2D animacija

2D animacija (dvodimenzionalni slikovni objekti) je jedna od najpopularnijih vrsta animacije, koja ima primenu u kreiranju animiranih i crtanih filmova, reklama, poslovnih prezentacija, video-igrica, marketinških video-zapisa. 

Svima su poznati Diznijevi junaci Bambi, Snežana i sedam patuljaka, Mala sirena, koji spadaju u najpopularnije 2D animacije. Sada možete otprilike da steknete uvid u to kad su ove animacije krenule u ekspanziju, a kako je tek danas sa razvojem kompjuterske tehnologije ceo proces digitalizovan i olakšan.

Video-zapisi predstavljaju sve češći format koje kompanije koriste za promociju, pa se ispostavilo da na efikasniji način privlače korisnike, čime se povećava i stopa konverzije.

Upravo iz tih razloga ovo zanimanje postaje sve traženije, a neke kompanije imaju poseban tim za animaciju, dok druge koriste određene alate za kreiranje video-zapisa.

Ono što je interesantno svima jeste vizuelni efekat koji proizvode video-snimci, ali i slušni efekat koji ove zapise čini jedinstvenim.

Da biste se bavili ovim poslom, možete upisati kurs 2D animacije i naučiti kako da kreirate animirane video-snimke.

U ovom tekstu ćete saznati više o 2D animaciji i procesu kreiranja video-zapisa, a i koji softveri za animaciju postoje.

Šta je 2D animacija i kako se kreira?

Dvodimenzionalna ili 2D animacija je karakteristična po tome što su objekti i likovi kreirani u dvodimenzionalnom prostoru, što podrazumeva da imaju samo visinu i širinu.

Sa sve većim razvojem tehnologije i softvera za animaciju, ceo proces kreiranja je digitalizovan i omogućava ucrtavanje likova i objekata direktno u računar.

Ovo je moderna tehnologija za stvaranje iluzuje pokreta likova ili objekata na slici tako da se velikom brzinom menjaju slične slike, tj. one koje su blago izmenjene.

Ono što vas sigurno najviše interesuje je kreiranje 2D animacija, a ceo proces se sastoji iz 3 faze:

  • pretprodukcija;
  • produkcija;
  • postprodukcija.

Pretprodukcija

Pretprodukcija je prva faza kreiranja animacija, u kojoj se razvija cela priča, odnosno piše scenario (vizuelno se predstavlja redosled radnji), dizajniraju likovi, biraju boje i pozadine, snima glas. 

Glavni fokus je na kreiranju likova, ocrtavanju pozadine i drugim vizuelnim elementima, pri čemu sve počinje od skice, a prerasta u detaljan dizajn i slike. Ovo je priprema pred glavni deo – produkciju, u kojoj će sve te skice, pozadine i boje biti konačno realizovane.

Produkcija

Nakon pripreme, tj. pretprodukcije, sledi proces produkcije, u kojoj se realizuju sve prethodno spomenute aktivnosti.

Ova faza podrazumeva kreiranje pojedinačnih scena i aktivnosti likova, bojenje i farbanje crteža pomoću kompjuterskog softvera.

Animatori kreiraju liste ekspozicije kako bi integrisali sve elemente kao što su pozadine, dijalozi, muzika, animacioni slojevi. Zatim kombinujete sve vizuelne elemente na osnovu liste ekspozicije.

U toku procesa se dodaju pozadine, okviri, zvukovi i drugi efekti koji su neophodni. Sve to se postiže softverom za animaciju, a kad se ceo proces završi, animirane scene se prikazuju kao video-zapisi ili filmovi.

Postprodukcija

Postprodukcija je završni deo montaže 2D animacije. U ovoj fazi animacija je poboljšana dodatnim zvučnim efektima i snimcima kako bi se na korisnike ostavio još bolji utisak. Konačna verzija se konvertuje u različite formate.

Ove faze čine osnovu 2D animacije, a da biste postali još napredniji u ovom poslu, potrebno je da savladate dodatne tehnike i prakse kreiranja 2D animacija.

Da napomenemo, veoma su rasprostranjene i 3D animacije, koje zahtevaju nešto drugačiji pristup prilikom njihovog kreiranja.

Što se tiče softvera, postoji veliki broj koje koriste animatori, pa je veoma teško pronaći najprikladniji. Ipak, možete odabrati softver na osnovu svog nivoa znanja, veština i budžeta. Većina plaćenih softvera za 2D animaciju pruža besplatne probne verzije tako da možete pokušati da odradite bar nešto pre kupovine.

Kao početnik, moći ćete da koristite besplatne alate kao što su:

  • Pencil 2D;
  • Creatoon;
  • Toon Boom;
  • Synfig Studio;
  • Blender.

Da biste postigli izvanredne rezultate u ovom poslu, morate sve pomenute faze preći prema određenim pravilima, a to je najbolje postići zajedno sa timom animatora.

Ukoliko niste u mogućnosti da to i ostvarite, dobra vest je da ne morate da posedujete profesionalne veštine da biste samo kreirali animaciju. Poželjno je da steknete osnove, što ćete sigurno postići na kursu 2D animacije. Imate na raspolaganju online alate za 2D animaciju koji pružaju gotove šablone.

Kreirajte i vi 2D animaciju!

U ovom tekstu pružili smo informacije o osnovama kreiranja 2D animacija za sve one koji žele da kreiraju animirane video-zapise. Da biste stekli te osnove, možete se prijaviti na kurs 2D animacije.

S obzirom na to da je animacija svuda oko nas, na televiziji, internetu, reklamama, bioskopima, ne predstavlja nepoznanicu. Ali oni koje interesuje kako funkcioniše njihovo kreiranje moći će da saznaju mnoge interesantne stvari i da počnu time ozbiljno da se bave.

Cilj kursa 2D animacije je da vas motiviše i osposobi za kreativan, ali i tehnički rad. Znanja koja ćete steći se odnose na pokret u prostoru (tačka, linija, površina), komponovanje elemenata u prostoru, iluzije i ekspresije u dvodimenzionalnoj animaciji, virtuelni i fizički prostor u animaciji, zvuk i mnoge druge.

Kada steknete osnove, izaberite softver za 2D animaciju i krenite da kreirate, a pre svega toga upišite kurs 2D animacije.

 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Novi Sad | Cena: 144000 din | Početak: 10.09.2024 | Trajanje: 15 nedelja / 120 časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 1 od ukupno 1