Bosanski jezik

Bosanski jezik je južnoslovenski standardni jezik sa štokavskim narečjem, kojim se pretežno služe Bošnjaci i službeni je jezik u Bosni i Hercegovini. Zanimljiva činjenica je da bosanski jezik spada u grupu tonskih jezika, koji se stručno u lingvistici nazivaju jezici sa tonskim akcentom (silazni i uzlazni tonovi, kratak i dug vokal) i ima čak 4 dijalekta štokavskog narečja.

Jezik je bogat arapskim, persijskim i osmanskim turskim pozajmljenicama zbog dodira sa tim kulturama. Bosanski jezik je kod Bošnjaka, stanovnika Bosne i Hercegovine, poznat i kao bošnjački jezik i govori ga oko 2,2 miliona ljudi (u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, zapadnoj Evropi).

Ukoliko vam se dopada bosanski jezik zbog melodike ili su vam, jednostavno, određene okolnosti nametnule potrebu da učite ovaj jezik, onda vam kurs bosanskog jezika može pomoći u efikasnom učenju i savladavanju jezika.

Šta ćete učiti na kursu bosanskog jezika?

Kursevi jezika su koncipirani na jedan već utvrđen način koji će vam omogućiti da savladate jezik učeći sve njegove segmente. Uz odabranu literaturu i nastavni plan i program, na kursu bosanskog jezika imaćete priliku da:

 • steknete komunikacijske veštine;
 • učite gramatiku;
 • obogatite vokabular;
 • učite bosanski jezik kroz praksu;
 • naučite tehnike pisanja, čitanja, slušanja i govora;
 • budete u interakciji sa predavačem i članovima grupe.

Predavači su tu za vas da vam časove učine zanimljivim organizujući interaktivne vežbe uz koje ćete efikasnije učiti, ali i biti produktivniji. Pored toga, savladaćate gradivo na profesionalnom nivou te ćete ovaj jezik primeniti i u poslovne, obrazovne i turističke svrhe. 

Ukoliko vam je važno da naučite jezik u određenom roku, prilikom prijave na kurs u obzir se uzima intenzitet nastave, tj. tempo učenja jezika, pa se u skladu sa tim mogu podeliti na standardne, poluintenzivne i intenzivne kurseve.

Tipovi nastave po vašem izboru

Koji ćete tip nastave izabrati zavisi od toga koja su vaša interesovanja i koliko vremena imate u toku dana. U zavisnosti od toga da li vam više odgovara učenje od kuće ili u školi, odlučujete se na jedan od 2 tipa nastave.

 • Tradicionalna nastava – ova vrsta nastave se održava u prostorijama škole sa predavačem u terminima koji su unapred ugovoreni, uglavnom radnim danima posle svakodnevnih obaveza po podne ili uveče i vikendom. Kurs možete pohađati individualno i u grupi. Grupna nastava je interaktivnija jer sa ostalim polaznicima kroz praktične vežbe i konverzaciju usavršavate jezik.
 • Online nastava – ako više volite učenje na daljinu i imate manjak vremena u toku dana, imate mogućnost odabira online nastave. Uštedećete vreme koje biste u slučaju tradicionalne nastave trošili na prevoz. Što se tiče termina časova, određujete ih zajedno sa svojim predavačem.

Koji nivoi znanja postoje?

Ukoliko jezik počinjete da učite od nule, upisujete se na kurs bosanskog jezika na početnom nivou, a ako upisujete napredni nivo, onda ste u obavezi da po završetku prethodnog nivoa uradite test. 

Nivoi znanja se dele od početnog do naprednog, i to na:

 • A1 nivo znanja jezika;
 • A2 nivo znanja jezika;
 • B1 nivo znanja jezika;
 • B2 nivo znanja jezika;
 • C1 nivo znanja jezika;
 • C2 nivo znanja jezika.

Vrste kurseva bosanskog jezika

Jedan od preduslova prilikom upisa na kurs je i odabir vrste kursa koji ćete pohađati, a koji se razlikuju po nastavnom planu i programu. Vrste kurseva koje imate na raspolaganju su: 

 • individualni kursevi – kurseve pohađate nasamo sa svojim predavačem. Imate dovoljno vremena da detaljno savladate jezik s obzirom na to da je predavač posvećen samo vama. Termine ugovarate sa njim. Predavač je otvoren za sva pitanja i nedoumice oko gradiva;
 • grupni kursevi – kurseve pohađate u grupi, najčešće imaju od 3 do 5 članova. Časovi su veoma interaktivni i na taj način vas podstiču na produktivnost. Organizuju se praktične vežbe, zbog kojih su i veoma zanimljivi. Termini su unapred utvrđeni;
 • konverzacijski kursevi – ovi kursevi služe da savladate bosanski na profesionalnom konverzacijskom nivou. Steći ćete komunikacijske i prezentacione veštine i naučićete tečno da govorite ovaj jezik kroz vežbe sa predavačem i članovima grupe;
 • specijalizovani kursevi – cilj specijalizovanih kurseva je da naučite bosanski jezik u određenoj struci, recimo u pravnoj struci, zdravstvu, IT-ju, ugostiteljstvu. Učićete stručne termine specifične za određenu struku, i to u poslovne svrhe;
 • poslovni kursevi – na poslovnim kursevima učite kako da primenite jezik u poslovnim situacijama kao što su sastanci, predavanja, pisanje mejlova. 

Prijavite se na kurs bosanskog jezika i steknite sertifikat!

Sertifikat je potvrda vašeg znanja i dokaz da ste završili određeni nivo kursa. Kvalifikuje vas za rad ili učenje na bosanskom jeziku. Mnoge firme i univerziteti zahtevaju da im priložite sertifikat kao potvrdu. Sertifikati vam omogućavaju da započnete studije na nekom od univerziteta ili profesionalnu karijeru u prestižnim kompanijama. 

Da biste došli do verodostojnog sertifikata, potrebno je da se prijavite na kurs i odaberete tip nastave po svom izboru. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam