AutoCAD kurs

AutoCAD je jedan od najpopularnijih programa za računarsko projektovanje (computer aided design). Reč je o programu koji se bavi 2D animacijom, ali i 3D modeliranjem, što značajno olakšava rad u mnogim oblastima gde je važno dizajniranje geometrijskih objekata. Najlakše rečeno, ovaj program predstavlja virtuelni sto za crtanje gde su papir, lenjir i olovka zamenjeni digitalnim varijantama (gde je pisanje, brisanje i računanje mnogo lakše i brže). 

Zbog brojnih pogodnosti koje nudi profesionalno ga koriste eksperti kao što su arhitekte, inženjeri, grafički dizajneri, urbanisti, dizajneri enterijera, likovni umetnici itd. Ukoliko želite da započnete karijeru iz neke od ovih oblasti (ili vas generalno interesuje modelovanje), poznavanje rada u AutoCAD-u je apsolutni prioritet. Jednostavno, bez programa za računarsko projektovanje je nemoguće obaviti bilo koji kompleksniji zadatak. 

Zašto je dobro pohađati AutoCAD kurs?

AutoCAD kurs je najbolji način da steknete praktična znanja za relativno kratko vreme. To je odlična vest, jer je rad u mnogim modernim industrijskim granama nezamisliv bez ovog dizajnerskog alata.

Znanja i veštine stečene na CAD obuci omogućavaju:

 • konkurentnost na tržištu – rad u mnogim kompanijama koje se bave projektovanjem podrazumeva i odlično poznavanje AutoCAD-a. Iako se program povezuje sa arhitektama i inženjerima, razvoj 3D štampača doneo je praktično neograničene mogućnosti;
 • brži i efikasniji rad – umesto crtanja na papiru, računanja proporcija i brisanja, na projektu se radi u digitalnom obliku. Program pomaže pri crtanju, definisanjem proporcija i korišćenjem raznih alata koji ubrzavaju i olakšavaju rad;
 • umanjivanje grešaka – AutoCAD je veoma precizan program, gde je praktično nemoguće pogrešiti u projektovanju kada su u pitanju dimenzije i prostorno planiranje. Svaka nelogičnost je očigledna tokom rada na projektu, čime se izbegavaju funkcionalne greške koje mogu da budu kritične u kasnijoj izradi (npr. izgradnja zgrade); 
 • uštedu vremena – samim tim što je kompletan proces projektovanja digitalizovan, višestruko se štedi na vremenu koje je bilo potrebno pre pojave računara. Pored toga, moguće je kreirati 2D i 3D modele projekta koji predstavljaju svojevrsnu simulaciju gotovog proizvoda. To olakšava proces rada, jer je moguće u mnogo ranijoj fazi rada prezentovati urađeno klijentu. 

Iz navedenog je jasno da je nemoguće postići značajniji uspeh u bilo kojoj profesiji koja se oslanja na dizajn. Zbog toga je veoma važno pronaći najbolji AutoCAD kurs u Srbiji, jer od kvaliteta nastave umnogome zavisi uspeh u karijeri.

Šta se uči na AutoCAD obuci?

Iako AutoCAD nekad deluje previše kompleksno, osnove rada u ovom programu se mogu relativno brzo usvojiti. Naravno, najviše zavisi od stručnosti predavača, tj. kvaliteta IT kurseva. Programi obuke su kreirani u skladu sa predznanjem polaznika, pa tako postoje AutoCAD kursevi za početnike, ali i napredne korisnike. 

Kroz rad sa iskusnim predavačima naućićete:

 • snalaženje u radnom okruženju programa; 
 • postavljanje osnovnih parametara projekta;
 • precizno crtanje pomoću digitalne olovke;
 • kako se koriste slojevi (layers);
 • šta je kotiranje, čemu služi i kako se koristi;
 • kreiranje tabela; 
 • korišćenje blokova;
 • identifikovanje grešaka u dizajnu;
 • crtanje s fokusom na realne proporcije prostora i objekata;
 • pravilno računanje količine materijala neophodnog za realizaciju (npr. plastike za 3D model);
 • deljenje projekta sa kolegama i zajednički rad;
 • kako se finalizira projekat i izvodi demonstracija za publiku (klijenta).

S obzirom na brojne detalje koje je potrebno savladati, podrazumeva se da je praktičan deo obuke od ključne važnosti. Teorija je svakako neophodna, ali bez rada na konkretnim primerima ne može se u potpunosti savladati AutoCAD. Zato je potrebno da, osim predavanjima, pažnju posvetite i svakodnevnom radu. Samo na taj način je moguće u potpunosti razumeti sve mogućnosti ovog programa. 

Kako izgleda nastava?

AutoCAD obuka obuhvata teorijski i praktični deo pod nadzorom predavača. Tradicionalna nastava se vrši u prostorijama IT škola koje poseduju svu neophodnu kompjutersku opremu za stručno usavršavanje. Ipak, ukoliko želite da učite od kuće, i to je moguće – praćenjem online nastave. Ovaj oblik školovanja omogućava uštedu vremena (ne putujete na predavanja) i pruža udobnost rada na sopstvenom računaru. 

Imajte na umu da u slučaju online kurseva treba da posedujete kompjuter koji može da iznese sve zadatke. Obrada velikog broja podataka i kompleksni projekti mogu da namuče i najjače računare, tako da i ovaj podatak uzmite u obzir pri odluci o načinu praćenja nastave. 

Naravno, ako planirate da AutoCAD koristite u profesionalne svrhe, nabavka jakog kompjutera je neophodna investicija. Dodatni trošak može da predstavlja kupovina softvera za rad. To je svakako dobra poslovna odluka, ali dok učite postoji i opcija dobijanja besplatne AutoCAD verzije za učenje.

Kako se dobijaju Autodesk AutoCAD sertifikati?

Nakon uspešno završenog kursa moguće je steći međunarodno priznati AutoCAD sertifikat, koji se izdaje u saradnji sa kompanijom Autodesk. Reč je o veoma cenjenoj potvrdi znanja koju poslodavci širom sveta izuzetno cene. Polaganje se vrši u prostorijama autorizovanih Autodesk centara za sertifikaciju. Preporučljivo je dodatno se spremiti za testiranje, jer su testovi izazovni, zbog čega je i sam sertifikat cenjen u modernom biznisu.

Započnite već danas stručno usavršavanje odabirom jednog od AutoCAD kurseva iz ponude, koji se održavaju online i tradicionalno u prostorijama IT škola.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Beograd, Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1549 eur % popust | Početak: 01.05.2024 | Trajanje: 2 semestra - 268 časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zemun, Online - putem interneta | Cena: od 1549 eur % popust | Početak: 01.05.2024 | Trajanje: 2 semestra Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 4 od ukupno 4