D modeliranja!

Stekli ste uvid u 3D modeliranje i saznali koji su najvažniji programi koje morate da naučite da biste se profesionalno bavili ovom vrstom posla. Na kursu za 3D modeliranje naučićete tehnike, upoznati se sa programima i steći dovoljno znanja da biste bili potpuno samostalni u radu. Prijavite se i vi na kurs 3D modeliranja i naučite kako da izradite trodimenzionalne grafičke slike, koristite komande u različitm tipovima softvera i vršite projektovanje.

Po završetku obuke, možete raditi kao CAD dizajner, dizajner 3D animacije, dizajner likova za video-igre, filmove ili reklame (character designer) itd.

Ukoliko ste zainteresovani da pohađate kurs 3D modeliranja, možete se prijaviti u bilo kom trenutku i odabrati nastavu koja vam odgovara. Nakon završetka kursa moći ćete samostalno da radite i budete korak bliže zaposlenju.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad | Cena: 144000 din | Početak: 10.09.2024 | Trajanje: 15 nedelja / 120 časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 1 od ukupno 1