Komercijalista

Jedan od najrasprostranjenijih poslova na tržištu rada je posao komercijaliste, pa ćete prilikom traženja posla naići na veliki broj oglasa za ovu poziciju. Razlog tome je što svaka veća firma nastoji da nađe pravi način kako da plasira svoju robu potencijalnim kupcima i bude bolja od konkurencije i da da najbolja rešenja kako bi se postigla profitabilnost. 

Ove dužnosti poverava komercijalista koji realizuje promotivne aktivnosti i koji tačno zna kako da prona]e kupce za konkretan proizvod. Da biste uopšte obavljali posao komercijaliste, osim određenih osobina koje treba da posedujete, potrebne su i veštine i znanja koje ćete morati da steknete. 

Najbolji način da to i ostvarite je kurs za komercijalistu koji će vas kompletno obučiti za profesionalno obavljanje posla. Pre nego što vas uputimo u same detalje kursa, objasnićemo šta je tačno posao komercijaliste.

Šta je posao komercijaliste?

Komercijalista je osoba koja predstavlja svoju kompaniju kroz proizvode ili usluge koje ona nudi. Njihov glavni zadatak je da prodaju određene proizvode drugim proizvođačima, megamarketima i drugim organizacijama, odnosno da zainteresuju trgovce na veliko ili preprodavce za taj proizvod. Da bi uspeli u tome, moraju da ovladaju izuzetnim veštinama pregovaranja, budu snalažljivi, imaju odgovore na sva pitanja koja im postave klijenti i nađu najkraći put do potencijalnog kupca. 

Posao komercijaliste je najčešće terenski i podrazumeva direktnu posetu potencijalnim klijentima prilikom koje predstavlja proizvod sa fokusom na zadovoljenje potreba koje taj proizvod kod njih proizvodi. Da bi ih predstavili na najbolji mogući način, u svom radu se služe katalozima i uzorcima sa detaljnim opisom proizvoda, ukazuju na benefite, dostupnost i pristupačne cene. S obzirom na to da je komercijalistima cilj da uliju poverenje klijentima u kvalitet i jedinstvenost proizvoda, moraju biti ubedljivi u objašnjenju zbog čega je taj proizvod broj jedan na tržištu i dokažu im da su uvek ispred konkurencije.

S obzirom na to da je proširenje celokupne prodajne mreže bitan segment u procesu rada, jedna od dužnosti će biti i održavanje kontakata sa već postojećim kupcima, ali i pronalaženje novih. Kada smo već napomenuli postojeće kupce, jedan deo posla je usredsređen na naplatu potraživanja, jer se često dešava da kupci ne plate u predviđenom roku, pa je vaš posao da preduzmete adekvatne radnje ukoliko kupac iz nekog razloga odloži plaćanje. 

Sa svim ovim dužnostima bićete upoznati na kursu za komercijalistu na kojem ćete naučiti kako najbolje da prezentujete proizvod, pregovarate sa klijentima, kako da rešite potencijalne probleme i kako da reagujete na žalbe kupaca. Suština ovog posla je da znate kako da predstavite brend firme kroz njegove proizvode i prezentujete tako da vam klijenti maksimalno veruju i na kraju požele da taj proizvod i kupe.

Bitna dužnost komercijaliste je da analizira tržište, pronađe prednosti i mane konkurenta i izvuče maksimalnu korist za svoju firmu. To znači da mora posedovati analitičnost kao bitnu osobinu i biti detaljan. Da bi klijent kupio baš vaš proizvod, morate biti bolji od konkurencije, tj. biti još bolji u onome u čemu oni prednjače.

Posao administracije je veoma bitan deo posla koji se obavlja u kancelariji, a odnosi se na izradu izveštaja, poslovnu korespondenciju sa dobavljačima i komitentima, praćenje zakonske regulative, knjigovodstvo, analizu troškova, pisanje porudžbina, reklamacije, otpremanje robe, upravljanje skladištem, izradu prijemnica i otpremnica i mnoge druge.

Da sumiramo, ovo su glavne odgovornosti komercijaliste:

  • poseta postojećih i potencijalnih kupaca i kontaktiranje sa njima;
  • prezentovanje proizvoda i pružanje informacija;
  • rešavanje problema, prigovora i žalbi kupaca;
  • primanje narudžbina;
  • statističke analize;
  • administrativni poslovi;
  • priprema i pisanje izveštaja;
  • praćenje tržišta i analiza konkurencije.

Uz sve ove odgovornosti i dužnosti, u razmatranje prilikom prijave za ovaj posao se uzima poznavanje stranog jezika, najčešće engleskog, poznavanje rada na računaru i posedovanje vozačke dozvole B kategorije.

Šta podrazumeva i kome je namenjen kurs za komercijalistu?

Da biste u potpunosti bili upoznati sa poslom komercijaliste, morate proći teorijski i praktični deo. Teorijski deo se uči u okviru kursa, dok se praksa pohađa u nekoj od kompanija. U teorijskom delu kursa ćete biti upoznati sa svim dužnostima komercijaliste koje smo naveli.

Kurs za komercijalistu je namenjen svima koji istovremeno vole da rade i kancelarijski i terenski posao, koji su komunikativni, vole rad sa ljudima, bave se prodajom i poseduju prodajne, komunikacione i prezentacione veštine

Ukoliko ste zainteresovani da pohađate kurs za komercijalistu, imate mogućnost da izaberete tip nastave koja vam najviše odgovara. Tako na raspolaganju imate mogućnost pohađanja individualne, poluindividualne ili grupne nastave. Kada je u pitanju individualna nastava, termine časova ugovarate sa predavačem, a u slučaju grupne postoje već utvrđeni termini. A u skladu sa tempom rada imate izbor pohađanja intenzivne ili poluintenzivne nastave u zavisnosti od toga da li kurs za komercijalistu želite da savladate nešto bržim tempom ili ne.

Takođe, ono što je svima veoma važno je mogućnost izbora između tradicionalne ili online nastave. Ako više preferirate tradicionalni tip nastave, časovi se u tom slučaju organizuju u prostorijama škole, a ako vam više odgovara online nastava, možete pohađati kurs od kuće i izabrati termin zajedno sa predavačem.

Bitna osobina za bavljenje poslom komercijaliste je komunikativnost, koja je najčešće urođena i podrazumeva sposobnost vođenja efektivne komunikacije koja rezultira prodajom, zatim uspostavljanje odnosa sa klijentima, ulivanje poverenja itd.

Ipak, jedna veština koja se izdvaja u ovom poslu, a koju ćete steći na kursu za komercijalistu je veština pregovaranja. Znati kako na umeren, fin i ubedljiv način prisvojiti potencijalnog kupca i učiniti ga da se oseća sigurno i da vam veruje je čar ovog posla. Vi ćete znati da se saosećate sa osobom, prepoznate njene želje i potrebe i ponudite joj ono što joj najviše treba. Ukoliko posedujete ove osobine i veštine, na putu ste da postanete uspešan komercijalista koji svojoj firmi donosi odličan profit.

Obezbedite svoj sertifikat na vreme!

Želite da pravite promet svojoj firmi? Postanite profesionalno obučeni komercijalista, i to prijavom na kurs za komercijalistu. Naučićete profesionalno da obavljate ovaj dinamičan i odgovoran posao i steknete profitabilne veštine.

Obezbedite svoje mesto na vreme i dobićete sertifikat po završetku kursa!

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam