Mašinska struka

Potreba za zanatlijama koji su vešti u obavljanju mašinskih poslova u specijalizovanoj oblasti je velika, jer su poslovi ovog tipa konstantno traženi. Veliki je broj poslova u mašinskoj struci koje možete raditi, te se možete odlučiti za onaj koji bi vam najviše odgovarao. Tako, na primer, možete raditi kao metalorezač, bravar, vodoinstalater, metalostrugar, kovač, zavarivač, za šta su vam potrebni znanje i veštine koje možete steći na kursevima mašinske struke, koji u ponudi imaju specijalizovane obuke.

Svaki zanat se uči kroz teoriju i praksu, pomoću kojih ćete u potpunosti biti osposobljeni za rad. U ovom tekstu ćete saznati koje su najpopularnije grane mašinske struke, kako izgleda obuka i šta sve treba da naučite da biste stekli zvaničan sertifikat.

Koje programe imate na raspolaganju?

Odabirom neke od obuka možete steći brojne kvalifikacije i veštine u okviru mašinske struke. S obzirom na potrebu za kvalifikovanim zanatlijama, može se reći da posla uvek ima. Takođe, ako želite da budete preduzetnik i sam svoj gazda, otvaranje radionice može biti uspešan početak vašeg biznisa. U okviru kurseva mašinske struke postoje specijalizovane obuke kao što su:

  • Obuka za vodoinstalatera – Posao vodoinstalatera je kompleksan, jer podrazumeva celokupan sistem vodovoda. Vaše dužnosti bi bile izrada nacrta šeme za vodovodne mreže, montiranje kupatila i kuhinje, menjanje vodovodnih cevi i mnoge druge koje ćete obavljati uz upotrebu specijalnih alata, ali i mašina. Na predavanjima ćete u teorijskom delu biti upoznati sa načinima funkcionisanja svih elemenata u kupatilu, učiti izradu nacrta, dok ćete u praktičnom delu učiti kako se koriste alati, popravlja, montira, otpušavaju cevi itd.
  • Obuka za mašinbravara – Obuka za mašinbravara se odnosi na brušenje, sečenje, savijanje, bušenje i zavarivanje limova. Vaše glavne dužnosti bile bi krojenje limova po krojnim listama, montaža, održavanje alata, tumačenje tehničkih crteža, poznavanje svih materijala sa kojima biste radili i upotreba alata kao što su brusilica, bušilica i mašina za varenje. Kroz praksu ćete steći veštine koje odlikuju svakog mašinbravara, a to su spretnost i osećaj za detalje.
  • Obuka za građevinskog limara – Građevinski limari su zapravo izvođači limarskih radova koji konstruišu, seku i oblikuju elemente od različitih vrsta limova. Ti elementi se postavljaju na stambene i druge javne objekte, od kojih je najpoznatiji oluk. Zbog mogućnosti rizika prilikom izvođenja radova, velika pažnja posvećuje se bezbednosti i zdravlju na radu.
  • Obuka za metalostrugara – Naučićete kako da obrađujete materijale rezanjem i bićete upoznati sa tehnološkim parametrima obrade i alatima za struganje. Postoji više vrsta strugova: univerzalni, za poprečnu obradu, za leđno struganje, za pojedinačnu proizvodnju, za serijsku i masovnu proizvodnju. Bićete upoznati i sa sredstvima za hlađenje i podmazivanje, kao i sa hemijskim i sintetičkim sredstvima.
  • Obuka za zavarivača (varioca) – Upoznaćete se sa svim tehnikama i postupcima zavarivanja. Cilj je da naučite kako da spojite metalne delove pomoću zagrevanja. Metali se tale, pa se delovi stapaju u celinu. Ovaj zanat je široko rasprostranjen u mostogradnji, brodogradnji, izgradnji rafinerija i automobilskoj industriji

Veliki je broj zanatskih poslova koje možete obavljati, a osim ovih koje smo naveli, možete pohađati i obuku za metalobrusača, metalostrugara, mehaničara građevinske mehanizacije, montera, rukovodioca mašinama za izvlačenje žice, podvodno zavarivanje, MIG zavarivanje, mehaničara za održavanje kompresora, građevinskog bravara itd.

Kako izgleda obuka i koji tipovi nastave postoje?

Obuka se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela i oba su podjednako bitna da biste naučili zanat. Obuka započinje teorijskim delom, u kojem učite o zanatima, veštinama i tehnikama kojima ćete se služiti, materijalima, mašinama i alatima bez kojih se ovi poslovi ne mogu zamisliti. Praktičan deo možete pohađati u nekoj specijalizovanoj radionici u kojoj ćete primeniti već stečeno znanje i koristiti alate koji su vam neophodni za rad.

Kurseve mašinske struke možete pohađati u prostorijama škole ili online, pa u skladu sa tim nastavu možemo podeliti na tradicionalnu i online. Ako vam je udobnije da učite od kuće, možete izabrati online nastavu. Beneficije pohađanja online nastave su samostalno utvrđivanje termina sa predavačem ili samostalno praćenje lekcije u vreme koje vama najviše odgovara, ušteda vremena i udobniji ambijent, jer časove pohađate sa bilo koje lokacije. 

Tradicionalna nastava predstavlja klasičan vid pohađanje nastave u školi sa mogućnošću izbora individualne ili grupne nastave. Prema nastavnom programu, predavač može organizovati zanimljive vežbe koje ćete primenjivati i u praksi. Za razliku od online nastave, termini časova su unapred utvrđeni. 

Sertifikati – najbrži put do posla 

Sticanje sertifikata je potvrda vašeg znanja, što će vam u velikoj meri značiti prilikom prijave za posao. Sertifikat dokazuje da ste osposobljeni za rad na osnovu znanja koje ste stekli i kroz teoriju i kroz praksu. Po završetku kursa mašinske struke bićete kvalifikovani da radite u nekoj od grana mašinske struke.

Šanse za zaposlenje su velike jer je potražnja za radnicima velika. Osim prilike da se zaposlite u nekoj firmi, imate i mogućnost da otvorite svoju firmu ili radionicu i, uz veštine koje ste stekli na obuci, napravite veliki uspeh. 

Iskoristite priliku da naučite zanat uz iskusne predavače i svoje znanje primenite u onoj oblasti koja vam najviše leži. Prijavite se na kurseve mašinske struke, izaberite tip nastave po svom izboru i obezbedite sebi sertifikat koji potvrđuje vaše znanje i pomoću kojeg ćete biti bliži zaposlenju.Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad, Senta, Odžaci ... | Cena: 27000 din | Početak: 22.07.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 27000 din % popust | Početak: 22.07.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 27000 din % popust | Početak: 22.07.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 27000 din % popust | Početak: 22.07.2024 | Trajanje: tri meseca - 300 školskih časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Pančevo ... | Cena: 27000 din | Početak: 14.08.2024 | Trajanje: 2 dana Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 7 od ukupno 7