Nega i lepota tela

Stalna i pravilna nega tela je preduslov zdravlja i lepote. Svakom čoveku je potrebna neka vrsta tretmana, a koji tačno, zavisiće od starosne dobi, načina života, spoljašnjih uticaja i genetske predispozicije. 

Nega podrazumeva konstantnu brigu o svom telu, korišćenje raznih kozmetičkih preparata i medicinske terapije, dok se pod lepotom misli na vođenje računa o izgledu lica, tela i kože generalno. Nega i lepota tela je širok pojam, pa tako postoje različiti tretmani, a da biste umeli da ih radite, potrebno je određeno znanje i pohađanje obuke.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na najpopularnija zanimanja iz oblasti nege i lepote tela, za za koja postoji zasebna obuka u zavisnosti od zanata koji želite da naučite. Za svaku oblast postoji kurs nege i lepote tela koji vam omogućuje zaposlenje, ali i mogućnost usavršavanja. U nastavku teksta ćemo navesti najtraženije poslove u okviru kursa nege i lepote tela:

 1. frizer;
 2. manikir i pedikir
 3. kozmetičar;
 4. profesionalni šminker;
 5. maser;
 6. stručnjak za depilaciju.

Frizer

Zanimanje frizera je jedno od najtraženijih i najisplativijih na tržištu s obzirom na to da je svakom potrebna nega i sređivanje kose, i to u različitim prilikama. Kurs se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, s tim što je fokus na praksi na kojoj učite sve tehnike u oblasti nege kose i pravljenja frizura. Steći ćete sva znanja o nezi kose, strukturi i kvalitetu kose i dlake, lečenju oštećene kose, različitim oboljenjima kose i kože glave.

U teorijskom delu ćete naučiti:

 • koje su tehnike pranja, šišanja i farbanja kose;
 • kako se tretiraju različiti tipovi kose;
 • kako se pravilno koriste kozmetički preparati;
 • kako odrediti najbolju frizuru.

Ipak, najveći deo je posvećen izgledu same kose i učenju svih mogućih tipova frizura za različite prilike, što se vežba u frizerskim salonima. Postoje posebni programi za muškog, ženskog i muško-ženskog frizera. Da biste imali uspešnu karijeru kao frizer, morate pratiti trendove i tako unaprediti svoje veštine.

Manikir i pedikir

Nega, zdravlje i izgled ruku i nogu su izuzetno važni. Kursevi za manikira i pedikira podrazumevaju učenje medicinskog, kozmetičkog tretmana i ulepšavanje noktiju (oblikovanje, nadogradnja, izlivanje i nanošenje gel lakova).

Takođe, ovaj kurs sadrži teorijski i praktičan deo. U teorijskom delu ćete učiti kako se sređuju i ulepšavaju nokti na rukama i nogama, neguje koža prema dermatološkim standardima, utvrđuje stanje noktiju i kako se pravilno upotrebljavaju kozmetički preparati i steriliše pribor. Ipak, u praktičnom delu se najbolje uči zanat, i to u kozmetičkim salonima ili salonima lepote.

Kozmetičar

Posao kozmetičara je jedan od najčešćih vidova edukacije u okviru kurseva nege i lepote tela. Kozmetičar je konkretno usredređen na negu kože celog tela, pa u skladu sa tim, mora biti upoznat sa svim materijalima i priborom za rad, kozmetičkim preparatima, maskama, pakovanjima i svim vrstama kozmetičkih tretmana kože, kao i građom, funkcijama, tipovima i strukturom kože.

Da bi se ostvario željeni efekat i da bi klijent bio zadovoljan, na kursu za kozmetičara ćete se detaljno upoznati i sa medicinskim i estetskim tretmanom kože, u zavisnosti od toga šta je klijentu potrebno.

Profesionalni šminker

Ovaj kurs je namenjen svim ženama koje žele da nauče profesionalne tehnike šminkanja i samostalno da se bave ovim poslom, od kog mogu dobro i da zarađuju. Kurs za profesionalnog šminkera se sastoji od učenja usklađivanja svih boja, pravilnog nanošenja određenih materijala na lice, korišćenja tehnika i adekvatnog pribora. 

Od budućih profesionalnih šminkera se očekuje da konstantno prate trendove. Kurs podrazumeva teorijski i praktičan deo na kojem se uče i primenjuju tehnike.

Maser

Profesionalni maseri su veoma traženi na tržištu rada jer gotovo da ne postoji salon nege i lepote tela ili kozmetički salon bez mogućnosti pružanja usluga različitih vrsta masaža. Nakon završene obuke, možete raditi i samostalno, tj. imati svoj biznis i pružati svoje usluge.

Da biste postali profesionalni maser, morate poznavati sledeće masaže:

 • relaks i antistres masažu;
 • terapeutsku masažu;
 • anticelulit masažu;
 • kraljevsku masažu;
 • limfnu drenažu;
 • sportsku masažu;
 • refleksomasažu.

Naučićete da procenite koja masaža je kome potrebna, da li je masaža dovoljna za relaksaciju mišića ili za rešavanje određenih zdravstvenih problema. Zbog toga je bitno da se upoznate sa osnovama anatomije i fiziologije tela i u skladu sa tim naučite posebne tehnike koje se koriste prilikom tretmana.

Stručnjak za depilaciju

U okviru kursa nege i lepote tela depilacija je bitan segment kada se radi o izgledu. Svi koji sebe vide u ovom poslu moraće da nauče koji sve tipovi depilacije postoje, koje se tehnike primenjuju i koji materijali za depilaciju. Da biste znali koji tip depilacije treba da primenite na klijentu, treba da procenite koja je adekvatna za njegov tip kože da ne biste prouzrokovali određene reakcije na koži. Zato je fokus na učenju nege za kožu i korišćenju predviđenih kozmetičkih preparata nakon tretmana.

Tehnike koje se koriste prilikom depilacije podrazumevaju:

 • tehnike depilacije ruku i nogu hladnim voskom;
 • tehnike depilacije ruku i nogu toplim voskom;
 • tehnike depilacije određenim električnim uređajima;
 • tehnike depilacije specijalnim kremama;
 • tehnike prilikom laserske depilacije.

U okviru teorijskog i praktičnog dela naučićete kako se depilacija obavlja i koji tip je za koga najpreporučljiviji.

Ukoliko se prepoznajete u nekom od ovih zanimanja, možete upisati kurs nege i lepote tela i specijalizovati se za određeni zanat. Na raspolaganju vam je veliki izbor zanimanja iz ove oblasti, pa ukoliko imate interesovanja za neku od njih, obezbedite svoje mesto na vreme. 

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Vršac ... | Cena: 13000 din | Početak: 15.04.2024 | Trajanje: 20 školskih časova Saznaj više

Grad / Mesto: Zrenjanin, Novi Sad, Senta ... | Cena: 31000 din % popust | Početak: 22.04.2024 | Trajanje: četiri meseca - 156 školskih časova Saznaj više
Pogledajte online kurseve
Prikazani su rezultati 1 - 8 od ukupno 8