Auto bravar

Servisiranje automobila je kompleksna oblast koja obuhvata više profesija. Neki poslovi, poput auto-električara i auto-mehaničara, međusobno su komplementarni, pa je dobra ideja da naučite što više stvari kako biste bili konkurentni na tržištu rada. Jedan od takvih je svakako auto-bravar. 

Reč je o majstorskom zanatu gde su važni strpljenje, sigurna ruka i tehnička potkovanost. Iako je nekada to bio mehanički posao, sa razvojem modernih sistema zaštite (centrala brava, daljinsko otvaranje, kodiranje ključeva) i sve većeg uticaja računara, autobravarski posao je postao mnogo zahtevniji. 

Zbog svega navedenog, poznavanje engleskog jezika se podrazumeva, a veliki plus je i znanje nemačkog (usled popularnosti nemačkih modela automobila u Srbiji). Iako ovaj posao može biti sam po sebi veoma izazovan i zanimljiv, mnogima je kurs za auto-bravara interesantan kao vid dopune osnovnog automehaničarskog znanja.

Šta sadrži kurs za auto-bravara

Ukoliko se odlučite za poziv auto-bravara, očekuje vas dinamična karijera gde ćete često imati prilike da pomognete ljudima u nevolji. Naime, mnogi klijenti dolaze jer su izgubili rezervni ključ ili ne mogu da uđu u automobil zbog kvara brave. Na obuci za auto-bravara naučićete veštine kao što su:

  • Servisiranje auto-brava – Svakako najvažniji segment posla je popravljanje auto-brava. S obzirom na to da su brave najčešće centralne, potrebna su i znanja iz oblasti auto-elektrike. Reč je o veoma sofisticiranom poslu koji zahteva da se bez oštećenja zameni čitav sistem. Česta je i situacija da se kola moraju nasilno otvoriti pomoću naprednih alata ukoliko ne postoji drugi način (usled gubitka ključeva ili kvara na bravi).
  • Nabavka novih i polovnih brava – Svaki automobil zahteva određenu vrstu brave, pa je nabavka delova jedno od važnijih zaduženja. Kako bi se klijentu izašlo u susret, auto-bravari često imaju izgrađenu mrežu nabavljača polovnih delova. Na taj način je moguće zameniti staru bravu sa originalnom po nižoj ceni.
  • Izrada svih vrsta ključeva – Auto-bravar poseduje sva znanja kao i običan bravar, tako da je u mogućnosti da izrađuje i obične ključeve, a ne samo one za automobile. Naravno, fokus je pre svega na kreiranju ključeva i njihovom kodiranju (ukoliko je reč o daljinskom upravljaču za auto). Za izradu ključeva je potrebno proći i praktičnu nastavu kako bi se savladalo korišćenje profesionalnih mašina. 
  • Promena šifre brave – Promena koda je moguća pomoću kompjutera i primenom određenih programa koji omogućavaju pristup ključu. Ovi poslovi se zbog bezbednosti po pravilu obavljaju u ovlašćenom servisu kako ne bi došlo do zloupotreba. Jasno je da je zbog svega nevedenog posao auto-bravara veoma odgovoran. 
  • Popravka auto-ključeva – Za razliku od starijih modela automobila, novi ključevi su sastavni deo celokupnog sistema bezbednosti novih vozila. Ključevi za daljinsko otključavanje imaju jedinstvenu frekvenciju. Usled toga, ukoliko dođe do kvara ključa (najčešće usled fizičkog oštećenja), neophodna je popravka korišćenjem specijalne opreme. U slučaju da je nemoguće popraviti daljinski upravljač zamenom kućišta i popravkom fizičkog kvara, postoji opcija kreiranja potpuno novog ključa.

Auto-bravari rade uglavnom u prostorijama servisa, ali zbog prirode posla često izlaze i na teren. To su po pravilu slučajevi gde su ljudi zaboravili ključeve ili ih izgubili, a automobil mora hitno da se otvori (npr. dete je ostalo zaključano unutra). U tim situacijama auto-bravari koriste specijalizovanu opremu koja može da otvori automobil bez oštećenja. 

Kako izgleda i koliko traje obuka za auto-bravara

S obzirom na to da je reč o zanatu gde je potrebno dosta praktične nastave, obuka za auto-bravara se pretežno vrši u prostorijama obrazovnih ustanova. Pojedine škole nude mogućnost da se predavanja prate u vidu online kursa, čim se praktično omogućava mešovita nastava. Kurs za auto-bravara traje između nekoliko nedelja i 12 meseci, u zavisnosti od toga da li već imate određeno iskustvo ili ste početnik. Čak i ako imate određenog iskustva, preporučljivo je redovno usavršavanje, usled tehnološkog napretka u industriji automobila. 

Nastava se obično organizuje za manje grupe polaznika, a moguća je i individualna nastava. U tom slučaju se predavač posvećuje isključivo vašem napretku, što može da bude od velike pomoći. Naime, uz rad „jedan na jedan” možete temeljnije da se posvetite određenoj oblasti, što je posebno korisno ukoliko želite da što bolje naučite rad sa mašinama. 

Časove drže predavači sa majstorskim iskustvom, što omogućava kvalitetnu nastavu i rad na rešavanju konkretnih profesionalnih izazova. S obzirom na to da je reč o poslu gde je sticanje iskustva ključno za uspeh, razmislite o praksi u majstorskoj radnji. To ne samo da omogućava profesionalni razvoj već otvara i mogućnost zaposlenja ukoliko se pokažete kao kvalitetan radnik. Naravno, uvek možete da otvorite svoj servis ukoliko želite da postanete preduzetnik.

Nakon što završite kurs za auto-bravara, obrazovna ustanova će vam izdati sertifikat, koji olakšava pronalaženje posla. Ukoliko želite da radite u inostranstvu, raspitajte se u školi da li izdaje međunarodno priznatu diplomu, koja je često neophodna za dobijanje radne vize. Bez obzira na to gde planirate da radite (u Srbiji ili inostranstvu), sticanje stručnog znanja kroz kvalitetnu obuku je osnovni preduslov za uspeh. 

Zato već danas započnite stručno usavršavanje odabirom jednog od ponuđenih kurseva za auto-bravara i obezbedite sebi uspešnu karijeru u Srbiji ili inostranstvu. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam