Bugarski jezik

Kurs bugarskog jezika je namenjen svima koji žele da nauče ovaj jezik, bilo da žele da ga uče zbog posla, studija, putovanja ili iz ličnih razloga. 

S obzirom na to da pripada slovenskoj grupi jezika, nije težak ljudima iz našeg podneblja jer se osnovne stvari mogu veoma dobro razumeti. Međutim, za komunikaciju i pisanje je ipak neophodno učenje i usavršavanje, a najbolji način da se jezik savlada jeste pohađanjem kursa bugarskog jezika.

Na kursevima imate na raspolaganju različite tipove nastave koje možete da pohađate shodno svojim interesovanjima i različite nivoe znanja u zavisnosti od toga da li znate osnove jezika ili ste početnik.

Kurs bugarskog jezika je idealan za sve koji žele potpuno da ovladaju jezikom, a odnosi se na čitanje, pisanje, slušanje i konverzaciju. Po završetku kursa dobijate sertifikat kao zvaničnu potvrdu da ste stekli određeni nivo znanja.

Pre nego što upišete kurs i počnete da učite bugarski jezik, morate proći kroz fazu testiranja u kojoj će predavači proceniti vaše znanje. Koji tipovi nastave i vrste kurseva postoje, objasnićemo u nastavku teksta.

Koji tipovi nastave postoje?

Kursevi stranih jezika se mogu održavati u učionici i van nje, u zavisnosti od toga da li više preferirate direktan kontakt sa predavačima i koliko imate vremena na raspolaganju. U skladu sa tim, nastava može biti:

 • Tradicionalna – Tradicionalna nastava je namenjena onima koji više vole iz prve ruke da nauče sve što ih zanima i interaktivno učestvuju u realnom prostoru. Neki se osećaju produktivnije i opuštenije u direktnom kontaktu sa predavačima i smatraju da je tradicionalna nastava zanimljivija u odnosu na online zbog druženja i interaktivnosti. Nastava se uglavnom organizuje posle posla ili škole ili u toku vikenda kada svi imaju više slobodnog vremena.
 • Online – Online učenje u poslednje vreme sve više dobija na značaju, a najviše zbog fleksibilnosti u organizaciji vremena i udobnosti rada od kuće. Ipak, najčešće se ljudi odlučuju na online nastavu jer nemaju slobodnog vremena zbog obaveza u toku dana, pa je mnogo lakše putovanje do škole zameniti udobnom foteljom u svom domu. Usled izostanka sa časa, većina škola danas omogućuje audio ili video zapis kao vid nadoknade.

Nema sumnje da i online edukacija i tradicionalna nastava podjednako donose rezultate, razlika je samo u tome ko kako više voli da uči i određenim okolnostima kao što su svakodnevne obaveze.

Prilikom prijave na kurs bugarskog jezika treba imati u vidu uslove koje treba ispuniti, a koji se odnose na tok vašeg učenja. Ovo su dve glavne stvari koje se razmatraju prilikom upisa:

 • Nivo znanja jezika – Može biti osnovni nivo bez ikakvog poznavanja jezika ili napredniji, ukoliko polaznik već poseduje određeno znanje. Nivoi znanja se mogu podeliti na osnovni, srednji i viši, odnosno A1, A2, B1, B2, C1 i C2.
 • Intenzitet nastave – Zavisi od vaše želje i toga koliko biste brzo hteli da savladate jezik, pa u skladu s tim postoji standardni, poluintenzivni i intenzivni nivo.

Vrste kurseva bugarskog jezika

Odabir kursa bugarskog jezika je takođe jedan od preduslova prilikom upisa. U zavisnosti od nastavnog programa i tipa nastave, postoje:

 • Individualni kursevi – Predavač je na individualnim časovima samo vama posvećen, pa u svakom trenutku imate vremena za sva pitanja i nedoumice. Obično se dešava da sami ugovorate termine sa svojim profesorom.
 • Grupni kursevi – Na časovima je fokus na interaktivnosti i polaznici se podstiču da budu više uključeni, i to kroz organizovanje igara i radionica. Časovi se održavaju u tačno određeno vreme i grupe se sastoje uglavnom od tri do pet članova.
 • Konverzacijski kursevi – Cilj ovih kurseva je da u potpunosti savladate bugarski jezik u konverzaciji sa predavačem ili drugim članovima. Steći ćete komunikacijske veštine, ali i sposobnost slušanja i razumevanja sagovornika. Predavači organizuju debate, diskusije i konverzacije između dve ili više osoba.
 • Specijalizovani kursevi – Za ove kurseve se opredeljujete ako želite da se specijalizujete u određenoj oblasti, npr. IT struci, pravnoj struci, zdravstvenoj struci, ugostiteljstvu. Podrazumevaju učenje stručnih izraza, i to uglavnom u poslovne svrhe.
 • Poslovni kursevi jezika – Poslovni kursevi bugarskog jezika služe vam za snalaženje u određenim poslovnim situacijama, recimo na sastancima, prilikom držanja predavanja ili prezentacija ili u pisanoj komunikaciji putem mejla. Na ovaj način se usavršavate i sve više napredujete u svojoj poslovnoj karijeri.

Obezbedite svoj sertifikat na vreme! 

Nakon završetka kursa dobijate sertifikat koji vas može direktno kvalifikovati za određeni posao na bugarskom tržištu. Ovo je zvanična potvrda o stečenom znanju i nivou pređenog kursa bugarskog jezika. 

Sertifikati otvaraju vrata mnogih kompanija u kojima možete započeti svoju profesionalnu karijeru. Na vama je da izaberete kurs shodno svojim potrebama, a po završetku svakog nivoa dobijate sertifikat koji ima verodostojan kredibilitet.

Sertifikat vam je zagarantovan bez obzira na nivo znanja koji steknete prilikom pohađanja kursa bugarskog jezika. Osim što ćete po završetku kursa ispuniti uslove prilikom konkurisanja za posao ili studije, znaćete još jedan jezik, što je neprikosnoven osećaj. Zato se prijavite za kurs bugarskog jezika i obezbedite svoj sertifikat na vreme.

 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam