Kurs slovenačkog jezika

Slovenija je po mnogo čemu veoma interesantna građanima Srbije, što zbog kulturne povezanosti, što zbog poslovnih prilika. Tu treba dodati i veoma atraktivne turističke destinacije, poput Bleda ili Kranjske Gore. Građani Srbije su uvek rado viđeni gosti u Deželi, ali jezička barijera nekad može da bude problem. Naime, iako stariji Slovenci znaju naš jezik, mlađe generacije ga ne govore. 

Poznavanje slovenačkog jezika je naročito važno ako vas interesuje studiranje u ovoj zemlji. Fakulteti u Mariboru i Ljubljani su izuzetno cenjeni i predstavljaju odličnu osnovu za uspešnu karijeru. Sve su to dobri razlozi zašto bi trebalo da pohađate kurs slovenačkog jezika. 

Kako izgleda kurs slovenačkog jezika?

Slovenački jezik ima određene sličnosti sa srpskim, ali i veliki broj specifičnosti (npr. pored jednine i množine, postoji i dvojina), što učenje čini interesantnim i izazovnim. To znači da će vam za uspešno savladavanje kursa biti potrebno određeno vreme. Stoga planirajte odabir škole jezika u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Prvo što će vas interesovati jeste kada i gde se održavaju časovi slovenačkog. 

Imajući u vidu da polaznici imaju različite životne obaveze i ograničeno vreme koje mogu da odvoje za obuku, škole jezika nude dva formata nastave:

Online nastava – Školovanje od kuće predstavlja veliku prednost kada je reč o uštedi vremena. U tom slučaju nema potrebe za odlaskom na predavanja, već je dovoljno uključiti računar (ili mobilni telefon). Pored toga, online kursevi nude i veću fleksibilnost što se tiče termina održavanja časova.

Kako ne postoji potreba za učionicom, predavač organizuje nastavu u dogovoru sa polaznicima. Pojedine obrazovne ustanove nude i mogućnost asinhronog školovanja, tj. učenja na daljinu, pa su ranije snimljena predavanja i materijali za učenje dostupni non-stop na portalu škole.

Tradicionalno školovanje iz učionice – Najčešći format nastave je klasičan metod, po kom se nastava održava uživo u prostorijama obrazovne ustanove. Mnogi polaznici i dalje daju prednost ovom vidu rada zbog direktnog kontakta sa predavačima. Takođe, za klasičnu nastavu nije neophodno poznavanje rada na računaru

Da li odabrati grupnu ili individualnu nastavu za učenje slovenačkog jezika?

Nakon odabira načina praćenja kursa sledi izbor između grupne i individualne nastave. Što se tiče grupne nastave, škole jezika po pravilu kreiraju manje grupe, kako bi predavači mogli da se posvete svakom polazniku. Takav vid nastave je pogodan za sve one kojima ne smeta intenzivna komunikacije sa drugim polaznicima (uživo ili online). 

Međutim, ako smatrate da vam je potrebna veća pomoć predavača, razmislite o individualnim časovima slovenačkog, gde se nastava odvija „jedan na jedan”, a predavač vam je posvećen u potpunosti. Gradivo se savlađuje u ritmu koji vam najviše odgovara, a postoji i mogućnost da se određene oblasti dodatno obrađuju (npr. pravopis). Još jedna prednost je i mogućnost dogovora oko termina održavanja časova direktno sa predavačem. 

Vrste kurseva slovenačkog jezika

Nema svako iste ambicije kada je reč o savladavanju nekog stranog jezika. Kako bi izašli u susret što većem broju polaznika, škole jezika pripremaju različite programe edukacije. S jedne strane, kreiraju se kursevi slovenačkog jezika za početnike, ali i obuke gde je fokus na stručnom usavršavanju. Ovi programi se razlikuju po težini gradiva, ali i po trajanju. U skladu s tim, učenje slovenačkog može da traje od nekoliko sedmica do 12 meseci. Šta ćete odabrati, zavisi od vaših potreba, a na raspolaganju su vam:

  • Intenzivni kurs slovenačkog jezika – Za ekspresno savladavanje jezika najefikasniji metod je intenzivna obuka. Ovaj pristup omogućava da se za relativno kratko vreme (nekoliko nedelja) nauče najvažniji segmenti jezika, tj. čitanje, pisanje i bazična konverzacija. 
  • Specijalizovani kurs slovenačkog jezika – Ukoliko želite da studirate na nekom od univerziteta u Sloveniji, potrebno je da imate napredno znanje slovenačkog jezika. To je posebno važno ukoliko se interesujete za oblast koja zahteva aktivno korišćenje specijalnih termina ili naučni pristup, naročito ako želite da postanete programer, lekar ili advokat.
  • Kurs poslovnog slovenačkog jezika – Privredne veze između Slovenije i Srbije su veoma jake, pa je savladavanje poslovne komunikacije na slovenačkom izuzetno dobra odluka. Postoje brojni segmenti koji se pokrivaju na predavanjima, poput zvanične prepiske sa državnim organima ili vođenja poslovnog sastanka. Kako je reč o naprednom kursu, potrebno je da prvo savladate osnove slovenačkog jezika.
  • Časovi konverzacije na slovenačkom jeziku – Za savladavanje osnova jezika radi snalaženja u realnim situacijama možda i najbolji metod su časovi konverzacije. Program nastave je osmišljen tako da se jezik uči kroz „obične” razgovore sa npr. konobarom u restoranu ili prolaznikom na ulici. 

Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima Srbije, poput Niša, Kragujevca, Pančeva i Novog Sada, Beograda (tj. Novog Beograda), a u nekima od njih možete da pohađate navedene kurseve slovenačkog. 

Sticanje sertifikata slovenačkog jezika

Nakon što uspešno savladate kurs slovenačkog jezika, imate priliku da ozvaničite svoje znanje sticanjem Sertifikata slovenačkog kao drugog i stranog jezika (Certificate of Slovene as a Second and Foreign Language). Njega izdaje Centar za slovenački, koji funkcioniše u okviru Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Ovaj sertifikat je u skladu sa međunarodnim CEFR standardom (Common European Framework of Reference), koji se odnosi na tri nivoa znanja nekog jezika:

  • početni A nivo sa podnivoima A1 i A2;
  • srednji B nivo sa podnivoima B1 i B2;
  • napredni C nivo sa podnivoima C1 i C2.

To znači da možete da dobijete uverenje o trenutnom znanju jezika, a da nakon dodatnog usavršavanja polažete za viši nivo. Polaganje se obično vrši dva puta godišnje i sadrži pismeni i usmeni deo. 

Krenite već danas sa sticanjem novih znanja odabirom jednog od ponuđenih kurseva slovenačkog jezika, koji se održavaju online ili u prostorijama škole.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:

Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 2 od ukupno 2