Drvno-prerađivačka struka

Veliki je broj zanatskih poslova koji su i dan-danas traženi, pa je potreba za kvalifikovanim radnicima stalno u porastu. Bilo da želite da postanete stolar, tapetar, pozlatar, galanterista ili želite da se bavite određenim zanatom koji bi vas zainteresovao, postoje kursevi za drvnoprerađivačku struku koji nude specijalizovane obuke.

Zanatski poslovi se uče i kroz teoriju i praksu. Prvo se upoznajete sa teorijskim delom u kojem učite o zanatu, tehnikama i alatima, a nakon toga kroz praksu učite da primenite ono što ste već naučili.

U nastavku ćete steći uvid u programe koje nude kursevi za drvnoprerađivačku struku.

Koje programe imate u ponudi?

Iako neki poslovi u okviru ove struke nisu na prvi pogled atraktivni, mnogi se odlučuju da nauče neki zanat jer je zaposlenje zagarantovano. A ukoliko želite da budete sam svoj gazda, možete otvoriti samostalnu radionicu i biti preduzetnik. U okviru kurseva za drvnoprerađivačku struku organizuju se specijalizovane obuke za sticanje brojnih kvalifikacija i veština, kao što su: 

  • Obuka za stolara – naučićete da obradom drveta pravite nameštaj i građevinsku stolariju. Pre nego što krenete sa obradom predmeta, morate ga premeriti i skicirati. Obrada podrazumeva sečenje, bušenje, dubljenje i brušenje. Pored toga, naučićete da montirate i sklapate elemente nameštaja. Kroz teoriju ćete se upoznati sa tehnološkim svojstvima različitih drvnih materijala kojima ćete se služiti u ovom poslu. Da biste znali tačno da odredite obim i površinu materijala, morate poznavati osnove geometrije, a za skiciranje je neophodno poznavanje tehničkog crtanja. Naučićete i sve u vezi sa konstrukcijama, tj. upotrebom mašina i alata za obradu drveta kao što su brušilica, formatizer, cirkular, abrihter i dr.
  • Obuka za tesara – tesari izvode građevinske, zidarske, betonske radove. Najčešće izrađuju drvene konstrukcije pri izgradnji mostova, brodova, zgrada, puteva itd. U okviru kursa za drvnoprerađivačku struku upoznaćete se sa svojstvima materijala, alatima koje ćete koristiti u poslu. Posebna pažnja se posvećuje bezbednosti i zdravlju na radu, jer su mogući i određeni rizici prilikom obavljanja ovog posla. Kroz praktični deo steći ćete veštine koje svaki tesar treba da ima, a od kojih je najbitnija opšta telesna spretnost.
  • Obuka za parketara – naučićete kako da radite sa svim vrstama podnih podloga i celokupan postupak njihovog postavljanja. Osim toga, u sklopu obuke se uči i lakiranje podnih podloga pa je bitno da znate vrste lakova i njihovu primenu.
  • Obuka za tapetara – na obuci ćete naučiti tehnike za presvlačenje nameštaja i tapaciranje nameštaja i vrata. Upoznaćete se sa materijalima koji se koriste pri tapetiranju i tapetarskim alatima i mašinama. Posao može biti kompleksan, jer da biste odgovorili svim zahtevima kupaca, morate biti upoznati i sa uređenjem enterijera. 
  • Obuka za pozlatara – upoznaćete se sa vrstama pozlata koje se postavljaju na različitim materijalima, alatima koje budete koristili u radu. Naučićete da radite i na restauraciji starih pozlata i predmeta. U ovom poslu je bitno da budete precizni i strpljivi.
  • Obuka za drvostrugara – naučićete da obrađujete više vrsta drveta, ali i da pravite različite predmete i nameštaj od ovog materijala. Znaćete koja vrsta drveta treba da se koristi za izradu kojih predmeta. U sklopu obuke učićete i rad na mašinama i upoznati se sa alatima za posao drvostrugara. S obzirom na to da je ovaj posao poprilično automatizovan, biće reči o savremenim tehnologijama koje se koriste radi efikasnijeg obavljanja posla.

Osim ovih zanata, imaćete priliku da pohađate i obuku za modelara, izrađivača pletarskih proizvoda, duboresca, proizvođača ploča, roletnara, proizvođača građe, izrađivača muzičkih instrumenata, izrađivača ramova i galanteristu.

Po kom principu se organizuje obuka i koji tipovi nastave postoje?

Da biste kvalitetno naučili zanat, kursevi za drvnoprerađivačku struku su idealan izbor za vas s obzirom na to da ćete znanja steći i kroz teoriju i kroz praksu. Princip po kojem se organizuju obuke bazira se prvo na teorijskom delu, u kojem ćete naučiti sve o materijalima i njihovim svojstvima, alatima, mašinama, tehnikama. U praktičnom delu moći ćete da primenite ono što ste već naučili i da koristite sve materijale i alate neophodne za rad.

Kurseve za drvnoprerađivačku struku možete pohađati online, od kuće, ili u školi, u vidu tradicionalne nastave. Online nastavu možete odabrati ukoliko više preferirate rad od kuće, ako vam je pogodnije i lakše da pratite časove. Termine časova utvrđujete sa svojim predavačem ili možete samostalno pratiti lekcije u vreme koje vama odgovara. 

Tradicionalna nastava se pohađa u prostorijama škole sa predavačem individualno ili u grupi. Ukoliko se odlučite da pohađate individualnu nastavu, gradivo prelazite brže i predavač je samo vama posvećen, dok je grupna nastava interaktivnija i karakteriše je aktivnije učešće svih članova. Termini se unapred utvrđuju sa predavačem.

Sticanje sertifikata je potvrda vašeg znanja

Po završetku bilo kojeg programa obuke dobijate sertifikat na osnovu kojeg ćete biti kvalifikovani da radite u nekoj od grana drvnoprerađivačke struke. Potražnja za stručnjacima u ovim oblastima je velika, pa otuda i brojne poslovne mogućnosti. Ukoliko želite, možete otvoriti sopstvenu radionicu i uz znanje i veštine koje ste stekli na obuci ostvariti veliki uspeh. 

Zbog toga su kursevi za drvnoprerađivačku struku vaša prilika da steknete znanje kroz teoriju i veštine kroz praksu, postanete kvalifikovani za određenu oblast i steknete sertifikat nakon završene obuke. Prijavite se na kurs, odaberite nastavu po svom izboru i obezbedite sertifikat pomoću kojeg možete brzo doći do zaposlenja.

 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 27000 din % popust | Početak: 27.05.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 27000 din % popust | Početak: 27.05.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 3 od ukupno 3