Kurs video produkcije

Kreiranje video-sadržaja ima primenu u mnogim granama umetnosti i biznisa. Nekada je to bila oblast kojom su se bavili isključivo profesionalci, dok je oprema bila izuzetno skupa i teško dostupna. Sa razvojem tehnologije sada svako može, uz određenu obuku, da ovlada veštinama snimanja, fotografisanja i montaže.

Ukoliko vas interesuje digitalni marketing i rad u medijima kurs video-produkcije je jedan od prvih koraka koje treba da preduzmete. Saznajte u nastavku šta je video-produkcija i zašto svaki Youtuber i bloger poznaje bar osnovna znanja iz ove oblasti.

Šta je video-produkcija?

Video produkcija predstavlja proces kreiranja sadržaja pomoću kamere ili nekog drugog uređaja sa opcijom snimanja videa i njihove obrade. Ovaj proces ima tri faze, kojima se tokom predavanja pridaje velika pažnja.

1. Pretprodukcija 

Predstavlja proces planiranja projekta. To podrazumeva sve od osmišljavanja projekta do njegove kompletne pripreme za realizaciju. U zavisnosti od vrste projekta, tj. da li je reč o radu na TV prilozima, filmu, muzičkom ili reklamnom spotu ili objavi za društvene mreže, pretprodukcija može da obuhvata:

 • Osmišljavanje projekta – podrazumeva kreiranje osnovnog koncepta, pisanje sinopsisa i scenarija (ukoliko je neophodan).
 • Prikupljanje finansijskih sredstava – ukoliko je reč o filmskom projektu, potrebno je mnogo novca, pa se zato konkuriše na raznim fondovima (npr. Euroimaž).
 • Nabavljanje adekvatne opreme – čak i najjednostavnije snimanje zahteva određenu tehniku. Čak i jednostavniji video-snimci koji se postavljaju na društvene mreže zahtevaju bar kvalitetniji digitalni foto-aparat, par rasvetnih tela i mikrofone. 
 • Ugovaranje sagovornika – ukoliko snimate intervju ili TV prilog, biće vam potreban sagovornik na određenu temu. Ukoliko je reč o igranoj formi potrebni su, naravno, glumci.
 • Angažovanje ekipe – jednostavnija snimanja možete i sami da odradite uz adekvatnu opremu (npr. video za Instagram). Ipak, kompleksniji projekat zahteva i dodatne snimatelje, montažere, scenografe, tonce itd.
 • Planiranje faze produkcije – definisanje broja snimajućih dana, ugovaranje lokacija, pribavljanje dozvola za snimanje itd. Ukoliko je komplikovanije snimanje, kreira se knjiga snimanja, kreiraju se detaljni planovi za svaki dan itd.

Šta je sve potrebno uraditi u fazi planiranja, zavisi pre svega od formata videa, medija za koji se priprema, njegovog trajanja, tehničkih zahteva itd.  

2. Produkcija

Odnosi se na sam proces snimanja materijala koji će se kasnije obrađivati. Ne postoji pravilo kada je trajanje snimanja u pitanju, jer sve zavisi od formata, opreme koja se koristi, tehnike snimanja, pa čak i vremenskih uslova. Veliki uticaj na kvalitet materijala ima i iskustvo u radu pred kamerom, ali i iza nje. 

Mnogi početnici ne shvataju koliko snimanje može biti kompleksno, pa se iznenade kad shvate da je za snimanje jedne reklame od 30 sekundi često potrebno 12 sati snimanja. Sa iskustvom u radu se dolazi do boljeg “prolaznog vremena”, ali brzina nije presudna, već kvalitet. Tokom produkcije mnoge stvari mogu da krenu naopako, zbog čega je veoma važno dobro isplanirati svaki korak. 

3. Postprodukcija

Kad se snimi materijal, prosleđuje kod montažera na obradu. Često je potrebno obraditi sate snimljenog videa da bi se dobio kvalitetan minut (ili manje!). Osnove montaže ćete relativno brzo savladati, ali za odlično montiran video će vam ipak trebati određeno iskustvo. Montažer je tehnički potkovan profesionalac koji razume kako da prenese određenu ideju upotrebom slike i zvuka. Kurs iz video-produkcije će vam detaljnije pojasniti pravila i metode montaže, bez kojih je nemoguće kreirati kompleksniji video. 

U postprodukciju spada i kreiranje video-efekata, koji mogu da variraju od jednostavnih “prelaza”, poput pretapanja dve slike, do kompleksne kompjuterske animacije. Ukoliko video sadrži veliki broj efekata, često su potrebni meseci rada, i to nakon montaže. Ipak, ukoliko ne planirate rad u Holivudu, nećete se susretati sa tako kompleksnim izazovima. 

Kako izgleda kurs video-produkcije?

Obuka iz video-produkcije će vam pomoći da razumete sve faze rada, sa posebnim osvrtom na sam proces snimanja. Iako je reč o kreativnom poslu, on umnogome zavisi od tehničke potkovanosti i razumevanja procesa rada. Samo na taj način možete biti sigurni da ste spremni za svoj prvi projekat. Tokom video-obuke naučićete više o sledećim procesima rada:

 • upoznavanje sa funkcijama kamere, tj. digitalnog foto-aparata;
 • podešavanje video-opreme na snimanju (npr. rasveta);
 • tehnike snimanja i fotografisanja;
 • rad u programu za montažu Adobe Premiere Pro;
 • kreiranje video-efekata u programu After Effects.

Da biste na najbolji način savladali sve neophodne oblasti, važno je da odaberete najbolji kurs video-produkcije. S obzirom na kompleksnost, odlučite se za obuku koja nudi kvalitetnu teorijsku ali i praktičnu nastavu. 

Način održavanja nastave iz video-produkcije

Obrazovne ustanove koje nude obuku iz video-produkcije kombinuju predavanja sa praktičnom nastavom. Glavnu reč imaju iskusni predavači koji iza sebe imaju brojne filmske i TV projekte. Oni će vam na najbolji način preneti svoja znanja kako biste mogli da realizujete svoje ideje. Upravo to omogućavaju filmske i TV vežbe, gde se simuliraju uslovi rada u studiju ili na terenu. 

Ovakav pristup školovanju će vam olakšati izbor ukoliko još uvek niste odlučili za koju oblast želite da se specijalizujete (snimanje, montaža, rad ispred kamere itd.). Čak i ako planirate kreiranje sadržaja za društvene mreže, gde ćete sve sami raditi, mnogo će vam značiti stručno usavršavanje. 

U zavisnosti od toga da li je program prilagođen početnicima ili je namenje iskusnijim polaznicima, kurs video-produkcije može da traje nekoliko nedelja do godinu dana. Pojedine institucije nude i online kurseve, što je svakako izuzetna pogodnost. Ukoliko se odlučite za tradicionalno školovanje, prostorije škola su opremljene računarima sa instaliranim svim neophodnim programima. 

Određene škole nude i mogućnost individualne nastave, ukoliko želite da učite jedan na jedan sa predavačem. To je odlična opcija za početnike, kojima je potrebno više vremena da savladaju određene oblasti. Za koji god oblik nastave da se odlučite, spremite se na dosta vežbanja, jer samo na taj način možete da usavršite novostečene veštine. Gledajte filmove, serije, pratite najbolje influencere i pokušajte da primenite sve što vidite. 

Iskoriste priliku da se bavite izuzetno kreativnim poslom, te odaberite jedan od ponuđenih kurseva video-produkcije, koji se održavaju online ili tradicionalno.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1599 eur % popust | Početak: 01.06.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više

Grad / Mesto: Novi Sad | Cena: 144000 din | Početak: 10.09.2024 | Trajanje: 15 nedelja / 120 časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 3 od ukupno 3