Češki jezik

Češka je jedna od omiljenih turističkih destinacija, pri čemu se naročito ističe Prag. Ova zemlja je dodatno interesantna građanima Srbije i zbog bogate istorije, kao i sličnosti sa srpskim jezikom. Naime, češki spada u grupu slovenskih jezika, što predstavlja olakšavajuću okolnost kada je reč o učenju. 

Pored izuzetno bogate češke kulturne baštine, jedan od razloga zašto se mnogi odlučuju za učenje ovog jezika su poslovne mogućnosti i studiranje u inostranstvu. Brojne umetničke škole se nalaze baš u Pragu, a jedan od preduslova za upisivanje fakulteta je upravo savladavanje češkog. Saznajte u nastavku kako da savladate u relativno kratkom vremenskom periodu ovaj slovenski jezik.

Kako izgleda kurs češkog jezika?

Nakon što ste doneli odluku da naučite češki jezik, potrebno je da odredite tempo rada. Nije svako u mogućnosti da dovoljno vremena posveti pohađanju nastave, pa je svaka ušteda vremena izuzetno korisna. Zbog toga mnoge škole jezika širom Srbije organizuju i online kurseve, pružajući vam priliku da birate način nastave – iz učionice ili od kuće.

Online časovi – Učenje putem interneta nudi brojne beneficije, od više ugodnosti (nastava se prati iz udobnosti stana) do uštede vremena. Treba naglasiti da online časovi pružaju priliku polaznicima da aktivno učestvuju u nastavi. To je omogućeno zahvaljujući modernim metodama internet komunikacije, za šta će vam biti potreban kompjuter (ili neki mobilni uređaj) sa kamerom i mikrofonom, kao i solidna internet konekcija. 

Klasična nastava iz učionice – Kurs češkog jezika se održava pre svega na tradicionalan način, pohađanjem nastave u prostorijama škole jezika. Mnogi i dalje preferiraju da fizički prisustvuju času jer žele da bolje upoznaju druge polaznike i predavače. Takođe, pojedini polaznici jednostavno nemaju uslove za praćenje online nastave ili im pak ne prija da pred kompjuterom prate obuku.

Da li odabrati grupnu ili individualnu nastavu?

Sledeći korak u oblikovanju obuke u skladu sa svojim potrebama je da odlučite da li želite predavanja budu individualna ili grupna. Pored ličnih afiniteta, na način predavanja može da utiče i nivo vašeg znanja. Ukoliko ste apsolutni početnik, a nemate previše vremena, možda će vam više odgovarati individualna nastava. U tom slučaju je predavač fokusiran isključivo na vaš napredak, a program svakog časa se modifikuje u skladu sa vašim potrebama. 

S druge strane, grupna nastava podrazumeva uglavnom rad sa manjom grupom polaznika. To znači da predavač i dalje može da se posveti grupi. Neke ljude motiviše zajednički rad jer ih na taj način podstiču drugi polaznici da ne posustaju, nego da zajednički napreduju. Kada ste definisali način praćenja nastave, ostaje vam da odaberete najbolji kurs češkog jezika za sebe.

Vrste kurseva češkog jezika

Nemaju svi polaznici jednak nivo znanja, niti imaju iste ciljeve kada se radi o savladavanju stranog jezika. Zato su škole jezika osmislile programe nastave koji se razlikuju po trajanju, načinu predavanja i oblasti koja je u fokusu. Kursevi češkog, u zavisnosti od kompleksnosti programa, mogu da traju od nekoliko nedelja do godinu dana. Sve zavisi od toga šta želite da postignete, tj. koji nivo znanja da dosegnete. U skladu s tim, najčešći programi edukacije su:

  • Intenzivni kurs češkog jezika – Za brzo savladavanje jezika najbolji metod rada je ubrzana obuka. Na ovaj način se za vrlo kratko vreme (oko mesec dana) usvajaju osnove jezika, što omogućava pismeno i usmeno sporazumevanje na češkom jeziku. 
  • Usavršavanje konverzacije na češkom jeziku – Ukoliko vas najviše interesuje razgovor sa strancima, tj. snalaženje u najčešćim situacijama, dobra ideja je da se fokusirate na časove razgovora. Na ovaj način ćete se s lakoćom snalaziti u turističkom obilasku Češke, bez razmišljanja o tome da li neko priča engleski jezik.
  • Kurs poslovnog češkog jezika – Usavršavanje biznis strane jezika je prioritet ako želite da se nametnete na stranom tržištu. Zato je važno naučiti načine poslovnog obraćanja i usvojiti dobre poslovne običaje određenog podneblja. Na to treba dodati i poslovnu prepisku i prezentovanje projekata. Kako je reč o specifičnostima koje predstavljaju nadogradnju trenutnog znanja, potrebno je prvo dobro naučiti osnove češkog jezika.
  • Specijalizovani kurs češkog jezika – Učenje specifičnog načina komunikacije u okviru neke profesije neophodno je ukoliko želite da se stručno usavršavate u inostranstvu. Svaka vrsta posla podrazumeva korišćenje određenih termina, kao i specifično objašnjavanje procesa rada. To se posebno odnosi na prirodne nauke, umetničke oblasti (npr. gluma), kao i IT industriju (pre svih programeri).

Škole jezika možete pronaći u mnogim gradovima Srbije, poput Beograda (tj. Novog Beograda), Niša, Kragujevca, Pančeva i Novog Sada, a u nekima od njih možete da pohađate navedene kurseve češkog. 

Sticanje sertifikata češkog jezika

Posle kompletiranja obuke iz češkog jezika možete da svoje novostečeno znanje ozvaničite sticanjem međunarodno priznatog sertifikata. Reč je CCE testu (Czech Language Certificate Exam), koji je dokaz da ste dostigli određeni nivo znanja, a ujedno i preduslov za dobijanje radne dozvole, studentske vize ili državljanstva. Ovaj sertifikat je u skladu sa međunarodnim CEFR standardom (Common European Framework of Reference), koji se odnosi na tri nivoa znanja nekog jezika:

  • početni A nivo sa podnivoima A1 i A2;
  • srednji B nivo sa podnivoima B1 i B2;
  • napredni C nivo sa podnivoima C1 i C2.

Možete da steknete sertifikat za svaki nivo znanja češkog. To znači da možete da dobijete uverenje o trenutnom znanju jezika, a da nakon dodatnog usavršavanja polažete za viši nivo. 

Iskoristite sve prednosti kvalitetnog školovanja i počnite već danas sa učenjem odabirom jednog od ponuđenih kurseva češkog jezika, koji se održavaju online ili iz učionice u prostorijama škole.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
  • poništite prethodno izabrani filter pretrage
  • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam