Obuka za dadilje / čuvanje dece

Rad sa decom je veoma lep posao, iako može biti zahtevan i često ga odlikuju konstantna prisutnost i briga o deci. Posao dadilje je idealan primer jer su njene odgovornosti mnogobrojne. Osim čuvanja dece, podrazumeva i poznavanje celokupnog razvojnog puta deteta, vaspitne mere, dečju psihologiju i različite faze razvitka deteta.

Dadilje upošljavaju majke koje nisu u mogućnosti da se sve vreme posvete deci zbog posla, pa svu njihovu odgovornost preuzimaju one. Čuvanje dece je veoma odgovoran posao i zahteva visoku posvećenost.

Da biste postali dadilja, morate biti i osoba od poverenja kako bi roditelji bili sigurni da je njihovo dete u sigurnim rukama. Svaka dadilja mora da poseduje određene kvalitete, ali i znanja, koja može steći na obuci za dadilju. 

Ko može biti dadilja?

Bilo da je u pitanju čuvanje manje ili veće dece, posao dadilje iziskuje ogroman napor, strpljenje i odgovornost. Osoba koja zna kako da radi sa detetom moći će da prepozna sve njegove potrebe i želje i ispuni sve zahteve koje roditelj postavlja. Roditelji imaju tendenciju da traže dadilje koje imaju sopstvenu decu, jer one već imaju iskustvo u radu sa njima. Dadilje mogu raditi svaki dan sa detetom, u toku radnog vremena njegovih roditelja, ili samo po potrebi i povremeno.

Navešćemo najbitnije osobine koje svaka dadilja treba da ima, a to su:

 • odgovornost – dadilja je odgovorna za život deteta. Ta odgovornost se ogleda u ispunjavanju svih zahteva roditelja kada su u pitanju čuvanje, nega, ishrana i vaspitanje deteta. Važno je napomenuti da roditelji, koliko god dadilju smatrali profesionalnom, neće dozvoliti da ona ispunjava određene obaveze prema detetu koje bi trebalo da oni ispune. Dadilja može predlagati ideje, može posavetovati i sugerisati, ali finalnu odluku donose samo roditelji;
 • iskrenost – dadilja mora imati iskren odnos sa roditeljima, kojima će ispričati sve svoje aktivnosti sa detetom u toku dana. Ona ne sme da prikrije ništa od roditelja, šta god da je u pitanju, a pogotovo ako dete odbija da radi ono što su roditelji zahtevali. Bilo da je u pitanju da dete radi nešto što ne bi trebalo ili odbija ono što su roditelji zahtevali, mora im se preneti;
 • osećaj za sigurnost i bezbednost dece – dadilja u svakom trenutku mora imati dete na vidiku, pa i u slučaju obavljanja dva posla istovremeno. Mora voditi računa o tome da se dete kreće i igra u bezbednom ambijentu bez rizičnih predmeta koji mu mogu naškoditi. Svaki momenat nepažnje može stvoriti problem i uticati na buduću saradnju;
 • briga i staranje o dobrobiti deteta – da biste profesionalno obavljali posao, morate poznavati određene razvojne faze kod deteta i znati kako mu pristupiti u bilo kom trenutku. Nije isto raditi sa manjom i većom decom. Važno je da se brinete o dobrobiti deteta, što znači da neprestanim radom sa njim treba da steknete uvid u njegovu ličnost i da znate kako se ponaša i reaguje;
 • disciplinovanost – disciplina deteta za koju ste vi odgovorni potiče od zahteva koje su roditelji postavili i tiču se dozvola ili zabrana detetu da nešto radi. Na primer, ukoliko su roditelji zabranili da se dete približava određenim površinama radi njegove bezbednosti, vi ćete kao dadilja morati to i da poštujete. Znaćete na koji način treba objasniti detetu zašto nešto ne sme da radi, a da ne izazove suprotan efekat.

Šta ćete naučiti na obuci za dadilje? 

Sticanje određenih znanja je veoma bitno ako želite da postanete dadilja. Obuke za dadilje postoje da bi vam omogućile neophodno znanje, veštine i sve informacije koje se tiču kvalitetnog obavljanja posla.

Na obuci za dadilje ćete naučiti koje sve razvojne faze postoje kod dece, kako da podstaknete dečji razvoj i koji su ključni zadaci, ali i potencijalni problemi koji se mogu javiti tokom čuvanja dece.

Obuka za dadilje obuhvata sledeće stavke:

 • koja je uloga dadilje i koje su njene odgovornosti i dužnosti;
 • šta je u određenom uzrastu deteta dozvoljeno, a šta zabranjeno;
 • postupci disciplinovanja dece;
 • kako podstaći kreativnost kod dece;
 • nutricionistički saveti (koja hrana je primerena u određenom uzrastu i kako podstaći dete da jede);
 • u kojim slučajevima roditelji prekidaju saradnju sa dadiljama.

Steći ćete i znanja iz oblasti zdravlja, bezbednosti deteta, psihologije, tj. emocionalnog, socijalnog i intelektualnog razvoja deteta, i komunikacije.

Nakon završene obuke steći ćete sertifikat koji potvrđuje da ste uspešno završili obuku i da ste u potpunosti spremni da se posvetite detetu.

Upoznaćete se sa svim dužnostima koje treba da ispunjavate. Za razliku od bebisiterke, koja je posvećena brizi i nezi deteta, dadilja mora i da priprema obroke, čisti po kući i pomaže detetu oko škole i domaćih zadataka.

Ozbiljnost i odgovornost u ovom poslu je ogromna, zato se neretko sklapa ugovor sa dadiljama kojim se preciziraju uslovi rada, odmori, dani bolovanja i sl. Odgovornosti dadilje su slične odgovornostima roditelja, zbog čega sva pravila moraju biti strogo ispoštovana.

Ukoliko želite da steknete znanje i veštine da biste se bavili ovim poslom, potrebno je da pohađate obuku za dadilje i budete potpuno osposobljeni za rad sa decom jer je to najbolji način da naučite sve dužnosti koje treba da ispunjavate, kao i koje osobine treba da posedujete.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam