Nemački jezik

Ukoliko želite da učite drugi strani jezik pored engleskog, nemački je jedan od najboljih izbora. Razlozi su prvenstveno poslovne prirode. Jedan od najvećih investitora u Srbiji je upravo Nemačka. U skladu sa tim, mnoge kompanije koje uspešno posluju kod nas su sa nemačkog govornog područja (npr. Austrija). Iz tih razloga kursevi nemačkog jezika su godinama među najtraženijima. 

 

Naravno, nije sve u biznisu, pa ovaj jezik možete da učite i iz drugih razloga, naročito ako planirate da studirate u nekoj od zemalja gde je nemački maternji. Ne treba zanemariti i kulturno bogatstvo koje ćete lakše razumeti. Ne zaboravite da su neka od najvažnijih dela napisana upravo na nemačkom jeziku, a da je Nemačka i dalje jedan od kulturnih centara Evrope.

 

To su samo neki od razloga zašto, kada govorimo o nemačkom jeziku, prvo pomislimo na Nemačku. Ipak, atraktivnost ovog jezika leži u tome što neke od najbogatijih zemalja Zapadne Evrope koriste upravo ovaj jezik. To su još: Austrija, Švajcarska, Luksemburg, Belgija i Lihtenštajn. Kako su upravo te zemlje uz Nemačku veoma interesantne našim građanima, nije ni čudo što su časovi nemačkog jezika izuzetno traženi. 

 

Tu se pre svega misli na nemački za medicinare, tj. za medicinske i zdravstvene radnike. Opšte je poznata činjenica da u zemljama Evropske unije raste potreba za medicinskim radnicima svih profila, ali ipak postoje određeni preduslovi. Jedan od njih je poznavanje nemačkog jezika, a posebno je važno savladati osnovne stručne termine koji se koriste. 

 

Pored raznih profila radnika koji su potrebni na tržištima rada ovih zemalja, nemački jezik za početnike je veoma tražen kod studenata koje interesuje školovanje u ovim zemljama. Naročito su interesantne postdiplomske studije jer otvaraju vrata za uspešnu karijeru i odlično plaćene poslove u Nemačkoj i drugim državama. Čak i ako ne nameravate da se selite, nemački jezik je veliki plus prilikom zapošljavanja u kompanijama u Srbiji. Mnoge firme direktno sarađuju sa firmama nemačkog govornog područja, pa je uvek velika prednost kada zaposleni priča ovim jezikom. Rad od kuće za strane poslodavce je dodatno olakšan ako pričate nemački, jer mnogi slabo poznaju engleski jezik.

Nemački jezik za početnike

Za početak dobra vest – nemački za početnike nije previše težak. Zbog svoje preciznosti učenje čitanja i pisanja je prilično jednostavno u odnosu na druge jezike. Postoje jasna pravila koja se koriste, pa tako početnik za vrlo kratko vreme može da čita bilo koji tekst na nemačkom. Gramatika takođe nije komplikovana, ali ono što mnogima pravi problem jeste učenje i sticanje fonda reči, kao i njihova primena u konverzaciji.

 

Za nemački jezik je karakteristično da ima veliki broj izuzetno dugačkih rečenica koje mogu da „slome” jezik početnicima. Pojedine reči imaju desetine slova koje treba brzo pročitati, ali i tečno izgovoriti. Tako recimo reč „Verkehrsinfrastrukturfinanzierungsgesellschaft” u prevodu znači „kompanija za finansiranje transportne infrastrukture”! 

 

Možda ovaj primer deluje obeshrabrujuće, ali istina je da nemački može relativno brzo da se nauči, naročito ako nameravate da ga aktivno koristite. Olakšavajuća okolnost je što je na našem govornom području nemački prilično zastupljen kroz brojne germanizme koje koristimo (šrafciger, kelner, šminka, vikler…), što znači da već posedujemo određeni fond reči, iako toga možda nismo ni svesni. 

Šta je Zertifikat Deutsch i kako ga steći?

Sertifikat Zertikat Deutsch (čita se certifikat dojč) je međunarodno priznat test poznavanja nemačkog jezika. Ovim sertifikatom dokazujete da posedujete znanja koja omogućavaju komunikaciju na nivou studenata i zaposlenih na nemačkom govornom području. U nekim varijantama ovaj sertifikat se označava i sa B1. Ta oznaka je ekvivalentna B1 nivou po međunarodnoj evropskoj CEFR skali poznavanja jezika. 

 

B1 nivo predstavlja srednji nivo znanja koji omogućava rad na većini radnih mesta, kao i normalnu komunikaciju u svakodnevnom životu. Procenjuje se da je za ovaj nivo znanja potrebno između 300 i 600 časova nemačkog jezika. Naravno, ako nemate predznanje, kursevi nemačkog jezika za početnike su prvi izbor. 

Koji kurs nemačkog jezika odabrati?

U zavisnosti od predznanja (ili njegovog nedostatka), pred vama su različiti kursevi. Uz već pomenute specijalne kurseve poput nemačkog jezika za medicinske radnike, postoji i veliki izbor kurseva za odrasle, studente, ali i decu i omladinu. Česti su primeri gde se organizuju kursevi nemačkog za firme, gde poslodavci žele da pomognu zaposlenima da savladaju ovaj jezik. 

 

Na našem sajtu možete izlistati dostupne kurseve u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Pančevu i drugim gradovima, a takođe imate i opciju online pohađanja nastave.

 

U zavisnosti od potreba, časovi nemačkog se organizuju u grupama ili individualno. Na vama je da izaberete tempo, pa tako neke škole nude blok nastavu vikendom, dok druge organizuju dvočase dva puta nedeljno ili češće. Škole jezika će se uvek potruditi da izađu u susret polaznicima kako bi im olakšali učenje. Iz tog razloga se za časove nemačkog određuje više termina predavanja.

 

Velika prednost su i online kursevi nemačkog jezika koji omogućavaju praćenje predavanja od kuće. Pored toga, ovaj način praćenja nastave često omogućava i pregledanje predavanja u bilo kom trenutku. To znači da imate mnogo veću fleksibilnost prilikom učenja, naročito ako imate veliki broj obaveza. Ukoliko se odlučite za ovaj jezik, znajte da ćete ga svakako često koristiti, jer je on jedan od najpopularnijih jezika koji se uče i koriste u svetu. Odaberite najbolji kurs za sebe i otvorite sebi nove mogućnosti u karijeri, obrazovanju, ali i u svim drugim sferama života.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad, Senta, Srbobran ... | Cena: na upit | Početak: 22.04.2024 | Trajanje: 73 školska časa Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: 6600 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: 3-5 meseci Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: 4200 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: 9 meseci Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd | Cena: 5000 din | Početak: upis u toku | Trajanje: 30 školskih časova, 6 nedelja Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: 3000 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: 5 meseci Saznaj više

Grad / Mesto: Beograd, Novi Beograd | Cena: od 12000 din % popust | Početak: upis u toku | Trajanje: od 2 do 3 meseci, fond od 17 do 34 dvočasa Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 11 od ukupno 11