Kurs za auto-lakirera

Prosečna porodica u Srbiji ima bar jedan automobil, što znači da se na drumovima nalazi veliki broj vozila koje je potrebno redovno održavati. Zbog kompleksne izrade, veliki broj profesionalaca brine o ispravnosti i izgledu vozila. Dovoljno je da pomenemo auto-limare, auto-bravare, auto-električare, auto-mehaničare i auto-lakirere i vrlo brzo postaje jasno zašto uvek ima posla za dobre majstore.

Izbor je širok, a samo od vas zavisi za koji zanat ćete se odlučiti. Pri odabiru imajte na umu i perspektivu zanimanja koje vam je interesantno, potencijalnu zaradu i, naravno, stanje na tržištu. U skladu s tim, značiće vam informacija da je posao auto-lakirera jedan od traženijih u auto-industriji, naročito u gradskim sredinama, gde često dolazi do oštećenja vozila. Ako vas interesuje dinamičan posao za koji je potreban osećaj za estetiku, nastavite sa čitanjem i saznajte zašto je kurs za auto-lakirera toliko popularan.

Šta radi auto-lakirer?

Najprostije rečeno, auto-lakirer se bavi farbanjem i lakiranjem vozila, tj. njihovih elemenata. Iako deluje jednostavno, reč je o kompleksnom poslu koji podrazumeva više faza, pri čemu se koriste različiti alati. Lakiranje i farbanje se vrše uz strogo poštovanje bezbednosnih procedura. 

Rad auto-lakirera podrazumeva:

 • Analizu i planiranje rada na vozilu – Farbanje se najčešće vrši zbog ispravljanja oštećenja na farbi i drugim površinama vozila. U tom slučaju je potrebno temeljno analizirati automobil i isplanirati buduće korake. Čak i ako nema oštećenja, već se na vozilu menja boja (obično prilikom brendiranja službenih vozila), potrebno je isplanirati sve aktivnosti.
 • Ravnanje površine – Ukoliko je potrebno, auto-lakirer u saradnji sa auto-limarom ravna oštećene delove vozila i dodatno gituje površinu. 
 • Pripremanje podloge za farbanje – Da bi se nanela farba, potrebno je pripremiti površinu. To se čini šmirglanjem, brušenjem i čišćenjem površine i nanošenjem prajmera. Na ovaj način se ispravljaju sva oštećenja koja mogu da utiču na kvalitet rada i postojanost boje. 
 • Farbanje i lakiranje uz adekvatno korišćenje alata i mašina poput četkica i prskalica. U ovom procesu je potrebno ravnomerno nanositi farbu. Obično se nanosi nekoliko slojeva, od bazne boje do bezbojnih lakova, nakon čega sledi sušenje. Za sušenje farbe na automobilu potrebno je obično 24 sata.
 • Proveravanje urađenog posla i izvršavanje korekcija.
 • Poliranje – Korišćenjem različitih tehnika poliranja dobija se završni izgled vozila, tj. dela koji se lakirao i farbao. 

Interesantno je da tehnike koje se koriste mogu da se primene i na druge predmetima, poput metalnog nameštaja, kompjuterskih kućišta, igračaka itd. Na ovaj način se dodatno proširuje oblast rada i otvaraju nove poslovne mogućnosti. 

Kako izgleda kurs za auto-lakirera?

Kurs za auto-lakirera najbolji je način za usvajanje znanja neophodnih za započinjanje karijere. Obuka je podeljena na teorijski i praktični deo, s tim što pojedine škole omogućavaju praćenje predavanja u formatu online kurseva. To znači da osnove ovog zanata možete da pratite od kuće, putem interneta. 

Naravno, za praktičnu nastavu je neophodno lično prisustvo kako bi se temeljno naučile tehnike rada i pravilna primena alata. Kako se u ovom poslu dosta radi sa hemikalijama, važan segment obuke predstavlja i usvajanje bezbednosnih standarda. Kako je reč o zanatu, preporučuje se ustanova koja nudi najbolju praktičnu nastavu, koju drže iskusni predavači. Zbog svega navedenog, izbor obrazovne ustanove je izuzetno bitan. 

U skladu s tim, obratite pažnju na sledeće:

 • koliko traje kurs za auto-lakirera;
 • koje iskustvo imaju predavači;
 • koji su termini za održavanje nastave;
 • da li je radionica gde se vrši praktični deo nastave dobro opremljena;
 • koliko košta obuka za auto-lakirera;
 • da li se dobija sertifikat kao potvrda stečenih znanja;
 • da li postoji mogućnost pohađanja stručne prakse u renomiranom servisu.

Kurs za auto-lakirera traje oko dva meseca, mada postoje i slučajevi gde školovanje traje i duže. Interesantno je da pojedine ustanove organizuju i stručno usavršavanje za auto-lakirere sa iskustvom. Naime, ovaj posao ima svoje specifičnosti, koje podrazumevaju stalno usavršavanje i praćenje novih trendova (nova farba koja se kraće suši i bolje prianja, novi alati itd.).

Časovi se održavaju za manje grupe polaznika (oko šestoro), a u određenim slučajevima je moguće i prijaviti se za individualnu nastavu. Rad sa manjim brojem ljudi je svakako prioritet jer je važno da se svakome posveti pažnja, pre svega iz bezbednosnih razloga. To posebno dolazi do izražaja ako se odlučite za individualnu nastavu, gde predavač sve vreme radi samo sa vama. 

Po završetku obuke za auto-lakirera dobićete diplomu, tj. sertifikat, koji je ujedno i dokaz da ste stekli neophodna znanja za bavljenje ovim poslom. Ukoliko je potrebno, pojedine škole izdaju ove potvrde i na nemačkom, engleskom i drugim jezicima. To je od velike koristi ukoliko planirate rad u inostranstvu. 

Ako želite da budete u potpunosti spremni za karijeru auto-lakirera, preporučuje se da nakon obuke nastavite usavršavanje u nekom velikom servisu ili kompaniji. To je odlična prilika da naučite posao iz prve ruke, ali i da se dokažete i možda čak i zaposlite. 

Iskoristite već danas sve pogodnosti kvalitetnog obrazovanja odabirom jednog od ponuđenih kurseva za auto-lakirera i započnite uspešnu karijeru u Srbiji ili inostranstvu.

Pretraga kurseva

Prilagodite pretragu

Pronašli smo za Vas:


Trenutno nema kurseva koji zadovoljavaju zadati kriterijum.

Saveti za pretraživanje
 • poništite prethodno izabrani filter pretrage
 • ako pretražujete po ključnoj reči, probajte da unesete neki drugi, sličan pojam