Srpski za strance

Saznajte kako stranci mogu da ovladaju srpskim jezikom za relativno kratko vreme, bez obzira na predznanje.

 

Zahvaljujući velikom broju internacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji, sve veći broj stranih državljana se seli u našu državu. Iako je kod nas engleski jezik veoma rasprostranjen, za život u nekoj zemlji uvek se preporučuje učenje domaćeg jezika. Iz tog razloga će kurs srpski za strance pomoći stranim državljanima da još bolje razumeju okruženje u kom se nalaze. Bolje će razumeti domaći mentalitet, kulturu, bavljenje biznisom, ali i osigurati sebi kvalitetniji život.

Zašto je srpski jezik za strance važan?

Pored olakšane komunikacije u poslovnom okruženju, poznavanje srpskog jezika može da otvori mnoga vrata koja su strancima nedostupna. Možda i najveću korist, pored biznismena, mogu da imaju strani studenti koji žele da se školuju na domaćim fakultetima. Neophodno je da dobro savladaju jezik kako bi pratili predavanja, ali i razumeli gradivo. Kako je naš obrazovni sistem i dalje veoma atraktivan, kvalitetan kurs srpskog jezika za strance je najbolji način za njihovo napredovanje.

 

Pristup učenju je vrlo važan jer je srpski mnogim strancima neobičan. Tu se pre svega misli na relativno tešku gramatiku, gde su padeži često najteži za savladavanje. Pored toga, potrebno je da nauče ne samo latinično pismo već i čirilično kako bi se uspešno snalazili. Na sve to je „otežavajuća” okolnost način na koji se srpski čita i piše. Vuk Stefanović Karadžić se zato držao maksime „piši kao što govoriš, a čitaj kako je napisano”. To je značajna razlika u odnosu na pravopise skoro svakog jezika u svetu, pa je strancima potrebna određena adaptacija. 

 

Zbog toga se na kursevima pažnja jednako posvećuje pisanju, čitanju, govoru, ali i slušanju. U zavisnosti od nivoa znanja koji se želi postići, moguće je već za nekoliko meseci propričati srpski jezik. Kursevi se razlikuju po težini, trajanju i nivou početnog znanja, ali za mnoge strane državljane to nije ključno. Nisu retki slučajevi gde stranci ne znaju engleski jezik, a žele da uče srpski. U tom slučaju je za njih jedino rešenje učenje na jeziku koji poznaju. 

 

Iz tog razloga neke škole organizuju srpski za strance sa predavačima koji odlično govore francuski, nemački, španski, italijanski, grčki, kineski itd. To je često jedini način da se uspešno obavi nastava. Česta je situacija da stranci dođu u Srbiju radi studiranja i zato prvo nauče srpski jezik, pa tek onda engleski.

 

Ne treba zapostaviti ni decu stranaca koja žele da što bolje nauče jezik kako bi mogla da imaju širi krug prijatelja. Dodatna prednost kod njih jeste to što je učenje stranog jezika od malih nogu mnogo lakše. Kursevi srpskog za strance se prilagođavaju uzrastu, pa tako deca kroz igru dolaze do novih veština. Naravno, kada su u pitanju deca, fokus je pre svega na savladavanju govora i uspostavljanju verbalne komunikacije. Pisanje i čitanje tek kasnije dobijaju na važnosti.

 

Interesantna grupa „stranaca” su i potomci naših sugrađana koji su rođeni u inostranstvu ili su se kao mali odselili sa roditeljima. U želji da ne zaborave maternji jezik, oni često upisuju kurseve srpskog jezika. Interesantno je da se na to odlučuju i cele porodice, iako se u kući priča na srpskom. Jednostavno, ukoliko dete većinski koristi drugi jezik, komunikacija u domu je nedovoljna za proširenje vokabulara. To je posebno slučaj ukoliko roditelji imaju ambicije da se vrate u Srbiju posle višegodišnjeg života u inostranstvu.

Metode učenja srpskog jezika

Baš kao i kod drugih jezika, postoji više nivoa poznavanja srpskog jezika. Obično se znanje deli na tri nivoa, od početničkog A do najnaprednijeg C. Svaki nivo ima dva podnivoa, pa tako postoje npr. A1 i A2. I upravo na osnovu predznanja i upoznatosti sa specifičnostima jezika, učenje se započinje od početnog, srednjeg ili naprednog nivoa. Određene škole jezika nude i sertifikate, pa tako postoje situacije da čak i srpski državljani pohađaju kurs. Naime, u zavisnosti od posla kojim se bavite, dobijanje sertifikata može biti velika prednost u daljoj karijeri.

 

Dužina kurseva se razlikuje, ali nastava najčešće traje tri ili četiri meseca. Trajanje može da varira i od toga da li je reč o grupnoj ili individualnoj nastavi. Predavanja se obično odvijaju dva puta nedeljno, i to u vidu dvočasa. U slučaju individualne nastave tempo rada je, naravno, stvar dogovora. Ipak, i u tom slučaju je neophodno odslušati određen broj časova kako bi se postigao napredak. 

 

Za početni nivo znanja nekad je potrebno oko 60 časova, ukoliko ne postoji nikakvo prethodno znanje. Dodatnu pogodnost pružaju savremene tehnologije, pa tako mnogi profesori, ali i škole jezika, nude online kurseve srpskog za strance. Napredak pri savladavanju gradiva se proverava testovima. To je, uz direktnu komunikaciju, najbolji način da se sagleda napredak polaznika. 

Šta se dobija savladavanjem kursa srpskog jezika za strance?

Uz pravi pristup, kvalitetnu nastavu i iskusne predavače stranci se mogu posle nekoliko meseci aktivnog učenja odlično služiti srpskim jezikom. To za početak znači da stranci mogu da se snađu u komunikaciji sa nekim kome je srpski maternji, tj. da se predstave, kažu nešto o sebi, poruče hranu, ali i da uspešno čitaju čak i ćirilicu. 

 

Naravno, za komplikovanije situacije, poslovnu komunikaciju i praćenje nastave srpski za početnike neće biti dovoljnan. U tom slučaju je potrebno nadograditi znanje, aktivno koristiti jezik, ali i učiti specifičnosti, na primer, poslovne komunikacije na srpskom jeziku. Iz tog razloga su kreirani i specijalni kursevi srpskog za strance gde se fokus stavlja na napredne potrebe polaznika.

 

Kao i kod drugih jezika, kurs se završava polaganjem završnog testa. Njegovim uspešnim savladavanjem dobija se sertifikat koji je potvrda dostignutog nivoa znanja. Ipak, od sertifikata je mnogo važnije da li je polaznik zadovoljan i da li je dostigao očekivani nivo. Zato je dobro da se prilikom biranja kursa saznaju dodatne opcije u slučaju da nije postignut željeni efekat. Neke škole jezika nude besplatne dodatne časove ili čak ceo kurs. Naravo, svima je u interesu da znanje bude kvalitetno preneseno, jer je ipak reč o jednom od težih jezika za učenje, ma koliko to nama čudno zvučalo. Da je srpski za strance realna potreba, najbolje govori veliki izbor kurseva koje je moguće pronaći na našem sajtu.

 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad, Online - putem interneta | Cena: 500 eur | Početak: 12.06.2024 | Trajanje: 3 meseca Saznaj više

Grad / Mesto: Novi Beograd | Cena: 8200 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: Časovi traju 60 minuta Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 5 od ukupno 5