Švedski jezik

Švedski jezik pripada grupi skandinavskih jezika, koji su međusobno slični, pa tako Šveđani mogu, u određenoj meri, da komuniciraju sa stanovnicima susednih zemalja. Naime, norveški i danski su slični švedskom, tako da ova tri naroda mogu međusobno da razgovaraju tako što će svako pričati na maternjem jeziku. Na ovaj način, savladavanjem švedskog otvorićete sebi vrata potencijalnog daljeg učenja drugih skandinavskih jezika.

Naravno, postoje mnogo značajniji razlozi za učenje ovog jezika, a oni su vezani za brojne lične i profesionalne mogućnosti. Tu se pre svega misli na preseljenje u Švedsku, odlazak na rad na određeno vreme ili studiranje. Da biste ostvarili ove ciljeve, neophodno je da savladate švedski jezik kroz kurs ili obuku.

Zašto je kurs švedskog jezika odličan izbor?

Kurs švedskog jezika se sve više traži u Srbiji, pre svega zbog profesionalnih mogućnosti koje on omogućava. Za početak, Švedska je jedna od najrazvijenijih država na svetu koja nudi brojne mogućnosti za razvoj karijere. Zbog toga mnogi građani upisuju škole jezika kako bi savladali švedski, što je i jedan od preduslova za uspešnu karijeru.

Iako je engleski jezik veoma zastupljen u Švedskoj, što može da olakša učenje, ali i konverzaciju sa lokalnim stanovništvom, ukoliko planirate da radite, studirate, a naročito ako želite da se preselite u ovu zemlju, neophodno je da naučite švedski jezik. 

On će vam biti potreban u svakodnevnim situacijama (u prodavnici, banci, na ulici), ali i u profesionalnom okruženju. To je naročito važno ukoliko imate ambiciju da napredujete u karijeri. Što se tiče studiranja, učenje jezika je neophodno, jer se predavanja većinski održavaju na švedskom.

Kako započeti učenje švedskog jezika?

Postoje i dva načina održavanja nastave, a to su individualna i grupna nastava. Razlika je pre svega u pristupu, pa se tako tokom časova učenje „jedan na jedan” usklađuje sa ritmom vašeg napredovanja. 

Za neke polaznike je važna i mogućnost online časova švedskog jezika kako bi mogli da prate nastavu od kuće. To je u velikom broju slučajeva moguće, ali postoji i klasični način školovanja – prisustvovanje časovima u učionici. To su sve važni parametri na koje treba da obratite pažnju prilikom odabira najboljeg kursa za vas. 

Odabir odgovarajućeg kursa 

Da biste započeli učenje jezika, potrebno je ne samo da odaberete školu jezika nego i program rada. Postoji više različitih kurseva švedskog jezika koje možete odabrati u nekoj od škola jezika:

intenzivni časovi – ukoliko želite da za što kraće vreme naučite što više, nastava se organizuje praktično svaki dan kako biste što više naučili u što kraćem roku. Ovaj sistem je dobar za one koji planiraju da što pre počnu da rade ili studiraju u Švedskoj; 

časovi švedskog jezika za decu – reč je o kursevima koji su prilagođeni deci do 15 godina. Ove časove najčešće pohađaju osnovci koji će se sa porodicom preseliti u Švedsku, pa je jezik neophodan kako bi mogli da prate nastavu. Naravno, preseljenje nije preduslov za pohađanje nastave; 

obuka iz poslovnog švedskog jezika – za rad u korporativnom okruženju nije dovoljno samo da znate da pričate švedski. Svaki jezik ima specifična pravila poslovne komunikacije, kao što su određene fraze i termini koji se koriste u svakodnevnom radu;

konverzacijski kurs – ukoliko želite da se fokusirate na razgovor, najbolji metod su časovi konverzacije švedskog jezika, na kojima se usavršava svakodnevni razgovor;

stručni švedski jezik – često poslovni vokabular nije dovoljan, tj. potrebna je i specijalizacija za određenu oblast rada. Tada se kroz kurs obrađuju specifični načini komunikacije i korišćenje švedskih fraza i izraza koji se koriste u npr. medicini ili IT industriji.

Svaka škola ima specifičan pristup učenju koji zavisi od kreiranog programa rada, kao i od iskustva predavača. Kako je za učenje jezika potrebno odvojiti značajno vreme, važno je već na samom početku proveriti kvalitet kursa. Da biste lakše doneli odluku, većina škola jezika nudi probni čas koji je besplatan.

Trajanje nastave i pristup učenju zavise od toga da li ste početnik i koji nivo znanja želite da dostignete. Ako želite da tečno pričate švedski i steknete sertifikat, potrebno je više meseci obuke. 

Kako se dobija SWEDEX sertifikat poznavanja švedskog jezika?

Kursevi švedskog jezika su usklađeni sa CEFR nivoima poznavanja jezika. Oni predstavljaju evropski standard definisanja znanja nekog jezika, a podeljeni su u tri grupe: 

* osnovni (podnivoi A1 i A2);
* srednji (podnivoi B1 i B2);
* napredni (podnivoi C1 i C2).

Ukoliko ste ambiciozni, želećete da dostignete napredni nivo znanja koji omogućava skoro pa savršeno poznavanje švedskog, praktično na nivou jednog Šveđanina. Bez obzira na to da li ste dostigli nivo A2 ili čak C2, imate mogućnost sticanja međunarodno priznatog sertifikata. 

Reč je o SWEDEX sertifikatu (Swedish Examinations), koji je odobrio Švedski institut, državna institucija zadužena za promovisanje švedske nauke, kulture i obrazovanja. Polaganjem ispita stičete dokument koji je najbolji dokaz da posedujete neophodna znanja za planirane aktivnosti u ovoj državi (preseljenje, studiranje i rad).

Naučite švedski jezik pohađanjem nekog od ponuđenih kurseva koji se održavaju online ili klasično u školama jezika.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:

Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 2 od ukupno 2