Maya

Želite da učite novi program a pritom vas interesuju animacija, vizuelizacija i modelovanje? Autodesk Maya je softver za 3D kompjutersku grafiku, koji se idealno uklapa u ovaj opis, a veoma je jednostavan za korišćenje i brzo i lako se uči.

Kako biste najbrže savladali ovaj softver, Maya kurs nudi odličan nastavni program i alate koji su od esencijalne važnosti za modelovanje, postavljanje materijala i tekstura, kao i za sve što će vam biti neophodno da znate ako želite da radite u ovom softveru. Da biste radili kao Maya stručnjak, preduslov je da posedujete Maya sertifikat, koji izdaje kompanija Autodesk, i za koji je potrebno savladavanje celokupnog programa i sticanje znanja kroz razne projekte.

Na kursu ćete naučiti kako da koristite ovaj softver za izradu interaktivnih 3D aplikacija, animiranih filmova, video-igara, TV serija i vizuelnih efekata. Više o samom softveru, kursu i nastavi koju možete pohađati saznaćete u daljem tekstu.

Šta je Maya?

Autodesk Maya je softver za 3D kompjutersku grafiku za operativne sisteme kao što su Windows, OS, X i Linux. Ima široku primenu, pa se koristi za filmove, serije, igrice, televizijske emisije, u arhitekturi i sl. Zanimljiva činjenica je da je nastao krajem devedesetih, i to u saradnji Autodeska sa odeljenjem za animaciju kompanije Walt Disney. Upravo zbog toga se Maya prvobitno dovodi u vezu sa filmskom industrijom.

Pomoću Maya softvera kreiraju se realistični objekti, likovi i efekti; njegovi alati verodostojno oživljavaju likove korišćenjem alata za modeliranje. Bez obzira na to da li animirate realistične likove ili one iz crtanih filmova, Maya ima set alata za svaki od njih. S vremenom je ovaj program dosta uznapredovao, pa je danas pomoću njega moguće realno prikazati kretanje tečnosti, lelujanje kose, odeće i objekata.

Rad u softveru Maya je veoma interesantan, pogotovo što se najviše primenjuje u industriji zabave, marketingu i reklamama. Reč je o najsavremenijem softveru za animaciju, vizuelizaciju, 3D modelovanje i renderovanje. Za polaznike koji tek počinju da uče, potrebno je predznanje o Windows operativnom sistemu. Morate biti stručnjak, a znanja koja će vam omogućiti to radno mesto steći ćete na Maya kursu.

Šta obuhvata Maya kurs i kome je namenjen?

Na početku kursa upoznaćete se sa osnovnim funkcijama Maya softvera, njegovim interfejsom i 3D modelovanjem. Maya kurs se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Teorijski deo podrazumeva učenje karakteristika ovog softera, kako funkcioniše i koje su sve njegove mogućnosti. Praktični deo se sastoji iz zadataka, odnosno rada u samom programu, npr. da se izrade određene animacije za neke jednostavnije objekte, a kasnije i kompleksnije. Na kursu ćete naučiti različite tipove modelovanja, renderovanja, razne alate, izradu tekstura, kako da izaberete boje, koristite svetla i sl. Učićete korak po korak kako da izradite jedan projekat od početka do kraja, nakon čega ćete moći u potpunosti samostalno da radite.

Ovo su samo neke od funkcija koje ćete naučiti na Maya kursu:

 • kreiranje i podešavanje materijala;
 • principi pripreme modela za animiranje;
 • korišćenje deformera pri animaciji i modelovanju;
 • korišćenje osvetljenja;
 • navigacija u 3D prostoru;
 • teksturisanje modela;
 • funkcionisanje svetla;
 • tipovi i primena kamera;
 • modifikovanje objekata.

Autodesk Maya uključuje set alata za:

 • animaciju;
 • modelovanje;
 • renderovanje;
 • slikanje i senčenje;
 • vizuelne efekte.

Da bi se proizveli realni vizuelni efekte, postoje specijalni alati kao što su:

 • Maya Fluid Effects – renderuje veliku različitost atmosferskih i pirotehničkih efekata;
 • Maya Hair – pomoću ovog alata se kreira duga kosa na NURBS-u ili poligon objektima;
 • Maya Fur – kreira realna krzna, dlaku, vunu, travu;
 • Maya nParticles – omogućava simulaciju složenijih efekata kada je reč o tečnosti, prašini, oblacima, dimu, spreju;
 • Maya nCloth – kreirani objekti mogu biti u čvrstom ili tečnom stanju, vlakna mogu biti savijena, rastegljiva, poderana i sl.

Nakon prijave za kurs imaćete priliku da birate da li želite da pohađate individualnu nastavu ili grupnu, i to onlajn ili u prostorijama škole. Ako izaberete individualnu nastavu, uglavnom sami ugovarate termine, dok kod grupne postoje već unapred predviđeni termini.

Maya kurs je namenjen svima koji poseduju osnovno poznavanje rada na računaru, Windows operativnog sistema, Adobe Photoshopa, a žele da steknu dodatne veštine i nauče neke od najpoznatijih tehnika za animaciju i vizuelne efekte. Usavršićete već postojeće znanje i naučiti nove tehnike koje će dodatno obogatiti vaš set veština.

Ukoliko ste zainteresovani da pohađate Maya kurs, možete se prijaviti u bilo kom trenutku i odabrati tip nastave koja vam najviše odgovara. Na ovom kursu ovladaćete ne samo osnovnim već i naprednim funkcijama ovog softvera.

Nakon kursa steći ćete sva znanja koja će vam biti potrebna da biste mogli samostalno da radite i da biste bili korak bliže ka zaposlenju.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam