Microsoft Windows OS kurs

Postoje znanja koja jednostavno morate da posedujete ako želite da budete konkurentni na tržištu rada. Reč je o veštinama bez kojih praktično nemate nikakve šanse za rad, naročito ukoliko je reč o kancelarijskom poslu. U tom smislu, stavka u CV-ju bez koje vam je izbor posla prilično sužen je poslovna primena računara, tj. osnove rada u Windows operativnom sistemu. 

Kompjuterska pismenost se jednostavno podrazumeva, zbog čega se sve više ljudi interesuje za obuke ove vrste. Mlađe generacije se bolje služe računarima od starijih, ali čak ni oni ne poseduju sva znanja koja se traže u profesionalnom okruženju. 

Za upoznavanje sa novim tehnologijama i digitalnim servisima najbolja polazna tačka je Microsoft Windows OS kurs. Kako mu i ime govori, ovaj nastavni program se fokusira na savladavanje Windows operativnog sistema. To je svakako početna tačka za svako dalje usavršavanje, naročito ukoliko vas interesuje programiranje.

Šta obuhvata Microsoft Windows OS kurs?

Standardi koje je uveo Microsoft operativni sistem sa verzijom 3.0 davne 1990. godine i dalje čine osnovu za korišćenje svih modernih programa (grafički prikaz fajlova, načini korišćenja, opcije poput kopiranja i brisanja…). Naravno, s godinama su se pojavljivale nove verzije koje su donosile nove mogućnosti, ali se osnova nikada nije promenila. Naravno, svaka verzija ima svoje specifičnosti. Čak i između modernih verzija koje na prvi pogled deluju vrlo slično postoje razlike (npr. između Windowsa 10 i Windowsa 11). 

Naravno, da biste registrovali određene izmene, potrebno je da prvenstveno savladate osnove ovog operativnog sistema. Najlakši način za to je pohađanje Microsoft Windows obuke u nekoj IT školi. Nastavni program obuhvata sledeće oblasti:

 • Windows osnove;
 • proces instalacije operativnog sistema;
 • opcije za konfigurisanje sistema;
 • povezivanje sa internom mrežom (intranet) i internetom;
 • instalacija hardvera i softvera;
 • pristup fajlovima i manipulacija njima;
 • korišćenje prečica na tastaturi; 
 • osnove rada u pregledaču (Microsoft Edge);
 • podešavanje bezbednosnih parametara;
 • optimizacija sistema radi efikasnijeg rada;
 • povezivanje sa cloud servisima (npr. Microsoft 365);
 • rešavanje problema u radu sistema (oporavak fajlova).

Važno je istaći da je nastava osmišljena tako da se čak i apsolutni početnici osećaju prijatno. Naime, za pohađanje nastave vam nije potrebno apsolutno nikakvo predznanje, već ćete sve osnove rada na računaru steći već na uvodnim časovima. Tu se pre svega misli na:

 • upoznavanje sa kompjuterskim elementima – monitor, grafička karta, matična ploča, kućište, radna memorija, hard-disk, USB, HDMI i AVI ulazi;
 • pravilno korišćenje miša i tastature – šta koje dugme znači na mišu, čemu služe funkcijski tasteri na tastaturi, kako se namešta srpska tastatura itd.;
 • razumevanje osnovnih pojmova, tj. Windows terminologije – šta je desktop, recycle bin, folder, ikonica…

Naredni koraci podrazumevaju manipulaciju fajlovima, tj. njihovo kopiranje, brisanje, skladištenje itd. Pored toga, Windows sadrži brojne opcije koje olakšavaju rad i organizovanje datoteka, a među njima je posebno bitna Search opcija. Kad se bolje upoznate sa načinom rada, predavači će vas upoznati sa osnovama MS Office paketa (Word, Excel i PowerPoint). 

Ovo osnovno poznavanje Windowsa se može nadograditi pohađanjem naprednog Microsoft Windows OS kursa. Na taj način ćete se upoznati sa naprednim opcijama poput rada sa IP adresama, što je odličan način da se upoznate sa osnovama održavanja mreža.

Kako se održava i koliko traje MS Windows obuka?

Microsoft Windows OS kurs traje do 6 meseci ukoliko je reč o osnovnoj obuci, mada postoje i intenzivni kursevi u trajanju od nekoliko nedelja. Cena obuke varira u zavisnosti od broja časova, nivoa znanja i načina praćenja nastave.

Predavanja se održavaju na dva načina: 

 • tradicionalna nastava – podrazumeva predavanja u prostorijama škole. Kako bi se nastava odvijala po najvišim standardima, svaka učionica je opremljena modernim računarima koji omogućavaju ugodan rad;
 • predavanja putem interneta – odnosi se na praćenje nastave od kuće. Reč je o online kursevima koji omogućavaju praćenje nastave i komunikaciju sa predavačima u realnom vremenu. Ovaj metod nudi značajnu uštedu vremena jer je isključeno putovanje od IT škole. 

Nastavu možete dodatno modifikovati u skladu sa svojim potrebama tako što ćete se odlučiti između grupne nastave i individualnih časova. U prvom slučaju nastavu (tradicionalnu ili online) ćete pohađati u društvu drugih polaznika. U slučaju da vam je potrebna potpuna posvećenost predavača, postoji opcija nastave „jedan na jedan”. U tom slučaju ćete napredovati u ritmu koji vam najviše odgovara bez straha da ćete nešto propustiti. Dodatni benefit ovakvog načina školovanja je i lakši dogovor oko termina predavanja, naročito ako je reč o online varijanti.

Imajte na umu da će vam biti mnogo lakše da savladate Microsoft Windows OS kurs ako razumete bar osnove engleskog jezika. Naravno, postoji i verzija Windowsa na srpskom jeziku, ali je za napredno korišćenje računara znanje ovog stranog jezika imperativ. Po završetku kursa ćete dobiti sertifikat koji je potvrda stečenih znanja. Ova diploma može da bude veliki plus prilikom procesa zapošljavanja, jer poslodavci veoma cene kandidate koji ulažu u svoje znanje. 

Steknite neophodnu osnovu za uspešnu karijeru odabirom jednog od Microsoft Windows OS kurseva, koji se održavaju online ili tradicionalno, u prostorijama IT škola. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Beograd, Online - putem interneta | Cena: 990 eur % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: 148 časa/37 dana Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 2 od ukupno 2