Web dizajn kursevi

Internet poslovi su sve popularniji, a jedna od najpopularnijih oblasti je web dizajn. Razlog za to je jednostavan – prezentacija sadržaja koji se nudi direktno zavisi od izgleda i funkcionalnosti sajta ili aplikacije. Zato je za uspeh online projekta ključno da na njegovoj izradi rade kvalitetni stručnjaci poput web dizajnera. 

Postoje brojni kvalitetni web dizajn kursevi, a na vama je da odaberete onaj koji vam najviše odgovara. Ipak, pre nego što donesete odluku, dobro se upoznajte sa ovim zanimanjem kako biste znali šta da očekujete. 

Šta je web dizajn?

Termin web dizajn odnosi se na kreiranje i održavanje sajtova i aplikacija. Da biste se uspešno bavili ovim poslom, potrebno je da posedujete široku lepezu znanja. Pre svega, neophodno je poznavati osnove dizajna i načine njegove primene u internet okruženju. Iako su određeni elementi zajednički za klasični i web dizajn, njihova primena nije ista. Naime, online okruženje ima određene specifičnosti koje zahtevaju drugačiji pristup radu. 

 

Svaki medijum ima svoje prednosti, ali i ograničenja, pa se tako sajtovi, za razliku od časopisa i drugih klasičnih primera dizajna, u velikoj meri oslanjaju na multimediju. Takođe je važna interakcija sa čitaocem/posetiocem gde on nije pasivni posmatrač, već stranici ili aplikaciji prilazi iz ugla aktivnog korisnika. Zbog toga su se razvile nove grane dizajna kako bi se maksimalno iskoristile sve tehnološke prednosti. Iz navedenog se da zaključiti da je grafički dizajn praktično „stariji brat” web dizajnu, s kojim deli mnoge elemente, ali uz značajne razlike.

 

Kreiranje web stranice zahteva poznavanje grafičkih elemenata, ali i brojnih pravila koja važe isključivo u online okruženju. To su npr. SEO optimizacija stranice, dizajniranje radnog okruženja u skladu sa navikama korisnika, briga o funkcionalnosti sajta (jer izgled sam po sebi nije dovoljan) itd. Sve su to oblasti koje kurs web dizajna stavlja u fokus prilikom učenja. Dobra vest je što već sa osnovnim znanjem možete da počnete da radite i dodatno se usavršavate u hodu. Reč je o profesiji koja je izuzetno tražena i samim tim odlično plaćena, što znači da se i te kako isplati raditi kao web dizajner.

Šta obuhvata posao web dizajnera

Najjednostavnije rečeno, web dizajneri kreiraju sajtove. Tu se pre svega misli na vizuelni deo koji vidimo kad posetimo neki sajt. Cilj je da se napravi prezentacija ili aplikacija koju će korisnik lako koristiti, bez obzira na to koliko je kompleksna. Da bi to postigao, dizajner koristi brojne grafičke elemente kako bi stranica bila funkcionalna, ali i vizuelno privlačna. Treba napomenuti da je sa razvojem mobilnih telefona došlo do (r)evolucije web dizajna. Naime, internet se sve više koristi na mobilnim uređajima (telefonima i tabletima), što je dovelo do promena u pristupu dizajnu.

 

Sada je izuzetno važno da je stranica funkcionalna na svim veličinama ekrana. U skladu sa tim je došlo i do ekspanzije mobilnih aplikacija, što je proširilo broj poslovnih prilika za web dizajnere. Mobilne aplikacije danas imaju veoma široku primenu kao što su zabava, analitika, edukacija itd. Da bi bili konkurentni na ovako zahtevnom tržištu, dizajneri konstantno proširuju svoja znanja kako bi odgovorili na brojne zahteve poslodavaca. Ipak, iako su se neke tehnike usavršile, dizajniranje na internetu je i dalje u osnovi isto, s tim što sada postoji mnogo više stvari na koje treba obratiti pažnju. 

Najvažnije metode web dizajna

Moderan web dizajn prioritet stavlja na korisnike mobilnih telefona. To je potvrdio sam Google kada je objavio da će u rezultatima pretraga prednost imati sajtovi koji su optimizovani za ove uređaje. Na ovaj način je stavljeno do znanja da svaki sajt mora da bude jasno prikazan na svim platformama, bez obzira na veličinu ekrana. Da bi se to postiglo, koriste se dve metode: adaptivni i responzivni dizajn.

 

Adaptivni dizajn podrazumeva da sajt bude kreiran tako da se njegov izgled ne menja bez obzira na to koliki je ekran uređaja. To naravno podrazumeva da je u svim opcijama korisničko iskustvo maksimalno funkcionalno. Isti izgled omogućava lakše prepoznavanje sajta i korišćenje njegovih opcija. Web dizajneri sa ovim pristupom imaju kompletnu kontrolu nad izgledom i funkcionalnostima sajta (ili aplikacije). 

 

Responzivni dizajn predstavlja pristup koji omogućava sajtu da se adaptira u skladu sa veličinom ekrana uređaja. To znači da se izgled menja u skladu sa dimenzijama, što podrazumeva menjanje radnog okruženja po potrebi. Tako će sajt izgledati drugačije na ekranu monitora, tabletu i mobilnom telefonu. Iako se na ovaj način omogućava efikasnost u radu, usled menjanja izgleda određeni elementi sajta trpe izmene. To nekim korisnicima može da zasmeta, jer je potrebno vreme da se nauči gde se šta nalazi (i kako se koristi).

 

Ono što je zajedničko za oba pristupa je želja da korisnik dobije kvalitetan sadržaj kako bi se zadržao na sajtu. Da bi se to postiglo, potrebno je na pravi način pristupiti dizajnu i uvek biti otvoren za nove ideje i tehnike u radu.

Zašto su web dizajn kursevi korisni

Od web dizajnera se očekuje da se razumeju i u stvari koje nisu direktno povezane sa dizajnom. Za uspešno obavljanje zadatka potrebno je pre svega razumeti ideju sajta i nišu kojom se bavi. Poslodavci često podrazumevaju da će dizajner proučiti oblast kojom se oni bave kako bi dobar rezultat bio očekivan. To je zaista i neophodno, jer određene oblasti podrazumevaju određenu estetiku koja na prvi pogled korisnicima govori o čemu se tu radi (sport, muzika, video-igre). Pritom se ne misli samo na vizuelni deo.

 

Naime, određena tematika sajta diktira i tehnička rešenja koja je potrebno sprovesti. Nekad to podrazumeva kreiranje opcija za kupovinu (e-shop), pregledanje fotografija, gledanje video-snimaka, forum, mogućnost direktne komunikacije (chat, video-call, e-mail formular) itd. Uz sve to, potrebno je razumeti i kako će izgledati sadržaj, jer je bez razumevanja onoga što će se nalaziti na sajtu nemoguće kreirati dobar dizajn (čitljivost teksta, vreme učitavanja, navike korisnika…). 

 

Zbog svega navedenog, kursevi web dizajna su izuzetno korisni, kako za početnike tako i za profesionalce. Najbolji dizajneri se usavršavaju tokom celog života, jer se trendovi brzo menjaju, a tehnologije rada usavršavaju. Zato mnoge kurseve drže i iskusni eksperti koji prenose primenjiva znanja iz ličnog iskustva. To je svakako najbolji način da se nauče nove veštine i dostigne krajnji cilj – vrhunska karijera web dizajnera.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1549 eur % popust | Početak: 01.05.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 6 od ukupno 6