Makedonski jezik

Severna Makedonija je za mnoge bratska zemlja, pre svega zbog rodbinskih veza, zajedničke istorije i srodnog jezika. Mnogi u Srbiji će razumeti šta Makedonac želi da kaže i obrnuto, ali to naravno ne može da se poredi sa poznavanjem jezika, pravopisa i gramatike. Naravno, i tu je posao olakšan jer se u ovoj zemlji koristi ćirilica, baš kao i kod nas.

Važnost poznavanja makedonskog jezika je naročito važna ako želite da radite u ovoj zemlji ili ste poslovno vezani za nju. Poznavanje ovog slovenskog jezika je posebno bitno ako vas interesuje studiranje u Severnoj Makedoniji. Pored svega navedenog, možda jednostavno želite da se bolje upoznate sa kulturom i uživate u obilasku turističkih znamenitosti. To su sve odlični razlozi da upišete kurs makedonskog jezika.

Kako izgleda kurs makedonskog jezika?

Iako postoje određene razlike, makedonski jezik je sličan srpskom, zbog čega će vam možda u početku biti lakše da učite u odnosu na neki potpuno nepoznat jezik. Ipak, nekad su baš sličnosti otežavajući faktor jer ćete možda refleksno birati srpske izraze. Stoga računajte da će vam svakako biti potrebno određeno vreme da savladate izgovor i gramatiku. 

U skladu sa tim birajte obrazovnu ustanovu koja će vam omogućiti da se posvetite učenju u skladu sa svojim mogućnostima. Za početak će vam biti korisno da znate gde i kada se održavaju predavanja iz makedonskog jezika. Kako su termini održavanja nastave često ključni faktor u izboru škole jezika, u ponudi su dva oblika predavanja:

Klasični oblik školovanja – nastava se održava na tradicionalan način, pohađanjem časova u prostorijama škole. Ovo je i dalje najpopularniji vid školovanja jer ne zahteva dodatne pripreme, niti poznavanje rada na kompjuteru, već je dovoljno na vreme doći na predavanje. 

Učenje od kuće – školovanje putem interneta nudi benefite poput uštede vremena i biranja termina online predavanja. Sve što je potrebno je da posedujete računar ili mobilni uređaj i internet konekciju solidne brzine. 

Šta je bolje – grupna ili individualna nastava makedonskog jezika?

Škole jezika nude dodatnu fleksibilnost za polaznike u vidu odabira grupne ili individualne nastave. U prvom slučaju je reč o klasičnom formatu predavanja gde manja grupa prisustvuje nastavi uživo (tradicionalno ili online). Ovaj metod je veoma popularan kod ljudi koji lakše uče u društvu i žele da steknu nove prijatelje.

S druge strane, individualna nastava omogućava svojevrsne privatne časove, na kojima je predavač fokusiran na potrebe jednog polaznika. U tom slučaju se i nastava odvija u skladu sa potrebama i nivoom znanja osobe koja prisustvuje nastavi u ovom obliku. Dodatni benefit je i fokus na određeni deo programa koji je posebno interesantan polazniku (npr. gramatika). Ne treba zanemariti i veoma korisnu mogućnost dogovaranja u vezi sa terminom održavanja nastave direktno sa predavačem, pa će se časovi održavati onda kada vam je najzgodnije.

Tipovi obuke iz makedonskog jezika

Svaki polaznik ima različite potrebe, pa su škole jezika u skladu sa tim razvile različite programe učenja. Tako su u ponudi kursevi makedonskog jezika za početnike, ali i one kojima je potreban visok nivo znanja. U skladu s tim se programi razlikuju po težini i broju nastavnih jedinica, tj. časova. Zbog toga časovi makedonskog jezika mogu da traju nekoliko nedelja, ali i godinu dana. Obrazovne institucije najčešće nude sledeće vrste obuka:

  • Intenzivni kurs makedonskog jezika – Za brzo učenje jezika najefikasniji način učenja je intenzivna obuka. Ovaj način rada podrazumeva brzo savladavanje osnovnih elemenata jezika za relativno kratko vreme (nekoliko sedmica). Tu se pre svega misli na savladavanje čitanja, pisanja i osnova konverzacije.
  • Specijalizovani kurs makedonskog jezika – Ukoliko želite da se školujete u Severnoj Makedoniji, biće vam potrebno napredno poznavanje zvaničnog jezika ove zemlje. To je naročito bitno ako vas zanimaju oblasti gde se koriste posebni usko stručni termini, naročito ako razmišljate da postanete programer, arhitekta ili advokat.
  • Kurs poslovnog makedonskog jezika – Poslovna povezanost između Srbije i Severne Makedonije je veoma intenzivna, pa savladavanje jezika radi lakše poslovne komunikacije dobija još više na važnosti. Na ovoj obuci fokus se stavlja na poslovnu prepisku, način obraćanja u biznis okruženju, pisanju zvaničnih dokumenata itd. S obzirom na kompleksnost gradiva, neophodno je osnovno znanje makedonskog.
  • Časovi konverzacije na makedonskom jeziku – Za usvajanje osnova jezika radi snalaženja u svakodnevnim situacijama verovatno najefikasniji način su časovi konverzacije. Predavanja su zamišljena tako da se polaznici upoznaju sa osnovama govora kroz najčešće situacije poput naručivanja hrane ili kupovine u prodavnici.

Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima Srbije, poput Niša, Kragujevca, Pančeva i Novog Sada, Beograda (tj. Novog Beograda), a u nekima od njih možete da pohađate navedene kurseve makedonskog. 

Ne propustite priliku da usavršite znanje makedonskog jezika i bolje upoznate kulturu južnih suseda Srbije. Nakon usvajanja ovog jezika ćete lakše naučiti bugarski jezik, što može da vam pomogne da se lakše povežete sa još jednim našim susedom. 

Zato krenite već danas sa sticanjem novih znanja odabirom jednog od ponuđenih kurseva makedonskog jezika, koji se održavaju putem interneta ili u prostorijama škole.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam