Front Desk

Osoba koja radi na front desku predstavlja kompaniju u kojoj radi i na nju nailazite čim kročite u sam prostor kompanije. To je prva osoba koja poželi dobrodošlicu, pogotovo ako je u pitanju klijent ili sponzor firme. Poznata je i kao front desk recepcioner. Najčešće radi u većim kompanijama, hotelima i ordinacijama. 

Ako želite da se bavite ovim poslom, morate biti adekvatna osoba za kompaniju, sa određenim veštinama. Kao lice koje predstavlja kompaniju, treba da posedujete izuzetne komunikacijske i organizacione veštine, ali i talenat za istovremeno obavljanje više zadataka. Idealan način da steknete znanja i veštine iz ove branše jeste pohađanje front desk kurseva.

Više o samom poslu na front desk poziciji, dužnostima koje treba da obavljate i veštinama i znanjima koje ćete steći na kursu saznaćete detaljnije u tekstu.

Šta su front desk poslovi i koje su vaše dužnosti?

Front desk (u bukvalnom prevodu recepcija) jeste mesto na koje naiđete kada kročite u kompaniju, a osoba koja radi tu obavlja dužnosti kao što su davanje informacija, zakazivanje sastanaka, vođenje telefonskih razgovora, pisanje mejlova, posredovanje između klijenata i menadžmenta, održavanje kancelarijskog budžeta.

Osoba koja radi na front desku mora biti komunikativna, srdačna, gostoprimljiva, prijateljski nastrojena i mora da zna kako da se ophodi prema različitim profilima ličnosti. Cilj je da se posetioci kompanije osećaju prijatno i cenjeno prilikom posete kompaniji.

Ovo bi bile vaše glavne odgovornosti:

 • pravilna poslovna korespondencija;
 • pružanje informacija;
 • rešavanje žalbi;
 • primanje pisama, paketa, porudžbina;
 • slanje pošte;
 • provera, sortiranje i prosleđivanje elektronske pošte;
 • skladištenje i ažuriranje podataka;
 • kontrola i arhiviranje dokumentacije;
 • administrativni poslovi;
 • praćenje troškova i finansija;
 • obavljanje telefonskih razgovora;
 • koordinacija kancelarijskih aktivnosti.

Nastava se fokusira na simulaciju različitih situacija koje se javljaju u praksi, tako da ćete biti upoznati sa izazovima ali i preprekama na koje možete naići na poslu.

Veštine i znanja koje ćete steći na front desk kursevima

Da biste uopšte mogli da obavljate ovaj posao, morate biti komunikativni, otvoreni i druželjubivi po prirodi. Sve ostale veštine i znanja ćete steći na front desk kursevima, a to su:

 • komunikacijske veštine;
 • organizacijske veštine;
 • prezentacijske veštine;
 • veštine ophođenja prema ljudima;
 • veštine rešavanja problema;
 • veštine koje se tiču multitaskinga;
 • veštine koje se tiču korisničke podrške;
 • odlično poznavanje engleskog jezika;
 • odlično poznavanje MS Office paketa;
 • poznavanje osnova knjigovodstva.

Vaša svakodnevna dužnost, pored već navedenih, bila bi i rad sa klijentima i posetiocima preduzeća. Zatim, komunicirali biste sa dobavljačima u zavisnosti od delatnosti firme i bavili se uslugama isporuke. 

Tipovi nastave

Pre upisa na front desk kurs potrebno je da izaberete vrstu nastave u zavisnosti od toga da li želite da časove pohađate od kuće ili u školskoj prostoriji. Postoje dva tipa nastave u okviru front desk kurseva:

 1. Online nastava – Da biste pohađali online nastavu, potrebni su vam računar sa kamerom i mikrofonom, dobra internet konekcija i, naravno, udoban prostor u kojem imate mir i koncentraciju za učenje. Ovaj tip nastave je pravi izbor za vas ako želite da uštedite vreme koje biste izgubili na prevoz i ako imate previše obaveza u toku dana, pa časove možete da pohađate nakon svakodnevnih aktivnosti. U skladu sa tim, termine možete ugovoriti sa predavačem tako da i vama i njemu odgovaraju. Ako izostanete sa časa, postoji nadoknada u vidu audio ili video zapisa sa predavanja, koje obavezno morate odslušati.
 2. Tradicionalna nastava – Ako preferirate učenje u školi i možete da se prilagodite terminima časova koji su unapred ugovoreni, onda je tradicionalna nastava pravi izbor za vas. Predavač je u mogućnosti da podjednako bude posvećen svakom učeniku, odgovori na sva nerazjašnjena pitanja i organizuje interaktivne vežbe i radionice kako bi nastavu učinio zanimljivijom i uticao na vas da budete produktivniji. Časovi se uglavnom organizuju nakon poslovnih i školskih obaveza, u večernjim satima i vikendom.

Vrste kurseva

Prilikom prijave na front desk kurs, u obavezi ste da se izjasnite koju vrstu kursa želite da pohađate. Postoje dve vrste kursa:

 1. Individualni kursevi – Individualni kursevi su namenjeni onima koji časove žele da pohađaju jedan na jedan, čime će ubrzati savladavanje gradiva. Imaćete slobodu da se oko termina dogovorite sa svojim predavačem i ugovorite fond časova u zavisnosti od toga kojim tempom želite da pohađate kurs. Na individualnim kursevima možete računati na potpunu posvećenost predavača, koji je tu za vas u svakom trenutku.
 2. Grupni kursevi – Ako više volite interaktivne časove, možete se odlučiti za grupne kurseve. Sastoje se iz teorijskog i praktičnog dela, koji vam omogućavaju da se što detaljnije upoznate sa materijom. Predavači mogu organizovati razne vežbe i na taj način možete na realnim primerima vežbati sve što ima veze sa front deskom.

Prijavite se na front desk kurs!

Front desk kursevi će vam omogućiti potrebno znanje kako biste se profesionalno bavili ovim poslom. Pored administrativne i tehničke strane posla, ovladaćete veštinama poput efikasnog upravljanja odnosa sa ljudima, uspešne komunikacije, ali i organizacionim veštinama, koje će vam pomoći da se bolje upoznate sa metodologijom i organizacionom strukturom posla. Po završetku kursa dobićete i sertifikat koji će vas izdvojiti u moru drugih kandidata prilikom apliciranja na posao.

Obogatite CV dodatnim veštinama koje će vas kvalifikovati za ovaj posao, obezbedite svoje mesto na vreme i prijavite se na front desk kurs. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam